Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tortaalap egyszerűen Gabystól

Tortaalap egyszerűen Gabystól
Tortaalap egyszerűen Gabystól
40 perc / előkészület: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sosem veszek bolti tortát. Hosszú évek óta ez a tortaalapom. Könnyű a tésztája, remekül szeletelhető 3 lapba. 

A sütési idő változhat. Az én hagyományos sütőm kb. ennyi idő alatt süti meg. Ne nyitogassuk a sütőajtót, kukucskáljunk csak rá, ha már szép aranysárga színe van, akkor végezzünk csak tűpróbát.

A kapcsos tortaformám 6 cm magas.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Különválasztjuk a sárgáját és a fehérjét.
  2. A fehérjéből kemény habot készítünk, a tojások sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral.
  3. A kemény habra ráöntjük a cukros tojássárgáját, ráhintjük a lisztet és a zsemlemorzsát.
  4. A tálat körbe-körbe forgatva, határozott mozdulatokkal alulról felfelé -széles fakanállal- összekeverjük. A habot ne törjük össze!
  5. Ecsettel nagyon vékonyan kizsírozzuk, és liszttel meghintjük (az oldalát is) a tortaformánkat. A felesleges lisztet ütögessük ki belőle.
  6. Beleöntjük a a masszát a tortaformába, egyenletesen eligazítjuk, a tetejét elsimítjuk. 
  7. Előmelegített sütőben megsütjük. Ha a tűpróba során nem ragad a tészta és szép aranysárga színe van, vegyük ki a sütőből, és a formában hagyjuk kihűlni.
  • sütési hőfok: 200°C
  • tepsi mérete: 28 cm
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 052
elküldve: 5
receptkönyvben: 211
elkészítve: 7/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Gabys

Mióta szakács: 2012.08.10.
138 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

tortaalap könnyen és egyszerűen, piskótaalap, kerek piskóta, piskótaalap tortához, tortalap

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nufi80
nufi80 Tue, 2015-01-27 02:47

Szia Gabys. Azt szeretném kérdezni,hogy miért kell a tortába zsemlemorzsa? Köszi előre is a válaszod.

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2015-01-28 18:11

Szia,
Van egy kb. 25 éves receptkönyvem. Abból csinálom kb. 20 éve évente többször ezt a tortaalapot. Abban van ez a recept. A tapasztalatom az, hogy sokkal finomabb így megsütve a tortaalap, mint a piskóta. A frissességét is tovább megőrzi. Nem fojtós. Könnyebb, lazább, nem púposodik, nem esik össze és nagyon szépen szeletelhető. Bizonyos tortákat (ha vékonyabb, kevesebb kell) sütök csak piskótaalappal. Kb. ez a magyarázat:) Próbáld ki, nyugodt szívvel ajánlom. Szép hetet:) Gabi

topjoker
topjoker Mon, 2013-12-23 22:06

Kedves Gabys ! Sohasem sütöttem még piskótát ,mert mindig attól féltem ,hogy a teteje behorpad . A te recepted alapján ,isteni finom piskótát sütöttem .Köszönöm .

175
tojás 8 db
cukor 25 dkg
finomliszt 6 dkg
zsemlemorzsa 9 dkg