r
Nosalty Logó

Velőlepény

Miss Lemon
Velőlepény
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A velőhöz

A tésztához

783
Kalória
24.6g
Fehérje
60g
Szénhidrát
48.9g
Zsír
146.7g
Víz
3kg
Koleszterin
2.6g
Élelmi rost
1.1g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A velőhöz

A tésztához

Összesen 783 kcal
  • 9% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A velőhöz

A tésztához

Összesen 3131 kcal
  • 9% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A velőhöz

A tésztához

Összesen 271 kcal
  • 9% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    24.6 g

Zsír

  • Összesen
    48.9 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    3041 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1865.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    57 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    534 mg
  • Nátrium
    1142 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    60 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    146.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    369 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    187 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    77 micro
  • Kolin:
    182 mg
  • Retinol - A vitamin:
    315 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    643 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    859 micro
Összesen 783 kcal
  • 9% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    98.6 g

Zsír

  • Összesen
    195.5 g
  • Telített zsírsav
    94 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    55 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    12163 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7462.5 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    228 mg
  • Kálcium
    327 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    172 mg
  • Foszfor
    2134 mg
  • Nátrium
    4569 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    239.9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    586.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1477 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    13 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    131 mg
  • D vitamin:
    182 micro
  • K vitamin:
    750 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    26 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    307 micro
  • Kolin:
    730 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1260 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    2571 micro
  • β-crypt
    27 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3434 micro
Összesen 3131 kcal
  • 9% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    8.6 g

Zsír

  • Összesen
    17 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    1055 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    647.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    185 mg
  • Nátrium
    396 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    20.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    50.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    128 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    65 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    109 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    223 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    298 micro
Összesen 271 kcal

Elkészítés

A velőhöz

  1. A velőt forró vízbe áztatjuk pár percre, majd folyóvíz alatt megtisztítjuk a csontszilánkoktól és hártyáktól.
  2. A hagymát apróra vágjuk és a felforrósított zsíron megpirítjuk. Hozzáadjuk a felaprított petrezselymet is, együtt pirítjuk picit, majd jöhet hozzá a velő is, sózzuk.
  3. Készre pároljuk fedő alatt.

A tésztához

  1. A lisztet a vajjal, a 3 tojássárgájával és a sóval összegyúrjuk, ha szükséges, még lisztet vagy tejfölt adunk hozzá.
  2. Lisztezett deszkán kinyújtjuk és egy kis tortaforma aljára terítjük, majd levágjuk a széleit. Akár kis darabokban bele is nyomkodhatjuk a tepsi aljába, mint a kekszes tésztáknál.
  3. A maradék tésztát is kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle, amiket félbevágunk, és kirakjuk vele a torta szélét a gyűrű mentén. Enyhén összenyomkodjuk a félköröket a torta aljával.
  4. A kész velőt a formába öntjük, elegyengetjük.
  5. A maradék tésztát ismét kinyújtjuk, berácsozzuk vele a lepény tetejét. Tojássárgájával megkenjük, majd kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 18

Alsószopori Nagy Ferencné Dunántúli szakácskönyvéből való recept. Aki szereti a velőt, annak kötelező. Részletek itt.

További receptek

Marhahúsos empanada

Spanyolországban és a dél-amerikai országokan honos finomság az empanada, amelynek tradicionális verziója szaftos marhahúsraguval készül. Az omlós tészta és a fűszeres belső kettőse ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...