r
Nosalty Logó

Vegyes citrusdzsem

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
koszider
Vegyes citrusdzsem
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 661 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 6620 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 85 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.2 g

Zsír

  • Összesen
    0.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    258.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    117 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    48 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    169.6 g
  • Cukor
    161 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    350.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    108 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    166 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    78 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    99 micro
  • β-karotin
    1006 micro
  • β-crypt
    506 micro
  • Likopin
    1589 micro
  • Lut-zea
    327 micro
Összesen 661 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    32.4 g

Zsír

  • Összesen
    6.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2584 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    1167 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    382 mg
  • Foszfor
    522 mg
  • Nátrium
    481 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1695.9 g
  • Cukor
    1606 mg
  • Élelmi rost
    83 mg

VÍZ

  • Összesen
    3507.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1080 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    1660 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    778 micro
  • Kolin:
    332 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    988 micro
  • β-karotin
    10062 micro
  • β-crypt
    5063 micro
  • Likopin
    15890 micro
  • Lut-zea
    3272 micro
Összesen 6620 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    33.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    7 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    13 micro
  • β-karotin
    131 micro
  • β-crypt
    66 micro
  • Likopin
    206 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 85 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Minden gyümölcsöt alaposan megmosunk, forró folyóvíz alatt megsikálunk.
  2. Egy zöldséghámozó segítségével a 3 db bio narancs és a 2 db bio citrom sárga bőrét hajszálvékonyan lehántjuk, hogy minél kevesebb kerüljön bele a fehér, szivacsos részből. Ezután forrásban lévő vízben 2 percig főzzük, majd a levet leöntjük, a héjakat leöblítjük. Új, tiszta vizet forralunk 2 evőkanál cukorral, és addig főzzük, míg a héj meg nem puhul. Így elvesszük a kesernyés ízét. A puha héjat nagyon vékonyra felcsíkozzuk, félretesszük.
  3. Most jön a bonyolult rész. A meghámozott 3 bio narancsot és még 2-3 darabot, valamint az összes grapefruitot kifilézzük. Ez úgy történik, hogy előbb a gyümölcsöket egy éles késsel úgy meghámozzuk, hogy csak a színhús maradjon, minden héjat, fehér, szivacsos részt alaposan levágunk. (Ezt deszkára állítva is végezhetjük.) Ezután a tenyerünkbe vesszük a gyümölcsöt, és egy nagyon éles, kis pengéjű késsel a gyümölcshúst kivágjuk a gerezdeket elválasztó hártya közül. A filézést egy tál felett végezzük, mert sok lé fog kicsorogni! Ha kivágtuk a gerezdeket, még mindig rengeteg értékes lé van a gyümölcsmaradékban, ezért ezt a tálra helyezett tésztaszűrő felett kézzel alaposan kinyomkodjuk, kifacsarjuk. Vigyázzunk, hogy a kivágott filébe ne kerüljön mag, mert az is megkeserítheti a dzsemet!
  4. A dzsemfixet elkeverjük az egy kilóból elvett 3 kanál cukorral, és jól összeforgatjuk a filézett gyümölcshússal. (Így nem lesz csomós a dzsemfix.)
  5. A maradék narancs, mandarin és a két meghámozott citrom levét kifacsarjuk.
  6. Veszünk egy 5 literes fazekat/lábost (ebbe fog kényelmesen elférni a végeredmény), beleöntjük a kifacsart levet, az egy kilóból maradt cukrot és az előkészített héjakat. Mindezt jól elkeverjük, majd élénk lángon felforraljuk, 5 percig főzzük.
  7. Most adjuk bele a dzsemfixszel elkevert gyümölcshúst, nagy lángon újra felforraljuk, és kevergetve 2 percig főzzük, zubogtatjuk. Először nagyon felhabzik, ami a keveréstől eloszlik.
  8. Főzés közben kóstoljuk meg, hogy elég édes-e, ha szükséges, tegyünk még rá 10-15-20 dkg cukrot. A dzsem végső íze akkor alakul ki, amikor a gyümölcsfilék is megfőttek, édessége pedig nagyban függ a grapefruit ízétől, ezért nehéz pontos mennyiséget megadni, kóstolni kell. 1 kg cukor biztosan kell bele, de több is lehet. Forrón nagyon hígnak tűnhet, de hidegen be fog kocsonyásodni.
  9. A forró dzsemet üvegekbe töltjük, amiket 5 percre fejre állítunk, majd vissza a talpukra. Nem kell még dunsztba se tenni, csak letakarva kihűteni. Úgy számoljunk, hogy kb. 3,5 liter a végeredmény, ami maradék nélkül tíz darab 3,5 dl-es kisüvegbe fér bele.
  • Receptkönyvben: 7
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 855
  • Feltöltés dátuma: 2020. december 02.

Receptkategóriák

Vegyes citrusdzsem
koszider 91 recept

Karácsony előtt mindig szoktam citruslekvárt főzni, egyrészt mert csodafinom, másrészt mert különleges ajándék. Fontos, hogy azok a gyümölcsök, melyeknek a héját is felhasználjuk, kezeletlen, bio legyen!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek