Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Habos - mákos sütemény

Habos - mákos sütemény
Habos - mákos sütemény
60 perc / előkészület: 20 perc főzés: 5 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Párom nagyon sokat emlegette, hogy náluk Szabolcsban karácsonykor ez elég kedvelt süti volt, és hogy oly régen evett már ilyet, és hát gondoltam egyet, megsütöttem neki. Örömmel vettem, hogy az amúgy iszonyatosan válogatós kedvesem milyen jóízűen fogyasztja. Szeretjük nagyon a sütiket, de nem a túl édeseket. Ezek a cukormennyiségek már kitapasztalt változatok, ugyanis a recept jóval többet ír. Amin célszerű még kísérletezni, ha valaki meg szeretné csinálni, hogy a hab mennyire legyen édes.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A mákhoz

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet és a vajat egy tálban elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, s miközben gyúrjuk, apránként hozzáadagoljuk a tejet. Lágy, gyúrható tésztát kell kapnunk, ne ragadjon. Kb fél centire kinyújtjuk, majd tepsibe tesszük, és közepes lángon elősütjük kb 10 percig.
  2. Amíg a tészta sül, elkészítjük a mákot. Egy tálba beleöntjük a darált mákot, a cukrot, a citromhéjat, a tojások sárgáját. Ezalatt a kb 1,5 dl tejet felforraljuk. Hozzáadjuk a mákhoz, ha nem elég híg, még picit adunk hozzá. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen se száraz a mák, se túl híg.
  3. Kivesszük a tésztát a sütőből és rákenjük a mákot, majd újra visszatesszük közepes lángon kb 6-8 percre. Ezalatt elkészítjük a habot.
  4. Robotgép segítségével és egy csipet sóval elkezdjük verni a tojásfehérjéket, majd amikor már szép habos, hozzáadjuk kanalanként a cukrot és addig verjük, míg nagyon-nagyon kemény nem lesz. Ezután beleteszünk kb 2 ek citromlevet.
  5. Kivesszük a sütit és a mákra terítjük a habot, vagy habzsákkal formázva is rányomhatjuk.
  6. Visszatesszük a sütőbe, és nagyobb fokozaton sütjük kb 15 percig, majd takarékon tovább szárítjuk a habot.
  7. Jó étvágyat!


 

  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 43 617
elküldve: 20
receptkönyvben: 491
elkészítve: 13/31
Facebookon megjelent: -

szakács

pnóri

Mióta szakács: 2011.10.30.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mákos-habos, habos-mákos sütemény

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

t.ildiko.
t.ildiko. Fri, 2013-05-03 21:18

Ma elkészítettük,olyan lett mint a képen,és nagyon finom,laktató édesség. Az egész családnak ízlett.Köszönet a finom receptért.

Boszi13
Boszi / Boszi13 Tue, 2012-11-20 14:54

Szia! Azt szeretném tudni, hogy meddig és miben tartva áll el ez a süti. Karácsonyra keresgélem a sütiket és fontos tudnom, hogy mennyivel előbb lehet elkészíteni.
Üdv. Boszi

vickcsi
vickcsi Tue, 2012-11-20 13:24

Ez a közepes láng, meg takarék, meg nagyobb fokozat kb. hány fokokat jelent? nem vagyok nagy szakács, de szeretném megcsinálni, csak ezzel lettem egy kis gondban. Válaszodat előre is köszönöm

azovan
azovan Sat, 2012-03-31 18:22

Most csináltam meg, tűzforrón eszem. :) Kiváló a recept! A tojásfehérjét vízgőz fölött vertem fel, így jó kemény a tartása, és könnyen szeletelhető.

Pnori
pnóri / Pnori Mon, 2012-04-02 14:44

A habot a sütőben kell megsütni, de biztos úgy is fincsi, ahogy te csináltad!

Kedves egészségedre, remélem sokszor elkészíted még!!!

azovan
azovan Thu, 2012-04-26 20:51

Szia! Bocsi, hogy csak most írok. A tojáshabot a "gőzölés" után ugyanúgy beteszem a sütőbe a sütire. Ezt a módszert más sütiknél alkalmaztam, pl. habcsók, Kati szelet. Nem gondoltam volna, hogy ilyen finom lesz, és hogy ennyire egyszerű, gyors az elkészítése! Ez a kedvenc süteményünk a párommal, de eddig csak cukrászdában vettük meg. Ezentúl inkább megsütöm, mert sokkal finomabb! :)))

Nasy-87
Nasy-87 Sat, 2011-12-24 15:31

Isteni finom lett a sütemény! Köszönöm a receptet!! Karácsonyi édességnek tökéletes lesz:)))
Boldog Karácsonyt kívánok!

faragoma
faragoma Sat, 2011-12-17 21:57

Köszönöm a választ! Nem csak sütni nem tudok ,de a géphez se nagyon értek!Köszönöm!

Pnori
pnóri / Pnori Sat, 2011-12-17 22:15

minden csak gyakorlás kérdése, senki nem születik mindent-tudónak.

Pnori
pnóri / Pnori Sat, 2011-12-17 21:45

a recept hozzávalói közt van, a mák töltelék alatt csak le kell görgetni! amúgy 8db.

csak egy jó tanácsként a szélétől kb 2cm-rel beljebb kend rá, mert én feledékenységből elkövettem azt a hibát, hogy teljesen beterítettem vele az egész sütit és annyira megtágult a hab, hogy le is folyt belőle

szeag
Sz. Ági / szeag Sat, 2011-12-17 11:18

Igaz, hogy nem tőlem kérdezted, de a mielőbbi válasz érdekében: nincs rajta semmi, a sütéstől válik ilyen szép rózsaszínné.

Deérné Mari
Deérné Mari Sat, 2011-12-17 11:10

Jól látom, hogy a hab teteje rózsaszín ? Mi van rajta ? Nagyon köszönöm a mielőbbi válaszod, mert még ma meg szeretném sütni.

Pnori
pnóri / Pnori Sat, 2011-12-17 12:58

pontosan!
a sütőben pirul meg ilyen szépen nagy lángon én ezután szoktam takarékra állítani és tovább szárítani a habot!

1614
finomliszt 30 dkg
porcukor 8 dkg
tojás 1 db
margarin 12.5 dkg
tej 0.5 dl
mák 25 dkg
porcukor 20 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
vaníliás cukor 1 csomag
tojássárgája 2 db
tej 1.5 dl
tojásfehérje 8 db
cukor 40 dkg
citromlé 2 ek