r
Nosalty Logó

Vajas leveles tészta

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Gréti
Vajas leveles tészta
adag
Előkészítés
perc
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 33% Zsír
Összesen 653 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 33% Zsír
Összesen 2612 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 33% Zsír
Összesen 415 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    51.2 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    134 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    532.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    76 mg
  • Nátrium
    397 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    54.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    428 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    419 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    99 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 653 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.4 g

Zsír

  • Összesen
    205 g
  • Telített zsírsav
    127 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    59 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    538 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2131.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    79 mg
  • Kálcium
    99 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    303 mg
  • Nátrium
    1588 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    171.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    217.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1710 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    66 micro
  • Kolin:
    70 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1678 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    395 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 2612 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 33% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    32.6 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    85 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    338.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    48 mg
  • Nátrium
    253 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    34.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    272 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    267 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    63 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 415 Kcal

Hozzávalók

  • 225 g finomliszt (+ egy kevés a gyúráshoz)
  • 1 kávéskanál (finomított, tengeri)
  • 25 dkg vaj (sótlan, hideg, de nem fagyos )
  • 1.5 dl víz (jeges, hideg)

Elkészítés

  1. Szitáljuk össze a lisztet és a sót egy nagy keverőtálba, majd tegyük hűtőbe egy pár percre. (A hűtés abban segít, hogy később jó minőségű leveles tésztát gyúrhassunk.) Ezalatt vágjuk kisebb kockákra a vajat.
  2. A hűtőből kivett tálba keverjük bele a vajkockákat úgy, hogy mindenhol jól bevonja a liszt őket. (Használjunk kerek végű kést vagy egy nagyobb, lapos kanalat.) Öntsük rá a jeges vizet, és gyors mozdulatokkal keverjük a nyers tésztához.
  3. Egyik kezünkkel gyűjtsük össze a tál tartalmát, vegyük ki egy lisztezett nyújtódeszkára. Itt pár mozdulattal gyúrjuk össze egy duci hurkává, lapítsuk el, és tekerjük fel, majd letakarva tegyük hűtőbe 15 percre.
  4. Kevéssé lisztezzük újból a deszkát/munkafelületet és a hűtőből kivett tésztát. Sodrófával egyik irányba nyújtsuk a kitekert tésztát 1 cm vastagságúra, majd mindkét irányba addig lapítsuk/nyújtsuk, amíg 45x15 centiméteres téglalapot kapunk. Enyhe nyomkodással segítsünk abban, hogy a szélei olyan egyenesek legyenek, amennyire csak lehet.
  5. A tészta alsó egyharmadát hajtsuk fel, majd a felső egyharmadát borítsuk rá és a két oldaláról is ugyanígy hajtsuk be a tésztát.
  6. Forgassuk el a tésztát 90 fokban. Sodrófával nyomjuk le óvatosan először a felső, utána az alsó végét, majd a közepét két helyen. Ezután nyújtsuk ki újból (45x15cm), ügyelve a szélekre, és hajtsuk fel az oldalait, ahogyan az előbb. (Ha úgy éreznénk, hogy a tészta még elég grízes, tehát a vajat nem sikerült összedolgoznunk a liszttel, akkor ismételjük meg ezt a folyamatot.)
  7. Sodrófával óvatosan nyomjuk össze a széleket, tekerjük folpackba, és tegyük hűtőbe a tésztát 1 órára. (Van aki 20 perc után még egyszer nyújtja és hűti a tésztát, de ha úgy látjuk, hogy a tésztánk állaga megfelelő, akkor nem szükséges az újbóli nyújtás.)
  8. A vajas tésztát ekkor nyújthatjuk, tölthetjük, csavarhatjuk, süthetjük, de a legideálisabb, ha egy éjszakára a hűtőben hagyjuk. A hűtőből való kivétel után pihentessük pár percig a tésztát, csak utána kezdjük el, lisztezett deszkán nyújtani.
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 50
  • 7 napos nézettség: 401
  • Össznézettség: 224031
  • Feltöltés dátuma: 2014. május 11.

Ajánló

A kinyújtott tésztából készülhet kifli, táska, roló, levél, párnácska, tekercs. Ugyanakkor bebugyolálhatunk vele virslit, csirkemellet, szűzérmét, bélszínt is. A gyerekek természetesen az édes, lekváros, vaníliás vagy kakaós variációt jobban kedvelik.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Drága, jó nagymamám, aki már sajnos csak az égieknek sütöget, készített házi vajas tésztát. Szerettem ott ücsörögni a nagyra kinyitott konyhaasztal mellett, mert egy két csipetnyi mindig csurrant-cseppent a kinyújtott tészta leeső végeiből. Múltkor nosztalgiából megkóstoltam egy boltban vásárolt leveles tésztát. Hát, egyáltalán nem éreztem azt a régi ízt! Pitéhez vagy sós sütikhez tényleg nagyszerű, ha csak ki kell kapni a hűtőből a kész tésztatekercset, desszertek készítéséhez viszont nagyon megéri házilag gyúrni a vajas tésztát.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Kedves szakácsotok rátok sem bagózik ! :P

Gréti

Ezt a hozzászólást nem értem, G

Törölt felhasználó

Szia! Szeretném megkérdezni, hogy a vajat nem kell elmorzsolni a liszttel? A nyújtások során kell elegyednie a tésztában? Köszönöm!

Gréti

Igen, csak egy villával kell kicsit beledolgozni, hogy utána kézzel egyben kivehet? legyen, üdv, G

VargaGabi

Szia Gréti! Én azt szeretném kérdezni, hogy szerinted zabpehelylisztb?l is el tudom készíteni ezt a tésztát? Köszönöm! Üdv: Gabi

Gréti

Szia Gabi! Hát, ez fogós kérdés, még nem próbáltam. Ha te mégis megteszed, légy szíves írd meg, hogyan sikerült! Valószín?leg, a vaj és a víz megfelel? adagolásával tudod majd beállítani a kell? állagot, szerintem egy kicsivel több kell bel?lük hozzá (a zabpehelyliszt, állaga miatt többet vesz fel). Üdv, Gréti

lenaorosz

Kedves Gréti! Elkészítettem a tésztát. A kérdésem pedig annyi,hogy milyen vastagra kell nyújtani a tésztát, ha meggyel szeretném tölteni. köszönöm a választ. üdv. Léna

Gréti

Szia Léna! Ha meggyes táskát készítesz, akkor nyújtsd vékonyra, fél centisnél is vékonyabbra), hogy még egyszer?en fel lehessen szedni a deszkáról az áthajtáshoz, és ne szakadjon egykönnyen. Ha egy cakkos szél? piteformát bélelsz ki vele, akkor lehet ennél cseppet vastagabb is. Remélem, tudtam segíteni. Üdv, Gréti

Törölt felhasználó

Szia. Azt szeretném megkérdezni hogy meddig kell sütni? És mi baja lesz ha nemhagyom éjszakára a h?t?be? Köszi: Maja <3

Gréti

Szia Maja! Attól függ mit készítesz bel?le, milyen vastagra nyújtod és mivel töltöd. Keress ki olyan receptet, amelyhez fel szeretnéd használni és aszerint tedd a süt?be. Ezt a croissant pl. 20 percig kell sütni: http://www.nosalty.hu/recept/habkonnyu-croissant üdv, Gréti

BelsoAncsa

Szia! Az lenne a kérdésem, hogy a begyúrt nyers tészta h?t?ben meddig áll el és hogyan tároljam ott? Köszi!

Gréti

Szia Ancsa! H?t?ben egy-két napnál tovább nem tárolnám, ide folpackba jól, légmentesen becsavarva, vagy m?anyag ételtároló dobozba tenném (ebben kényelemesen férjen el, ne összeszorítva). Ha kiveszed, hagyd egy 15-20 percet melegedni, csak utána nyújtsd ki. Mélyh?t?be téve akár egy-két hónapig is elállhat, de légmentesen jól záró tasakban vagy edényben tedd be, nehogy átvegye más étel vagy a h?t? "aromáját"! Üdv, Gréti

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?