Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Túró- vagy ricottafánk

Túró- vagy ricottafánk
Túró- vagy ricottafánk
40 perc / előkészület: 30 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a fánkot felváltva sütöm a hagyományossal, hol ezt, hol azt. Nem teljesen egyformák, de ez is nagyon finom, és így legalább én, a fánkrajongó mindig azt mondhatom, ha "már megint" fánkot sütök, hogy jó, jó, bár megint fánk, de nem pont olyan...
Mi sokszor rendőrfánknak emlegetjük. Még a gyerekeim nevezték el így kicsi korukban, mert állításuk szerint az amerikai filmekben a rendőrök esznek ilyet, legalábbis alakra valami hasonlót. (De biztos nem ilyen finomat. :) )

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A túrótól jellegzetesebb íze lesz, a ricotta meg szinte ki se érződik belőle, csak a tészta állaga lesz kicsit más, mint a hagyományos fánknak.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük 1 kk cukorral és az élesztővel. Felfuttatjuk.
  2. A lisztet összekeverjük a túróval (vagy a ricottával), a tojássárgákkal, az élesztővel és a margarinnal.
  3. A tojásfehérjéket habbá verjük, s így dolgozzuk össze a tésztával.
  4. Elég lágy tésztát kapunk, amit letakarva 40 percig pihentetünk.
  5. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, nagyobb fánkszaggatóval kiszaggatjuk, a közepét a legkisebb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A kieső darabokat lazán összegyúrjuk, és szintén kiszaggatjuk.
  6. Olajat forrósítunk, és a fánkok mindkét oldalát szép pirosra sütjük.
  7. Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj lecsuroghasson.
  8. Porcukorral és/vagy lekvárral tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 15 790
elküldve: 8
receptkönyvben: 239
elkészítve: 3/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

túró- vagy ricottagyűrű, fánk túrós vagy ricottás tésztából

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Horvath Magdolna
Horvath Magdolna Sun, 2018-08-26 17:34

Szia!
Megsütöttem, finom lett! A tésztáját jól el találtam nem volt ragacsos.
Köszönöm!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2012-03-01 11:55

Örülök, hog ízlik! Én is legszívesebben most belakmároznék belőle... :))

Cilavirág
Horváth Orsi / Cilavirág Thu, 2011-03-03 07:27

Kedves Fahéj,

Hú, én nem igazán szoktam méricskélni, csak úgy "megijesztettem" a dobozzal a vizet. Úgy 3 literbe kb. 2 ek. szerintem. Itt nem is lehet túrót kapni, ami a leginkább hasonlít hozzá, az pedig rettentő vizes = hekatombányi extra liszt, úgyhogy annyi tésztám lett, hogy a felét lefagyasztottam. :D Ja, és nem rémálomszerű lett. ;) Majd írd meg kérlek, hogy ízlett-e a "bagel-fánk" (bánk, vagy fágel néven mentsem el?)! Minden jót és kellemes sütögetést!!

Cilavirág
Horváth Orsi / Cilavirág Wed, 2011-03-02 17:34

tegnap megcsináltam, kb. álomszerű lett! :) igaz, kellett még hozzáadnom lisztet, mert gyak. folyt a tészta, de az szerintem az itteni hozzávalók különbözősége miatt volt (tengerentúl). habkönnyű lett és nagyon finom, és a fent leírt technika okán egy kis plusz: enyhén ropogós lett a külseje. ja és cukor helyett sztéviát tettem bele, plusz két citrom héját, a túró mellé nekem az "kötelező". ;)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2011-03-02 20:42

Kedves Cilavirág!
Ezt a bagel-technikát én is ki fogom próbálni, nem is a kalóriák miatt, hanem egyszerűen érdekesnek tartom. Mennyi szódabikarbóna kell mennyi vízbe?
Örülök, hogy "álomszerű" lett! (Remélem, itt nem rémálomra gondoltál! :D ) A tészta lágysága minden hozzávalótól függ, de nagyban a liszttől, meg hogy mennyire vizes a túró, vagy mekkorák a tojások. Van, hogy emiatt én is szoktam még egy kevés lisztet tenni hozzá, bár minél lágyabb a tészta, annál könnyebb lesz a fánk. Üdv: Fahéj

Boribon
Boribon / Boribon Wed, 2011-03-02 03:16

Kedves Cilavirag, ez nagyon jo otlet, koszi! Nem szoktam bo olajban sutni, mert pocseklasnak tartom es hetekig kell utana szelloztetni. A plusz kaloriamennyiseget meg persze nem is emlitem.. Az allaga hasonlo lesz a hagyomanyosan sutott fankehoz, nem lesz tul szaraz vagy kemeny?

Cilavirág
Horváth Orsi / Cilavirág Wed, 2011-03-02 17:47

kedves Boribon, csak annyit fűznék hozzá, hogy egész pontosan 20 percig sütöttem még fordítás után, érdemes rá-ránézni, nehogy hokikorongok legyenek belőlük. :)

Cilavirág
Horváth Orsi / Cilavirág Wed, 2011-03-02 03:02

olajban-sütés elleneseknek ajánlom a bagel-technikát: szódabikarbónás vízben a fánkok mindkét oldalát forrald egy-egy percig, aztán be a 220 fokos sütőbe, 5 percig süsd az egyik oldalát, fordítsd meg és még vagy 30 percig a másikkal felfelé! ISTENI, és kb. 150 kalória mínusz/darab. :)

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Tue, 2011-03-01 16:50

Szia Fahéj!
Ez olyan gyönyörű, hogy ki kell próbálnom, pedig egyszer megfogadtam nem sütök többet túró fánkot.
Az nehéz volt és tömött, és nagyon magába szívta az olajat.
Most holnap ebédre kipróbáljuk, lesz ami lesz! Üdv Marika

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2011-03-01 17:16

Kedves Marika!
Remélem, ízleni fog. Nálunk ugyanolyan népszerű, mint a hagyományos farsangi fánk. Nem szívja meg magát jobban olajjal, mint a másik, de ahhoz elég forrónak kell lennie az olajnak. A közepén levő lyuk miatt így is átsül. A tojáshabos tészta elég lágy lesz, nem kell tartani tőle. Jó étvágyat hozzá! Szurkolok, hogy beváljon a recept neked is. Üdv: Fahéj

Timancs
Timancs Tue, 2011-03-01 13:48

Én is szoktam hasonló tésztából túrópuffancsot sütni.
Élesztő helyett 1 kk szódabikarbónát teszek bele és csak rusztikusan kanállal szaggatok belőle a 180 C-os olajba. Sülés közben felpuffadnak és helyes puffancsok lesznek belőlük. Még melegen porcukorba forgatom és magában vagy lekvárral eszegetjük.
Lehet, hogy nem ilyen szépséges, de gyorsabb és talán ugyanolyan finom!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2011-03-01 17:11

Igen, itt a Nosalty-n is vannak szódabikarbónás fánkreceptek, nézegettem őket. Biztos azok is nagyon finomak! Talán egyszer, ha majd idő híján leszek, én is kipróbálom.

1861
tehéntúró 50 dkg
finomliszt 50 dkg
1 kk
cukor 2 ek
cukor 2 késhegynyi
margarin 10 dkg
élesztő 2.5 dkg
tej 0.5 dl
tojás 4 db
napraforgó olaj 5 dl