Túró otthon
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Norbi06
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 34% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 0% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Cink
-
Szelén
-
Vas
TOP vitaminok
-
A vitamin (RAE):
-
B6 vitamin:
-
B12 Vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 37.5 g
Zsír
-
Összesen 25 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2050 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 1425 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 0 mg
-
Foszfor 0 mg
-
Nátrium 625 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50 g
-
Cukor 50 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 0 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 0 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
700
kcal
- 34% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 0% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Cink
-
Szelén
-
Vas
TOP vitaminok
-
A vitamin (RAE):
-
B6 vitamin:
-
B12 Vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 150 g
Zsír
-
Összesen 100 g
-
Telített zsírsav 50 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8200 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 5700 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 0 mg
-
Foszfor 0 mg
-
Nátrium 2500 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 200 g
-
Cukor 200 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 0 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 0 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
2800
kcal
- 34% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 0% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Cink
-
Szelén
-
Vas
TOP vitaminok
-
A vitamin (RAE):
-
B6 vitamin:
-
B12 Vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3 g
Zsír
-
Összesen 2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 164 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 114 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 0 mg
-
Foszfor 0 mg
-
Nátrium 50 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 0 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 0 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
56
kcal
Hozzávalók
-
5 l tej
Elkészítés
- A tejet szobahőmérsékleten (20-24°C fok) hagyjuk magától megaludni. Ha igazán ízletes túrót szeretnénk, használjunk savanyító kultúrát (színtenyészet). Ehhez a mennyiséghez 5-8 szem elég is kell legyen. Az edényt ne mozgassuk. Az alvadás nagyjából 14-24 órát vesz igénybe színtenyészet használatával. Anélkül akár 2 nap is lehet.
- Az aludt tej tetejére kiül a tejszín, ami a savanyodás végére tejföllé lényegül. :) Ezt leszedhetjük, de az igazán finom, krémes és sűrű túróhoz kelleni fog a magas zsírtartalma.
- Az aludt tejet a legkisebb lángon óvatosan és folyamatosan kevergetve 45°C fokig melegítjük. Majd addig tartjuk ezen a hőfokon, amíg a savó és a túró látványosan el nem válik egymástól.
- Ezután egy kifőzött pelenkában vagy sűrű szövésű sajtkendőben nagyjából 1,5 órát csepegtetjük a töretet, ami idő alatt ki is hűl, és készen van a házi túrónk.
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 24
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 3730
- Feltöltés dátuma: 2017. március 15.
Ajánló
5 liter tejből nagyjából 45-75 dkg túrót tudunk készíteni.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Norbi06
121 recept
A tej mindenféleképpen friss és nyers kell, hogy legyen. Bolti tejből nem lehet tejterméket készíteni (próbáltam több fajtából is sajtot, túrót, joghurtot csinálni eddig mindig csalódás volt. El sem merem képzelni mit árulhatnak tejként.) Ha nem vagyunk biztosak a nyers tej frissességét illetően, hőkezelhetjük a tejet egy kíméletes pasztőrrel, ún. termizálással. Ez 63-64 °C fokon történő 15-30 perces hőntartás, majd hirtelen visszahűtés.