Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Török boza

Török boza
Török boza
130 perc / előkészület: 10 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a Törökországban igen népszerű italt bulgurból főzik, élesztővel erjesztik, jól megcukrozzák, majd fahéjjal és leblebivel, vagyis pirított csicseriborsóval kínálják. A bozát hagyományosan bozaárusok értékesítették az utcákon, akik a két vállukon keresztbe vetett hosszú farúd két végén egyensúlyozták bozával teli edényeiket - akárcsak Mevlut Karatas, Orhan Pamuk regényének főszereplője. 

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Öntsük a vizet egy lábasba, és adjuk hozzá az előtte alaposan átmosott bulgurt és rizst. Forraljuk fel, majd kis lángon főzzük egészen pépesre.
  2. Ha elfogyna a főzővíz, vagy teljesen besűrűsödne, hígítsuk fel 1-2 deciliter vízzel, majd készüljünk fel a leszűrésre – ez ugyanis a legrosszabb része.
  3. A leszűrés részét én úgy csináltam, hogy először kis adagokban egy szitán, amit tudtam, kinyomkodtam, majd a szitán fennakadt, félig-meddig kinyomott pépet átpakoltam egy konyharuhába, és úgy még kipréseltem belőle, amit tudtam. Ha végeztünk a szűréssel, tegyük félre 2 órát állni.
  4. A 2 óra leteltével langyosítsunk fel 70 ml vizet, adjunk hozzá egy evőkanál cukrot, valamint a fél teáskanál élesztőt, és keverjük össze. Hagyjuk állni 10 percig, majd öntsük a bulgur leszűrt levéhez, keverjük jól meg, majd rakjuk hűvös helyre.
  5. Minimum 20 órát kell hagynunk erjedni a bozát, időnként keverve rajta egyet.
  6. Ha letelt az erjesztési idő, keverjük hozzá a 140 g cukrot. Öntsük poharakba, és fahéjjal-pirított csicseriborsóval díszítve tálaljuk. Ha nem fogyasztjuk el rögtön, hűtőben eláll pár napig.
  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 5 332
elküldve: 0
receptkönyvben: 19
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

roskapetra

Mióta szakács: 2015.09.20.
48 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: születésnap, buli receptek, karácsonyi receptek, karácsonyi gasztroajándék, újév
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: italok
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: török
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
fogás: ital

receptkategóriák

egyéb elnevezések

török ital

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

köleskása
köleskása Sun, 2017-10-29 16:46

Akkor ezek szerint a levével kell tovább dolgozni? Mert olyan receptet is láttam, amiben a leszűrt "kását" melegítették tovább és fermentálták. Ha itt a levet visszük tovább, mi lesz a kifacsart kásával? Fel lehet még használni valamire?

Szívesen elkészíteném, úgyhogy remélem, kapok választ a kérdésemre, amit előre is köszönök.

Rosanics Petra
roskapetra / Rosanics Petra Wed, 2017-12-06 10:58

Én olyan recepteket néztem, ahol a levével dolgoznak, de ez persze nem jelenti azt, hogy máshogyan ne lehetne elkészíteni. (Ez alapból egy "hamis" recept, mert csak egy napot fermentálódik.) Szerintem a kifacsart kása már nem nagyon használható fel semmire, mert teljesen szétázik, a facsarás során pedig összeáll egy tömbbé.

235
bulgur 200 g
rizs 40 g
víz 1.2 l
instant élesztő 1 kávéskanál
nádcukor 1 ek
víz 70 ml
nádcukor 140 g