Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töpörtyűs pogácsa 4.

Töpörtyűs pogácsa 4.
Töpörtyűs pogácsa 4.
80 perc / előkészület: 50 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (42)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Még aktív dolgozó koromban gyűjtöttem ezt a receptet valamelyik kolléganőmtől. Sokáig pihent nálam a recept, amíg meg nem tapasztaltam, hogy milyen finom, mutatós és kicsit "részeges" ez a pogácsa. Férjem imádja, minden hétem megenné.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt kevés tejben felfuttatjuk (1 kockacukorral és 1 ek liszttel).
  2. A lisztet átszitáljuk, a közepébe mélyedést vájunk, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a tojássárgákat, ízlés szerint sózzuk, és annyi tejjel dagasztjuk össze, amennyit felvesz.
  3. Jól kidolgozzuk, és megkelesztjük (kb.1 óra). Amíg  a tésztánk kel, megdaráljuk a tepertőt, és 6 dkg margarinnal összekeverjük, hogy jól kenhető legyen.
  4. Ha megkelt a tészta,  1-2 cm vastagságúra kinyújtjuk, és rákenjük a tepertőkrémet. Háromszor hajtogatjuk 20 perces pihentetéssel.
  5. Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, tetejét késsel megvagdossuk, tojássárgával megkenjük, és közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  6. Előmelegített forró sütőben sütjük, amíg szép piros lesz a teteje.

  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 89 612
elküldve: 15
receptkönyvben: 788
elkészítve: 29/52
Facebookon megjelent: -

szakács

Mátayné Zsuzsa

Mióta szakács: 2009.10.18.
10 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: húsvét, buli receptek, szilveszter
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
szezon: ősz
kategória: pogácsa
mikor: tízórai, uzsonna, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

hajtogatott pogácsa töpörtyűvel, tepertős pogácsa

Hozzászólások (42)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

fiibiix
fiibiix Sun, 2017-12-31 16:30

Tegnap megsütöttük, pontosan a recept szerint. A világ legjobbja!! :) Még a 3 évesem is falja! :) Köszi szépen! :)

zsuzsa04
zsuzsa04 Mon, 2014-10-20 17:39

Szia! azt szeretném kérdezni, hogy a tejes élesztőbe kell tenni a kanál lisztet? (és úgy is fel fog futni)?, és még annyi lenne, hogy mennyi sót kell hozzá tenni, hogy ne legyen sótlan? Köszönöm!

Mátayné Zsuzsa
Mátayné Zsuzsa / Mátayné Zsuzsa Wed, 2014-10-22 17:47

Szia Zsuzsa! Igen, a tejes élesztőbe kell tenni a lisztet. Úgy is fel fog futni, majd meglátod ! Sót... hát fél kg lisztbe úgy gondolom 2 és fél kávéskanál sót tehetsz:( én erdélyi sót használok )Sok sikert a sütéshez.
Üdvözöl: Zsuzsa

Hoborc
Hoborc Sun, 2014-02-23 09:27

Nagyon jó recept. Nekem volt maradék zsírral lesütött csirkemájam, azzal kentem meg. Valami isteni lett.

gabormarika
gabormarika Sat, 2013-10-12 19:49

Elkészítettem,bár én tej helyett tejfölt használtam.
Isteni finom lett!! Köszönöm a szuper receptet!!!

Mátayné Zsuzsa
Mátayné Zsuzsa / Mátayné Zsuzsa Sun, 2013-10-13 17:52

Kedves Marika ! Örülök,hogy izlett, amúgy szívesen a receptet ! Legközelebb én is tejföllel készítem, biztos finomabb lesz. Minden jót kívánok.

Zuzu66
Zuzu66 Thu, 2012-08-09 15:43

Szervusz Zsuzsa!
Most kel utoljára. Elég vicces volt, mikor másodszor nyújtottam, csak úgy bugyogott ki belőle a töpörtyű. Jót nevettem! :D Most próbálok először sütni. Remélem csak ennyi lesz a "baja". Kérlek szoríts!
Verus

Mátayné Zsuzsa
Mátayné Zsuzsa / Mátayné Zsuzsa Mon, 2012-08-13 16:55

Kedves Verus !Nem hibája,ha kibugyog belőle a töpörtyű! Kicsit meglisztezed ,és semmi gond. Nálam is előfordul.Ez a töpörtyű zsírosságától is függ. Nagyon szorítok Neked,de lehet,hogy elkéstem a válasszal. Megtisztelnél azzal,hogy megosztod velem mi is történt "vele" végül is.
Üdvözöllek: Zsuzsa

Zuzu66
Zuzu66 Fri, 2012-08-10 07:23

Sikerült! Kicsit sótlan lett, meg nem annyira leveles és a töpörtyű is ízetlen szerintem, de nem adom fel, legközelebb sokkal jobb lesz. Különben is, ez az első pogim. Meg kelt tésztám. Jó lett akkor is! :D

Mátayné Zsuzsa
Mátayné Zsuzsa / Mátayné Zsuzsa Mon, 2012-08-13 16:50

Kedves Zuzu !
Szeretem ezt a hozzáállást ! Ezeken a kis hibákon,ha lehet hibának nevezni,lehet segíteni.Biztos a következő jobb,szebb,ízesebb lesz. A hozzáláásodon ne változtass !!
Szeretettel: Zsuzsa

Iko164
Iko164 Mon, 2012-01-16 12:53

Kedves Zsuzsa!
Elkészítettem és nagyon finom lett, lapokra lehetett szedni.
A leíráshoz szeretném hozzáfűzni, mert számomra nem volt egyértelmű. A tepertőt én ízesítettem sóval és borssal és három részre osztottam. A háromszori hajtogatásnál kentem rá az adagokat. A végén én két ujjnyi vastagságúra szaggattam 5 cm átmérőjű szaggatóval. Így 18 db lett belőle. 170 fokon sütöttem hőlégkeveréssel.
Első alkalommal a leírásod szerint készítettem, de sajnos nem lett leveles és nagyon kiszáradt. Következőleg már a fenti hozzáfűzésem alapján készítettem és nekem így lett tökéletes.
Köszönöm szépen.

Mátayné Zsuzsa
Mátayné Zsuzsa / Mátayné Zsuzsa Mon, 2012-01-16 13:42

Szerintem sok függ a tepertő minőségétől is. Én általában háziból szoktam készíteni,vagy vaddisznó tepertőből.(a férjem vadászik). Ezek nem olyan szárazak,mint a bolti. Nekem nem szokott kiszáradni ,gondolom emiatt.
Annak örülök,hogy megoldottad a receptben felmerülő problémákat és végül is finom lett a pogácsa.Gratulálok.

MsWhitesnake
MsWhitesnake Wed, 2012-01-18 12:26

Vaddisznó tepertő.... aúúú. Most borzalmasan összefutott a nyál a számban.

Marcsi75
Marcsi / Marcsi75 Sun, 2011-12-04 15:27

Nekem sajnos kiszáradt a sütés közben. Lehet, hogy túl picikre szaggattam és ahhoz képest túl sokáig sütöttem

Mátayné Zsuzsa
Mátayné Zsuzsa / Mátayné Zsuzsa Sun, 2011-12-04 16:05

Sajnálom,hogy csalódtál a pogácsában.Én közepesre szaggatom,és forró sütőbe rakom.Ha már pirul a teteje,jó,ill.kész.Azért próbáld meg még egyszer, hátha.........
Minden jót: Zsuzsa

Marcsi75
Marcsi / Marcsi75 Sun, 2011-12-04 21:56

Szerintem a töpörtyűs a legmacerásabb, mert a töpörtyű zsírosságától is függ. Nem?

Marcsi75
Marcsi / Marcsi75 Tue, 2011-12-06 10:23

Megsütöttem a pogit. Most túl zsírosnak éreztem a tésztát, ezért a hajtogatáskor raktam hozzá lisztet. Ezt kár volt, mert amikor megsült, éreztem, hogy lisztes. A sajtos pogit egy picit könnyebb sütni, de szerintem a harmadik pogácsám már tökéletes lesz. Végülis ez már finom lett, csak kicsit morzsás, amit szerintem a liszt miatt volt.

Most már csakazért is sütök tökéletes töpörtyűs pogácsát. Köszi!

Üdv

Kathy0529
Kathy0529 / Kathy0529 Thu, 2011-07-28 17:09

Kedves Zsuzsa!
Nagyon köszönöm a receptet! Édesapám nagy örömére készítettem ezt a finomságot, ami annyira jól sikerült, hogy pár napon belül meg kellett ismételnem, immáron dupla adaggal. Szóval még egyszer köszönöm a receptet! :)
Kata

Mátayné Zsuzsa
Mátayné Zsuzsa / Mátayné Zsuzsa Fri, 2011-07-29 19:28

Kedves Kata!
Nagyon szívesen a receptet,és örülök,hogy ennyire ízlett.Isten éltesse Édesapádat,további finom pogácsákat kívánok kedves családodnak.
Üdvözöllek: zsuzsa.

erzsébet84
erzsébet84 Sat, 2011-03-26 17:20

Első pogácsás vagyok! Bele tetem a tepertőt a tésztába úgy ahogy az le van írva. Vagy én nem csináltam jól valamit vagy a tepertő krém lett bele túl sok mert nem igazán tudtam hajtogatás után kinyutani mert ki jött a töltelék kicsit meg szenvedtem vele de igazán finom lett. Köszönöm a receptet.

Mátayné Zsuzsa
Mátayné Zsuzsa / Mátayné Zsuzsa Sun, 2011-03-27 13:30

Kedves Erzsébet!
Az nem hiba ,ha kijön belőle a krém hajtogatás közben.Kicsit meg kell lisztezni.Nálam is előfordul.De ha ízlett,akkor talán ez a kis kellemetlenség eltörpül az élvezet mellett.Ugye?További sok sikert,sok szép pogácsákat kívánok Neked.
Üdvözöllek: Zsuzsa

evacska58
evacska58 Fri, 2011-03-18 13:48

Isteni lett.Köszi a receptet.Minden megvan benne ami egy pogácsához illik.Ropogós,leveles.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2011-01-09 12:11

Kedves Pogisütők !

Életemben először sötök töpörtyüs pogácsát, illetve próbálok. Miután az összes receptet áttanulmányoztam ,felkészültnek érzem magam a nagy mü elkészitéséhez. . Még annyit,tésztát se sütöttem soha. Ur isten ! Ebből mi lesz!!

Mátayné Zsuzsa
Mátayné Zsuzsa / Mátayné Zsuzsa Sun, 2011-01-09 15:03

Egyszer el kell kezdeni.Csak annyit mondhatok,hajrá!!Ha elsőre nem sikerül,ne csüggedj,nem Te leszel az első és az utolsó sem.Hajrá!!!
Üdvözöl: Zsuzsa

Mátayné Zsuzsa
Mátayné Zsuzsa / Mátayné Zsuzsa Thu, 2010-12-30 19:05

Kedves Marika!
Nagyon örülök,hogy ízlett.A receptet szívesen tettem fel,ha finom az már a Te érdemed!
Boldog új évet Neked és kedves családodnak.
Szeretettel: Zsuzsa

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-12-28 10:55

Nagyon finom és köszönöm a receptet Neked!

Nagy Zsuzsi
Nagy Zsuzsi Sun, 2010-10-17 11:33

Hétvégén disznóvágás ezt a fajta pogácsát szoktam én is sütni finom!

Mátayné Zsuzsa
Mátayné Zsuzsa / Mátayné Zsuzsa Sun, 2010-10-17 17:13

Kedves Zsuzsi!

Ha nálatok lesz a disznóvágás nagyon irigyellek!A finom házi töpörtyűnek párja nincs,na és a belőle sütött pogácsa fönséges!!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-03-16 16:16

FINOM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

1090
finomliszt 50 dkg
élesztő 3 dkg
tojássárgája 2 db
0 ízlés szerint
tej 1 dl
tepertő 25 dkg
margarin 6 dkg