Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töpörtyű

Töpörtyű
Töpörtyű
125 perc / előkészület: 5 perc sütés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyukám rendszeresen sütött töpit, amit a sütés végén apuval préseltetett ki, hogy száraz pergős, ropogós legyen. Friss fehér kenyérrel, lila hagymával vagy savanyúsággal isteni téli vacsora. De nasinak sem utolsó! 

Időigényes, de megéri! Nem kell végig mellette állni, néha ránézel, megkevered, közben akár olvashatsz is. Ebből a mennyiségből nekem 22 dkg töpörtyű és 1 kg zsír lett.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ha nagyobb mennyiséget csinálunk, a zsírt és a töpörtyűt lehet fagyasztani is.

A töpörtyűt kinyomkodás után üvegbe rakjuk, zsírt merünk rá, hogy ellepje. Kihűlés után lezárjuk, kamrában sokáig eláll. Kiolvasztás után ugyanolyan pergős lesz, mint előtte.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zsírszalonnát feldaraboljuk 3x3 centis kockákra. Egy nagy lábosban a vizet aláöntve közepes lángon főzzük, időnként megkeverjük.
  2. Amint elkezd színesedni, gyakrabban keverjük és a lángot vegyük takarékra. Nem érdemes siettetni, mert így lassan sütve kisül az összes zsírja. Közben a tetejéről a zsírt folyamatosan lemerjük egy szűrőn át egy lábosba. Mindig annyi zsír maradjon rajta, hogy éppen ellepje.
  3. Akkor van kész, ha egy darabot a fakanállal az edény falához nyomva már nem "pezseg". (Ez nekem kb. 2 óra volt.) Lemerjük róla a zsír javát, és lassan belecsorgatjuk a tejet a fakanál nyelén. Habzani fog! 5-10 percig még kevergetve sütjük.
  4. Levesszük a tűzről, megsózzuk, és egy krumplinyomóval kisebb adagokban kinyomjuk belőle az összes zsírt. A töpit hagyjuk kihűlni.
  5. A zsírt a már lemert zsírhoz szűrjük, és NEM LEFEDVE hagyjuk hűlni. Ha opálosodik, tárolóedénybe rakjuk, és csak akkor zárjuk le, ha teljesen kihűlt.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 921
elküldve: 0
receptkönyvben: 13
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

kislevin

Mióta szakács: 2020.01.09.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: tél
fogás: hideg előétel
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett

egyéb elnevezések

tepertő házilag

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

2618
kenyérszalonna 1.5 kg
víz 1 dl
tej 0.3 dl
1 ek