Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tojásmentes piskóta

Tojásmentes piskóta
Tojásmentes piskóta
50 perc / előkészület: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (29)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Több tojásmentes piskótareceptet is kipróbáltam, de nekem egyik sem vált be, fullasztós, lapos, ízetlen tésztákat kaptam. Végül egy német recepttárban leltem rá erre a verzióra, és végre sikerem volt! Szépen feljött, finom is. Remélem, másnak is sikere lesz vele.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy tálban összekeverjük a lisztet, sót, sütőport. Ezt félretesszük.
  2. Egy másik tálba öntjük a cukrot és a vaníliás cukrot, belekeverjük az ecetet.
  3. Robotgéppel folyamatos adagolás (én folyamatosan vékony sugárban csurgatom hozzá) mellett a cukorhoz adagoljuk az olajat és a vizet. Nem lesz habos, de homogén masszát kapunk pár perc után.
  4. A cukros szirupba részletekben belekeverjük a lisztes keveréket és simára dolgozzuk. Sűrű masszát kapunk, de nem kell megijedni, jó lesz :)
  5. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, közben kivajazunk és kilisztezünk egy tepsit (én kerek tortaformában sütöm). A masszát eligazítjuk a tepsiben, majd a forró sütőbe tesszük és visszavesszük a hőmérsékletet 180 fokra.
  6. Sütőtől függően 30-40 percig sütjük. (Az én sütőmben 40 perc kell neki, de fél óra után rá lehet nyitni az ajtót és tűpróbával ellenőrizni, hogy megsült-e.)
  7. Ha kész, kivesszük a formából és kihűtjük. Tetszés szerint fogyasztható  magában, vagy torták alapjaként is kiváló.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 53
össznézettség: 114 573
elküldve: 21
receptkönyvben: 412
elkészítve: 23/32
Facebookon megjelent: -

szakács

Manka

Mióta szakács: 2012.02.13.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

tejmentes piskóta, piskóta tojásmentesen, piskóta

Hozzászólások (29)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Harangocska
Harangocska Sun, 2018-02-04 21:51

Én is megsütöttem, pontosan a recept szerint. Jó lett, de nekem kissé (vagy nem is kissé) kenyérszerű lett. A következő sütéskor tettem bele 1 kanál mézet. Na ez tette süteményszerűvé. Úgyhogy mivel az unokám sajnos tej és tojásérzékeny ezért ezt a receptet fogom használni a mézzel kiegészítve. Én normál tepsiben lapnak sütöttem kb. 1cm magas lett. Ezt vágtam 3 csíkba és úgy raktam össze a tortának. Köszönöm a receptet, mindenkinek jó sütögetést kívánok.

andiano
andiano Sun, 2016-10-02 15:39

Kedves Manka!Szeretném megkérdezni, hogy ez a mennyiség mekkora torta formába elég? Szeretnék kávétortát sütni. Mennyi kávét tegyek a tésztába? Ezt a tésztát akarom hozzá megsütni. Köszönöm előre is a segítséget.

Zsuma89
Kezdő a konyhában / Zsuma89 Sun, 2016-03-27 20:46

Megcsináltam kicsit másképp, mint a recept: 100g kifacsart reszelt répát raktam bele és ennyivel kevesebb rizslisztet. A sütőport ugyanannyi szódabikarbónával helyettesítettem, ecetből almaecetet használtam. A tapasztalatok: a rizsliszt nem a legjobb, mert nagyon morzsálódik tőle és érződik nagyon az ízén, hogy valami nem oké. Legközelebb megpróbálom kukoricaliszttel (gluténmentesnek kell lennie mindenképpen). Én nagyon éreztem a szódabikarbóna mellékízét is (érződne a sütőpor is??). Lehetne esetleg kevesebbet használni? Ezzel a mennyiséggel, ha nem is annyira, mint a klasszikus piskóta, de feljött.

elora
elora Mon, 2015-04-06 00:18

Én most tervezem ezt megsütni de lenne pár kérdésem: muszáj ecetet belerakni? Az milyen funkciót szolgál vagy szóval valami speciális funkciót szolgál ami miatt elengedhetetlen és mással nem helyettesíthető? (Csakmert én olyan nehezen tudom elképzelni hogy miért kellhet ecet egy süteménybe, nem rajongok az ecet ízéért, kivéve persze savanyúságok levénél, és nem akarnám hogy ecetes mellékíze legyen egy süteménynek...).
Másik kérdésem, hogy a víz helyett tejjel/szójatejjel működik a dolog?

Phhugi
Manka / Phhugi Mon, 2015-04-06 08:05

Szia! Az ecet a tészta lazításához kell bele, a sütőpornak segít felfújni a masszát. Mivel tojás nincs benne, így ez a két anyag segít levegősebbé tenni. Az ecetet eleinte én is nagyon furcsáltam és féltem tőle, de a végeredményben egyáltalán nem érezni az ízért. Bátran tedd bele. Tejjel/szójatejjel nem próbáltam, de szerintem simán működhet.

elora
elora Mon, 2015-04-06 12:17

Köszönöm szépen a gyors választ, megsütöttem (de meg még nem kóstoltam), raktam bele ecetet mert meggyőzött a válaszod, hogy azt inkább ne hagyjam ki belőle, és szójatejet a víz helyett, és egy kis gesztenyelisztet is a finomliszt mellé. Annyi már biztos, hogy az állaga szuper lett, jól átsült 35-40 perc alatt. Felezett mennyiségből csináltam, mert egy másik klasszikus, már bevált receptemet akartam vele megcsinálni (csak most szándékosan tojásmentes piskótaalappal), amihez elég egy lapos piskóta, és pont ideálisan lapos, ideális méretűre megkelt, de egyáltalán nem púpos tetejű lett, ami szintén fontos volt, mert a tetejére fog még menni gesztenyepuding és csokipudingos krémréteg.

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi Mon, 2014-12-01 12:17

Az illata isteni, gyönyörűen feljött, 40 perce sül, még nyers a közepe. Nagyon kíváncsi vagyok, torta lesz belőle. ☺ Üdv: Ági

SJZsofi
SJZsofi Thu, 2014-11-06 22:55

Kedves Manka!
Én lecseréltem a cukrot fruktózra (észben tartva, hogy másfélszeres az édesítő ereje), a kakaó port, karob porra, hogy a majd egy éves kislányom meg tudja kóstolni élete első piskótáját. Sajnos nekem nem jött fel olyan szépen mint neked, de nem volt olyan rossz az ize és az állaga is elég jó lett. Bár szerintem a karob port nem egy az egyben kell helyettesíteni.

durcica
durcica Wed, 2014-09-03 20:06

Kedves Manka!

Nekem csak annyi lenne a kérdésem,hogy 10 vagy 20 % ecet kell bele?
Még sosem kellett tojás nélküli piskótát sütnöm.
Az első kuka lett!
Persze másik recept volt nem a Tied.
Követtem minden utasítást,de egy nagyrakás megnevezhetetlen valami lett!
Köszönöm a választ!

Orsili
Orsili Tue, 2013-11-05 12:18

Kedves Manka!
Kisfiam hamarosan 1 éves lesz és szeretnék neki tortát sütni. Ebben a piskótában gondolkozok, de némi átalakítással, amit nem tudok, hogy jó lesz-e. Zabpehely lisztre szerinted kicserélhetem teljes egészében a lisztet? Cukor helyett xilitet fogok használni, ha felezem a mennyiségét az édesítőnek, akkor tegyek bele helyette annyival több lisztet? Sütőpor helyett használhatok szódabikarbónát? Ugyanannyi mennyiségben?
Üdv:Orsi

Phhugi
Manka / Phhugi Tue, 2013-11-05 12:36

Szia!
Csak tippeket tudok adni, mert eddig még csak fehérliszttel sütöttem ezt a piskótát.
Szerintem a zablisztet nyugodtan használhatod a megadott mennyiségben, a xilit is mehet nyugodtan cukor helyett, a sütőpor is helyettesíthető 1:1-ben.
Viszont ha kevesebb cukrot (xilitet) raksz, azt nem kell liszttel helyettesíteni, az állagán nem változtat az édesítő mennyisége.
Majd írd meg, hogy milyen lett! Remélem ízleni fog! :)
(azt ne felejtsd el, hogy ez a fajta tömörebb lesz, mint egy hagyományos piskóta, nyersen nehéz belekenni a tésztát a formába)
Sok sikert a sütögetéshez!

ebelle
ebelle Sun, 2013-08-18 17:52

Kedves Manka!

Nagyon tetszik, hogy tojásmentes a piskótád, viszont én csak teljes kiörlésű liszttel sütök. Az lenne a kérdésem, hogy próbáltad már teljes kiörésű / teljes kiörlésű tönköly lisztből ezt a piskótát? Ugyanezek az arányok maradhatnak szerinted?:)

maci0727
maci0727 Wed, 2014-08-20 14:05

Szia! Próbáltad már teljes kiörlésű liszttel végül? Apukámnak most lesza szülinapja, s ő is hasonlót szeretne.

Phhugi
Manka / Phhugi Thu, 2013-08-22 15:11

Szia! Olyan formában még nem próbáltam a receptet, de örömmel venném, ha megírod a tapasztalataidat, lehet más is kipróbálná olyan formában!

hjuli
hjuli Wed, 2013-03-27 01:02

Helyesbítek: az ötleteimet HENI, neked írtam, nem Mankának. Bocsánat. Remélem hasznosnak találod őket.
Juli

hjuli
hjuli Wed, 2013-03-27 00:59

Kedves Manka!
Próbáld meg egy picit higítani (pici vízzel, ha a diéta engedi pici tejjel), és tegyél bele egy kávéskanál szódabikarbónát. A tepsi oldalát nem szabad lisztezni, csak az alját, a sütőforma oldalát csak margarinozni. Most hirtelen ezek jutottak eszembe. Nekem mindig sikerül, próbálkozz, előbb-utóbb sikerülni fog.
Üdv. Juli

Tiasly
Tiasly Tue, 2013-02-12 21:48

Kedves Manka!
A mai napon eldöntöttem megsütöm ezt a piskótát. Kis csavar a sztoriban, hogy gluténmentesre kellett sütnöm, így rizsliszttel készítettem el, amihez kakaóport adtam (a recept szerinti arányban). Féltem tőle, hogy egy száraz lapos fadarab lesz, de nem az lett :) Ugyan nem emelkedett fel olyan szépen, mint a Tiéd viszont isteni finom és puha lett. Citromos sajtkrémmel és egy kis csoki reszelékkel igazi ebéd utáni nasi válhat belőle. Köszönjük a recepted :)

Malena77
Malena77 / Malena77 Mon, 2013-02-25 11:31

Szia Tiasly! Szeretném megkérdezni, hogy a rizsliszttel készült változatban ugyanannyi mennyiségű liszt kell? Semmit nem változtattál a mennyiségeken? én is rizsliszttel készíteném:)) köszönöM:))

Tiasly
Tiasly Tue, 2013-03-12 21:39

Szia! Igen, én ugyanannyit tettem, mint a búzalisztes változatban. Azóta sütöttem már többször is és a hagyományos receptnél a rizses valamivel sűrűbb lesz viszont szerencsére nem száraz. Legközelebb az olajat vajra cserélem hátha még puhábbra sikerül. Sok sikert!

Phhugi
Manka / Phhugi Tue, 2013-02-12 23:56

Szia!
Örülök, hogy siker volt vele! :) Nagyon gusztán hangzik ez a citromkrém is.
Nálam általában tepsifüggő, hogy milyen magas lesz, de panasz még nem volt a minőségre :)
Legközelebb például Rigó Jancsi torta alapja lesz belőle születésnapra.

Enoszka73
Enoszka73 Fri, 2013-01-04 15:58

Szia!
Most sütöttem meg a torta lapot. Pici kerek tortaformát választottam, hogy a kisfiam szülinapján az alergiás barátai is tudjanak finomat enni. (A többieknek lesz tojásos.) Minden hozzávalót lefeleztem.
Nekünk is feljött a közepe, de ennek mi nagyon örültünk, mert a levágott púpot megehettük. Sosem ettem még ilyesfajta tortát. A gyermekeimnek és nekem is nagyon ízlett. Isteni finom. Tökéletes megoldás, ha nincs éppen itthon tojás. :-)
Köszi a receptet!
Encsi

juditanya
juditanya Wed, 2012-03-28 16:56

Szia!
Nagyon jo receptet talaltal. Nagyon halas vagyok,hogy megtalaltad-es en is megtalaltam. :)
Egy zsido peksegben dolgozom,ahol minden mas, es honapok ota vadasztam egy jo tojasmentes piskota receptre.
Tortanak,lapnak es cup cake-nek/ ez itt meno dolog rengeteg vajkremmel a tetejen/ is nagyon jo.
Nayon nagyon koszi,tovabbi jo sikereket a suteshez.
Judit

nutria
Asszonycicc / nutria Sun, 2012-02-26 19:07

Nem tűnik túl jónak, már azért sem, mert fel van púposodva a tortalap. Az ilyen használhatatlan egy normális alakú tortához, kinek van kedve levágni a felét?

Phhugi
Manka / Phhugi Sun, 2012-02-26 19:10

Szia nutria!
Köszi, hogy egyből leszólod. Tudod nálunk nem csak szögegyenes tetejű tortákat tudnak elképzelni az ünnepeltek. Ami nem tetszik, nem kell megsütni, ennyi az egész.
További szép napot!

Harimala
Harimala Sat, 2012-02-25 20:17

Kedves Manka!

Köszönöm a receptet!

Most sütöttem meg torta alapnak, de nekem nem lett jó. Tényleg írtó sűrű massza lesz, amikor az elején összekeverjük a hozzávalókat, és amikor a tortaformába igyekeztem szétteríteni, az sem volt egy könnyű művelet. Reméltem, hogy sütés közben szépen kisimul majd (mint más esetekben is szokott), de sajna olyan hepe hupás lett! Ízre egyébként nem rossz. Te tudsz valamit, hogy ilyen szépre sikeredett a tiéd! :)

Üdv. Heni

Phhugi
Manka / Phhugi Fri, 2013-03-08 12:46

Szia Harimala!

Sajnálom, hogy nem sikerült :( Nekem ez lett az első tojásmentes piskótarecept, ami ehetőre sikerült és nem a kukában landolt.
26 centis tortaformába kenegettem bele egy szilikonlapáttal (azzal szedtem ki a keverőedényből is), elsimítottam a tetejét és nekem szép sima maradt, feljött rendesen. Sajnos nem tudom mi lehetett a gond :( Lehet nem keveredtek össze rendesen a hozzávalók? Tényleg nem tudom :(
Ne add fel, hátha neked is összejön szépre, nekem is meg kellett küzdenem egyéb sütireceptekkel :)
(jövő hétvégére pl. tojásmentes dobostorta a harci feladat)

horváthantalné
horváthantalné Thu, 2014-06-05 17:38

Kedves Manka!
Most készült el a tortád próbája,hétfőn debütál egy kedves kolléganőm kisfiának a születésnapján feketeerdő formában.A tészta nekem nagyon jól sikerült,az egész családnak nagyon ízlett,könnyen elkészíthető volt.Remélem,hogy Bálintnak is ízleni fog.Köszönöm a receptet,mentettem,mindenkinek ajánlom.

300
cukor 200 g
vaníliás cukor 1 csomag
ecet 2 teáskanál
napraforgó olaj 125 ml
víz 250 ml
finomliszt 460 g
sütőpor 3 teáskanál
0.5 tk