Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

TiramisuXXL

TiramisuXXL
TiramisuXXL
60 perc / előkészület: 40 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretem a kávét, de édesen nem tudom meginni, ezért elzárkóztam mindenféle kávés sütitől. A tiramisu számtalan gyümölcsös változatát elkészítettem már, a piskótákat mindig narancslébe mártogatva. Féltem a nyers tojástól is, így nem lehetett rávenni a klasszikus tiramisu elkészítésére. Aztán ráakadtam erre a receptre, csak a cukor mennyiségét csökkentettem le, és az eredmény egy csodálatosan harmónikus, kellemes desszert...és egy újabb merénylet a fogyókúrázók ellen.

hozzávalók / 12 adag

A piskótához

A krémhez

ajánlat

Előre elkészíthető, és megéri a fáradtságot. A mascarpone natúr Milli vajkrémmel helyettesíthető, úgy pénztárcakímélő. Az oldalon olvastam házi készítésű krémsajtról is, azzal is finom, a kolléganőm szokott otthon tejfölből készíteni. Rumaroma helyett tehetünk bele rumot, állítólag konyakkal is finom, mások az amoretto likőrre esküsznek.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Készítsünk elő egy magas peremű tepsit. Először az alsó piskótaréteget fogjuk előkészíteni. Ehhez tegyük egy tálba az eszpresszó kávét, és ízlésünk szerint ízesítsük meg  rumosra, és enyhén édeskésre a porcukorral, majd jó alaposan keverjük össze.
  2. A piskóta gömbölyű felét mártsuk a kávéba, majd a lapos felével lefelé, rakjuk szorosan egymás mellé a tálba az első réteget. (Ne áztassuk el nagyon, mert a tejszínes krémtől is ázik még a piskóta állás közben!)
  3. Egy tálban vizet forralunk, összekeverjük a cukrot az egész tojásokkal egy kavaró tálban, majd a forró vízgőzön "csípősre" melegítve csírátlanítunk. Melegítés közben kavargatjuk a masszát.
  4. Közben a tejszínt habbá verjük, a zselatint beáztatjuk, a mascarponét pedig összekeverjük egy tálban.
  5. Közben a gőz felett elkészült a tojásos krém, amit kihűlésig keverünk robotgéppel. Nagyon fontos, hogy alaposan kihűtsük keverés közben, mert különben összesik az egész. (Szép halvány színű és kemény, krémes állagú lesz.) Elkészítjük előírás szerint a zselatint egy kevés tejjel. Kihűtjük azt is.
  6. A tejszín nagy részét és a mascarponés krémet óvatosan összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a tojásos krémet is. Kevés tejszínnel összekeverjük a feloldott zselatint, jól elkavarjuk, és ezt is hozzádolgozzuk a krém többi részéhez (ezeket kézi habverővel szoktam, nehogy megtörjön a krém).
  7. Az első sor piskótára tesszük a krém felét, majd meghintjük kakaóporral. Újabb réteg kávés piskóta következik, majd az egészet befedjük újabb adag krémmel.
  8. A tetejét bőven meghintjük keserű kakaóporral, 5-6 órára hűtőbe tesszük. (Ha véletlenül megéri a másnapot, akkor az igazi, mert az ízek összeérnek, és a piskóta is megfelelő állagú lesz.)

  • tepsi mérete: 17x24 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 18 342
elküldve: 2
receptkönyvben: 215
elkészítve: 2/9
Facebookon megjelent: -

szakács

zizi59

Mióta szakács: 2011.09.05.
3 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
mikor: mindig
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: közepes
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

óriás tiramisu, tiramisu rummal

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

candyqueen
CandyQueen / candyqueen Mon, 2011-09-12 11:23

Ezen az oldalon mindenki retteg a tojástól.

Én is rengeteget hallottam és olvastam már a szalmonelláról, de egy cseppet se rémiszt meg.

zizi59
zizi59 / zizi59 Mon, 2011-09-12 15:17

Szalmonella ide, vagy oda....ez egy recept a számtalan variációból. Elkészítettem....és bevallom, extra jó lett. Szelektáltam a recepteket, olvastam a keletkezése történetét, jó kis gasztronómiai utazást tettem. Nagyon szeretem ezt az oldalt, az írott recepteket folyton elhagytam....itt mindent megtalálok. Gondoltam, én is gyarapítom a repertoárt.
A fóbia számomra azt jelenti, hogy oka meghatározhatatlan...VAN és kész. :)

candyqueen
CandyQueen / candyqueen Sun, 2011-09-11 22:19

Csak érteném h miért rettegtek úgy a tojástól...

Legalább már vagy 50 tojást megettem nyersen és semmi bajom. Se a családnak. És én se a csirke alól szedegetem ki.

zizi59
zizi59 / zizi59 Mon, 2011-09-12 07:21

Vannak az embernek fóbiái...kinek a pók, kinek a lift.....nekem a tojás.....túl sokat hallottam a szalmonelláról azt hiszem :)))

noranizza
noranizza Sun, 2011-09-11 14:51

Köszi a receptet, én sem akarok nyers tojást tenni bele. Hasznos volt, amit az ajánlóban írtál.

galiné jutka
galiné jutka Sun, 2011-09-11 14:34

Szia Zizi! én majdnem iggy csinálom----nem teszek bele egyáltalán cukrot és tojást sem, akávéba egy kis rumot vagy aromát teszek, a tejszin az 1/2 literés 1 csom .habfixáló.próbáld meg igy is nem fogsz csalodni.üdvözöllek.Galiné Jutka.Tiszafüredről.

288
babapiskóta 35 db
feketekávé 4 dl
rumaroma 20 ml
porcukor 50 g
cukrozatlan kakaópor 3 ek
mascarpone 250 g
növényi habtejszín 375 ml
cukor 2 ek
tojás 3 db
zselatin 10 g
tej 3 ek