Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tejszínes túrótorta friss eperrel

Tejszínes túrótorta friss eperrel
Tejszínes túrótorta friss eperrel
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon könnyű, nagyon friss, nagyon epres... Mintha felhőt csipegetnél. Azok is imádják (tapasztalatból beszélek), akik nem rajonganak az édességekért, hiszen ez a torta nem túl édes, viszont üde és rogyásig gyümölcsös. 

Természetesen a házi piskótának nincs párja, de ha úri kedvünk úgy kívánja, és nincs kedvünk piskóta sütögetéshez (nem szégyen bevallani, nekem is volt már ilyen), nyugodtan helyettesíthetjük a piskótalapokat babapiskótával. Ha így csináljuk a tortát, akkor egy kis tejjel érdemes meglöttyinteni a babapiskóta darabkákat, hogy ne a túrókrémből szívják el a nedvességet. Szuper lesz így is, és ezzel a kis kanyarral gyakorlatilag az egyik legegyszerűbben elkészíthető tortát kapjuk!

hozzávalók / 8 adag

A piskótához

A krémhez

ajánlat

Durvább ételek mellé ideális desszert. Amikor úgy érezzük, hogy még a sütis rekesz is tele van, ebből a tortából egy szelet még biztos lecsúszik mindenkinek!

Eper szezonban a legtutibb elkészíteni, friss, zamatos eperből, házi tejszínből és túróból.

Szólj hozzá!

elkészítés

A piskóta elkészítése:

  1. A lisztet a kukoricaliszttel és a sütőporral kétszer összeszitáljuk. Ezzel levegőt keverünk a lisztbe, amitől még légiesebb lesz a piskótánk.
  2. A tojásokat (egész tojás!) és a cukrot valamint a vaníliás cukrot robotgéppel 7-8 percen keresztül keverjük, míg a keverék egészen világossárga színűre változik, és egészen habos lesz. Ettől lesz könnyű a tésztánk, tehát türelem!!
  3. Ehhez az elegyhez szitáljuk hozzá a lisztes keveréket, majd nagyon óvatosan, széles mozdulatokkal nagyjából keverjük össze. Nem kell még teljesen simára keverni, mert jön még hozzá hozzávaló, és minél kevesebbet szeretnénk keverni, hogy az eddig belekevert levegő a tésztában maradjon.
  4. A vajat egy kis tálba tesszük, és ráöntünk 80 ml forró vizet, így a vaj rögtön meg is olvad. Kicsit keverjük el a vízben, majd ezt a forró, vajas vizet öntsük a masszához, keverjük el óvatosan simára, és ezzel kész is a tésztánk.
  5. Lecsatolható oldalú, kerek tortaforma aljába egy darab sütőpapírt méretre vágunk. Én csak a kerek aljába szoktam tenni, az oldalára nem, mert nekem mindig az alja ragad oda, ezt így kivédjük! Beletesszük a tésztát, és elsimítjuk.
  6. Megsütjük nem légkeveréses sütőben! Sütés közben ne nyitogassuk a sütőt, ha nem akarjuk, hogy a piskótánk összeessen, szóval el a kezekkel! :)
  7. Hagyjuk kihűlni, majd vízszíntesen vágjuk ketté.

A krém elkészítése:

  1. Amíg kihűl a piskóta, elkészítjük gyorsan a krémet. Ehhez először keményre verjük a tejszínhabot. Mindig hideg tejszínt használjunk, és vigyázzunk, ha már kemény a hab, hagyjuk abba a habverést, mert különben még kis idő, és vaj lesz a tejszínünkből, és az nem jó! :)
  2. Alaposan összekeverjük a túrót a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citom levével és reszelt héjával.
  3. A túróhoz hozzáadjuk a felvert tejszínhabot, és óvatosan összeforgatjuk!

Összeállítás:

  1. Az összeállítást szintén a csatos tortaformában csináljuk, kell a forma, hogy amíg összeáll a torta, megtartsa a krémet!
  2. Az alsó kihűlt piskótalapot a tortaforma aljába helyezzük, és rátesszük a túrókrémünk egyik felét. Fontos, hogy kihűlt piskótával dolgozzunk, különben a tejszín megadja magát, és elfolyik a tortánk.
  3. Az eper egyik felét negyedekre vagdossuk, ezzel jól megpakoljuk a túrókrémes rétegünket.
  4. Jöhet a második réteg tészta, erre rá a túrókrém és az eper másik fele. Ezt nem szoktam felvagdosni, hanem az egész eperszemekkel pakolom meg a tortát! Néha nem tudok ellenállni, hogy ne dekoráljak, főleg, amikor a barátainknak visszük a tortát, ilyenkor az eperszemeknek cukormázból (porcukor és kevés cirtomlé a fehérhez, kakaópor és kevés víz a barnához) szemeket készítek, hogy kilássanak a tortából. Nagyon jófejek! :)
  5. Tálalásig hűtőben tároljuk!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 523
elküldve: 5
receptkönyvben: 220
elkészítve: 7/15
Facebookon megjelent: -

szakács

cirpi

Mióta szakács: 2012.04.10.
13 recept

receptjellemzők

alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

gyümölcsös túrótorta, könnyű édesség, krémtúrós torta

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Birgitta
Birgitta Wed, 2012-06-27 19:16

Szia!
Első tortám, sőt első nagyobb ételem. Nagyon köszi a receptet, a barátom szülinapjára csináltam meg és nagyon finom lett!!! Örült is Neki, ezernyi szem lesett Rá. Fantasztikus!!! Nem is tudtam, hogy ilyen jó ételt készíteni! :)

Nagyon köszi!!! ::)

cirpi
cirpi / cirpi Fri, 2012-06-29 19:06

Örülök, hogy ilyen nagy siker lett a tortád! :) Gratula! Csak így tovább!!! :)

panna86
panna86 Sun, 2012-05-06 11:27

Alig várom, hogy elkészítsem ezt a tortát, csodaszép! Csak egy kérdésem lenne: miből vannak a szemecskék? :-)

panna86
panna86 Sun, 2012-05-06 11:29

Jaj, bocsánat, most látom, hogy benne van a receptben :)

cirpi
cirpi / cirpi Sat, 2012-05-05 20:41

Szia! Igen, lehet kizárólag sima liszttel is csinálni! Az állag miatt jót tesz neki a kukoricaliszt, de ha nem teszel bele, hanem sima liszttel helyettesíted, akkor is szuper lesz!:) Esetleg ha van otthon rétesliszted, azzal is kiválthatod! Sok sikert, remélem ízleni fog!:)

nutria
Asszonycicc / nutria Fri, 2012-05-04 12:40

Ilyen recept volt régen a Dr. Oetker reklámban, nem? :) Ott is azt hiszem, tortán csücsültek a szemmel ellátott eprek. Egyébként guszta, imádom a túrót is és az epret is.

cirpi
cirpi / cirpi Fri, 2012-05-04 13:39

Szia! Igen, a Dr Oetker reklámban láttam én is ezeknek a pislogó epreknek a rokonait! :) Azóta hozzánk is beköltöztek, főleg most, hogy eperszezon van! Jófejek nagyon, mindegyik egy külön egyéniség. És amelyik túlságosan mogorvára sikerül, azt gyorsan be kell kapni...:) Nehogy bomlassza a többieket! :)
Ha szereted az epret és a túrót is, akkor érdemes kipróbálnod, tuti siker!

595
finomliszt 175 g
kukoricaliszt 2 evőkanál
sütőpor 2.5 tk
tojás 4 db
cukor 200 g
vaníliás cukor 1 csomag
víz 80 ml
vaj 5 g
tehéntúró 500 g
habtejszín 5 dl
citrom 1 db
porcukor 120 g
vaníliás cukor 1 csomag
eper 500 g