r
Nosalty Logó

Törökméz

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Törökméz
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
süti sütés nélkül
  • 0% Fehérje
  • 95% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 221 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 95% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 884 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 95% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 373 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 95% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 3% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • E vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0 g

Zsír

  • Összesen
    1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    208.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    1 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    0 mg
  • Foszfor
    1 mg
  • Nátrium
    206 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    55.3 g
  • Cukor
    55 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    2.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    0 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 221 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 95% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 3% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • E vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.2 g

Zsír

  • Összesen
    4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    834.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    5 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    1 mg
  • Foszfor
    2 mg
  • Nátrium
    825 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    221.2 g
  • Cukor
    221 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    8.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 884 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 95% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 3% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • E vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.1 g

Zsír

  • Összesen
    1.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    352.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    2 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    0 mg
  • Foszfor
    1 mg
  • Nátrium
    348 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    93.3 g
  • Cukor
    93 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    3.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    0 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 373 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy edényben elkeverjük a cukrot a mézzel, majd nagy lángon felolvasztjuk őket.
  2. Ha felolvadtak, takarékra vesszük, és aranysárgára pirítjuk.
  3. Ezután beledobjuk a szódabikarbónát, és gyorsan elkeverjük.
  4. Gyorsan kiöntjük egy jól kiolajozott tányérra. Egy órát pihentetjük, és lehet fogyasztani.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 27
  • 7 napos nézettség: 216
  • Össznézettség: 86510
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 26.

Ajánló

Amikor a masszába beledobjuk a szódabikarbónát, hirtelen elkezd habzani, és feljönni, de nem kell megijedni. Gyorsan el kell keverni a szódabikarbónát, hogy ne maradjon csomó, majd hirtelen öntsük ki a jól kiolajozott tányérra.

Receptkategóriák

Ezt az édességet nálunk a vásárban lehet kapni, és szereti az egész család. Édesanyám megtalálta a receptjét az interneten, én pedig gondoltam egyet és elkészítettem. Habár nem lett olyan, mint az igazi, így is nagyon finom szopogatni-, ropogtatnivaló!

Hozzászólások (20)

Dacota

De jó! Imádom a törökmézet! Köszi, hogy megosztottad velünk, és üdv a Nosaltyn :) Szép estét: Nóra

Törölt felhasználó

szia Nóra! Köszönöm az üdvözletet! amugy én is imádom a tötökmézet, f?leg nyáron, amikor egy kicsit meg van olvadva, ragad, és olyan jól lehet cuppogtatni vele, hogy majd kiszedi az ember fogát...:-) de amint irtam is, ez azért nem az igazi. Különben úgy vettem észre, hogy minnél tovább van pihentetve, annál jobb az íze. Ja, és légmentesen lezárható dobozban több hónapig is eltartható!tán..:-)addig azért nem birtunk várni! üdv, Emilia

Bató Edit

Hát ezt biztos kipróbálom! Annyira egyszer? és biztos finom is. Üdv. Edit.

Törölt felhasználó

Hát az biztos, hogy ez egyszer? is, és nem is kell hozzá sok minden! Aki szereti a nagyon édes és tömény dolgokat, azoknak bátran ajánlom! üdv, Emilia

Törölt felhasználó

Kipróbáltam...az egész konyhában futott...éjfélig takarítottam...jó magas falú edényben kellett volna elkészíteni...kemény cukorka lett abból a két falatból amit innen onnan le tudtam törögetni...rajtam vihogott a családom...én is...de legalább kipróbáltam. Mondtam, hogy holnap kipróbálom magasabb falú edényben...gyorsan lebeszéltek róla...

Törölt felhasználó

Kedves Julis!sajnálom, hogy nem sikerült!de legalább a család jót szórakozott!:-)de amint irtam is, amikor beledobjuk a szódabikarbónát, gyorsan el kell keverni, és utánna, gyors mozdulattal kell kiönteni(és közben nem szabad fakanáll segiteni, mert összeesik, és amugy is nagyon gyorsan szárad) egy nagyon olajozott felületre. Az edény pedig nekem is eléggé olyan maradt, de forró vizbe le kell áztatni, és egy-kett? kiolvad bel?le! üdv, Emilia

Törölt felhasználó

Nem mézzel kell csinálni a török mézet, hanem cukorsziruppal, aminek a neve: Lyle's Golden Syrup, ezt használjátok méz helyez! Nigella Lawson török mézét, elkészítettem és isteni! :-)

Törölt felhasználó

Nem értem miért is kell kiolajozott tányérra önteni? Teljesen tökéletes a süt?papír!

zsuzsi76

S.O.S sürg?s :-) Én is megcsináltam a törökmézet. Nem tudom, hogy milyen magasnak kell lennie az enyém elég lapos lett, de mivel isteni lett az íze senkit nem érdekelt. :-) Az lenne azonban a kérdésem , hogy mikor belerakom a szódabikarbonát, gyorsan elkeverem utána várom, hogy habozzon egy darabig, vagy ahogy megindul a habzás már öntöm is? És mikor habzik akkor szabad még keverni? Mert én miután elkevertem a sz.b.bónát habzott (ekkor nem kevertem már), picit vártam és aztán önteni kezdtem. De nekem fakanállal kellett kikaparni, mert az alja(illetve nagyobb része) bent marad volna az edénybe.Pedig miel?tt beletettem a szódabikarbónát, nem ragadt az edénybe a cucc, tehát a sz.b.bóna után ragadt bele valahogy és ezért nem lehetett simán kiönteni hanem rá kellett segíteni. Légyszi írd meg a jó technikát, mert intézményünk kis vásárára szeretném csinálni, és jó lenne ha esztétikailag is jól mutatna. Köszi.Zsuzsi

Törölt felhasználó

kedves ZSuzsi76! hát amikor beleöntöd a szódabikarbónát, ls megindul a habzás, rögtön kell önteni, nem szabad kevergetni, mert összeesik. és nekem is elé sok bennemaradt az edényben, mert nagyon gyorsan szárad. ugyhogy tényleg gyorsnak kell lenni, de elkerülhetetlen, hogy valamennyi ne maradjon benne. amugy az enyém is elég lapos lett!de ha szeretnéd vastagabbra, akkor mondjuk próbáld meg mélyebb tányérba. remélem tudtam segiteni, valamint, hogy id?ben, és hogy nem ma van a vásár!:-) üdv, Emilia

zsuzsi76

 Még annyit kérdeznék, hogy szerintetek mit?l lesz keménye illetve puhább.Nekem pl az els? "puhább" volt el lehetett rágni a második viszont keményebb lett azt csak szopogatni lehet.

zsuzsi76

Szaisztok! Az els? pár törökmézem egész jó lett , mikor beleötöttem a sz.bikarbónát, gyönyör?en habzott. Amiket ma csináltem, nem tudom mi történt de mikor beletettem a szódabikarbónát alig habzott egy kicsit, ez miért van ? A méz befolyásolhatja, mert most másikat használok?

Törölt felhasználó

kedves ZSuzsi!bocsi, hogy eddig nem irtam, de történt egy kis baleset a billenty?zettel, és beragadtak a gombok!:-) amugy szerintem biztos az új méz lehet az oka, ha eddig minden jól ment! én eddig itthoni házi mézet használtam(apukámnak vannak méhéi), az jó volt! üdv, Emilia

Scorpius01

Sziasztok! Csak annyit szeretnék kérdezni, nem tudja-e valaki véletlenül, hogyan kell a kassai törökmézet elkészíteni? Nagyon szeretem és neten sajnos sehol sem találom :( El?re is köszönöm a segítséget!

Törölt felhasználó

szia! nem tudom, hogy kell, igazából még nem is hallottam róla. lehet, hogy tud itt valaki más segiteni. sajnálom, hogy nem tudtam segiteni! üdv, Emilia

Törölt felhasználó

Köszönjük a receptet, nagyon finom. :) Egyetlen problémánk az volt, hogy nem tudtuk, mekkora edénybe öntsük át, mire átöntöttem, elég volt a tál, de utána mégis kifutott bel?le, így törökmézet surroltunk a mosogatóból. :D De ami a tálba maradt az finom. :)

tucsok81

Nagyon finom lett. Köszönöm a receptet.

Lehrmann Mária

Még sosem írtam hozzászólást, de a recepted KIT?N?!! Mindenki aki kóstolta oda van érte. már többször is megcsináltam és sosem lett elég .)! Kösz szépen!! Hála érte

Törölt felhasználó

Kedves Mária! ne nekem háláld meg, mert nem az én receptem, én csak megosztottam veletek!:DD de ett?l függetlenül, örülök, hogy ízlett. :) f?leg ilyenkor amikor jönnek a h?vösebb napok, és beszorulunk a meleg szobába, jó kis majszolni való. üdv, Emilia

pilpille

Sziasztok! Szeretném én is elkészíteni ezt a finom édességet, már csak nosztalgiából is. Kislányként sokszor kóstoltuk Szüleimmel a Városligetben. Én nem tányérra, hanem süt?papírra fogom kiönteni, így arra terebélyesedik majd, amerre akar. A végén, száradás után úgyis össze kell törni. Üdv: Évi

Törölt felhasználó

Sziasztok,egy technikai kérdésem lenne. Már másodszor próbáljuk elkészíteni,de a szódabikarbóna beleöntése után az egész belseje elszenesedik míg szárad.Ehetetlen,szén íz? lesz az egész.Pedig nem pirítjuk túl barnára.Olyan ez mintha a szódabikarbóna hirtelen tovább égetné nagyon magas h?fokon az egészet és elszenesítené. Nem tudom,hogy mit hibázunk.Valaki kinek jól sikerül kérem adjon tanácsot,hogy lehetne ehet? törökmézünk.Köszönöm.Két kisgyerek várja a produkciót :) Köszönöm el?re is

Törölt felhasználó

Kedves Dimenzio! sajnálom, de nem tudom mi lehet a probléma...gázon készited? talán túl forró lehet... esetleg nem jó a méz min?sége. de tényleg csak tippelek, nem tapasztaltam még ilyet. remélem tud valaki itt segiteni. üdv, Emilia

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek