Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tejes zsemlék nyultanti konyhájából

Tejes zsemlék nyultanti konyhájából
Tejes zsemlék nyultanti konyhájából
33 perc / előkészület: 15 perc sütés: 18 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szeretünk itthon mindenféle pékárukat gyártani magunknak. Általában ez kenyér formájában ölt testet, de ha van időm, akkor szívesen gyurmázgatok mindenféle zsemlécskéket is magunknak. Ebből a receptből picike kis péksütemények lesznek, de ha átfutjuk a hozzávalók mennyiségét, és végiggondoljuk, hogy ebből 12 db készül, akkor nem meglepő.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A recept kenyérsütőgéphez íródott, de természetesen kézi dagasztással is bátran nekifoghatunk, könnyű lesz, mert kis mennyiség. Készíthetünk dupla adagot is, a felét fagyasszuk le, és bármikor felhasználhatjuk. Az élesztőből ilyenkor nem kell duplázni a mennyiséget.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet és a tojást öntsük a kenyérformába. Szórjuk bele a lisztet, ügyelve arra, hogy teljesen befedje a folyadékot. A sót, a vajat és a cukrot külön-külön tegyük a forma sarkaiba. Készítsünk kis bemélyedést a lisztbe (figyeljünk, hogy ne érjen az alatta lévő folyadékig), és szórjuk bele az élesztőt.
  2. Állítsuk be a dagasztóprogramot; ha lehet, az alap/normál beállítást válasszuk. Nyomjuk meg a start gombot. Vékonyan kenjünk meg olajjal két sütőlemezt.
  3. Ha a dagasztás kész, a tésztát vegyük ki a gépből, s tegyük liszttel vékonyan meghintett deszkára. Gyengéden dögönyözzük meg, osszuk 12 egyenlő részre, és ezeket takarjuk le vékonyan beolajozott fóliával.
  4. Vegyünk kézbe egy tésztadarabot, a többi közben maradjon letakarva, majd egy belisztezett deszkán gyúrjunk belőle kúpos végű, hosszúkás formát. (Én klasszikus kerek formát készítettem, mert nekem az jobban tetszett.) Ismételjük meg a többi tésztadarabbal is a műveletet.
  5. Tegyünk át mindkét sütőlemezre 6-6 darabot, egy sorban, és meglehetősen közel egymáshoz. Takarjuk le fóliával, és meleg helyre téve kelesszük 30 percig, vagy amíg a duplájára kelnek, és egymáshoz érnek. Közben a sütőt melegítsük elő 220 C-ra (gázsütő 7. fokozat).
  6. Kenjük meg a tészták tetejét tejjel (ez el is hagyható), majd a lemezeket toljuk a sütőbe. A sütési idő 15-18 perc, vagy amíg a zsemlék világosra nem pirulnak. Rácsra téve hagyjuk kihűlni őket, majd válasszuk szét egymástól a zsemléket.
  • sütési hőfok: 220°C
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 8 868
elküldve: 2
receptkönyvben: 85
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: -

szakács

nyultanti

Mióta szakács: 2011.04.23.
100 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: zsemle
hasonló kategóriák: pita, briós, kifli, hamburger-buci, buci, bagel, burek, perec, édes leveles, croissant

egyéb elnevezések

zsemle, tejes zsemle, házi zsemle

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

334
tojás 1 db
tej 100 ml
finomliszt 225 g
1 kávéskanál
cukor 0.5 teáskanál
vaj 50 g
instant élesztő 1 kávéskanál
tej 2 ek