Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tárkonyos ribiszkedzsem

Tárkonyos ribiszkedzsem
Tárkonyos ribiszkedzsem
45 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Fenntartásaim voltak, hogyan "boldogul" a tárkony a ribizlidzsemmel, ezért csínján bántam vele. Következő alkalommal biztosan kipróbálom több tárkonnyal, most éppen csak kiérződik a lekváron, de így is fenséges.:)

Forrás: Hans Gerlach, Lekvárok & gyümölcszselék

hozzávalók / 4 adag

  • kb. 2 kg piros ribizli
  • 50-70 dkg cukor (attól függ, mennyire szeretnénk édesen)
  • tárkony ízlés szerint (én 6-7 levélkét tettem bele)
  • 1 cs dzsemfix

ajánlat

Kevesebb cukorral tálalhatjuk sajtokhoz, sültekhez, grill fogásokhoz, több cukorral pedig tökéletes reggeli kenyérre kenve.

Tipp sterilizálásra: 120 fokos sütőbe tesszük a tiszta üvegeket, és kb. negyed óráig "sütjük" őket. A biztonság kedvéért egy kis vizet tegyünk a tepsibe, nehogy szétpattanjanak az üvegek.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A ribizlit megmossuk, nem kell lecsumázni, mert úgyis átpasszírozzuk.
  2. Kb. 2-3 dl vízzel feltesszük főni fedő alatt. Ha felforrt, kissé félrehúzzuk a fedőt, hogy ne főjenek szét teljesen a ribiszkék. Tovább főzzük kb. 15 percig.
  3. Ezután szitán vagy szűrőkanálon átpasszírozzuk egy edénybe. Ha egy-két mag belekerül, nem történik semmi.
  4. Ha ezzel megvagyunk, elkezdjük főzni a ribizlipürét a dzsemfixszel és a cukorral.
  5. Közben megmossuk a tárkonyt, leszárítjuk, és apróra felszeleteljük.
  6. Ha forr a gyümölcspép, még pár percig forraljuk, kevergetjük (én még kb. 10 percig hagytam főni).
  7. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a tárkonyt, és előzőleg fertőtlenített üvegekbe töltjük (ekkor még kifejezetten híg a dzsemünk). Szorosan rátekerjük a fedelet, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 754
elküldve: 0
receptkönyvben: 14
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Panno

Mióta szakács: 2011.12.22.
61 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, uzsonna, vacsora
nehézség: könnyű
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: nyár
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

ribizlidzsem tárkonnyal, tárkonyos ribizlilekvár, ribiszkelekvár tárkonnyal

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tmea
Tmea / Tmea Tue, 2013-07-09 20:41

Én már túl vagyok a ribizlibefőzésen, úgyhogy erről az idén sajnos lecsúsztam, de akkor is nagyon örülök ennek a receptnek! Hatalmas bokor tárkony van a kertben, és már nagyon régóta gondolkodom rajta, hogy miután kicsit olyan ánizsos az aromája, biztos bele lehetne tenni valami édes kajába is, nem csak a levesekbe, mártásokba és savanyúságok eltevéséhez lehetne használni! Nagyon örülök neki, hogy végre egy recept rábólintott erre a gyanúmra, úgyhogy jövőre ki is fogom próbálni!!! Mentve!
Minden jót!
Tímea

Szalánczi Anna
Panno / Szalánczi Anna Wed, 2013-07-10 17:35

Kedves Tímea!

Örülök, hogy gyanúd beigazolódott.:) Jövőre feltétlen készítsd el, kihagyhatatlan!
üdv, panno