r
Nosalty Logó

Körte-őszibarack dzsem

NS
Körte-őszibarack dzsem
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

253
Kalória
1.2g
Fehérje
65.5g
Szénhidrát
0.4g
Zsír
167.6g
Víz
-
Koleszterin
4.4g
Élelmi rost
59.1g
Cukor
  • 0% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 253 kcal
  • 0% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 3044 kcal
  • 0% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 102 kcal
  • 0% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1.2 g

Zsír

  • Összesen
    0.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    64.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    31 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    65.5 g
  • Cukor
    59 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    167.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    17 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    175 micro
  • β-crypt
    69 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    132 micro
Összesen 253 kcal
  • 0% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    15 g

Zsír

  • Összesen
    4.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    773.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    178 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    187 mg
  • Foszfor
    375 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    785.7 g
  • Cukor
    709 mg
  • Élelmi rost
    53 mg

Víz

  • Összesen
    2011.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    203 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    128 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    81 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    127 micro
  • Kolin:
    131 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    2102 micro
  • β-crypt
    827 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1587 micro
Összesen 3044 kcal
  • 0% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    25.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    6 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    13 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    26.2 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    67 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    70 micro
  • β-crypt
    28 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    53 micro
Összesen 102 kcal

Elkészítés

  1. A gyümölcsöket megmossuk, meghámozzuk. A körtéket 8-ba vágjuk, és kiszedjük a magházát és a dzsembe nem illő részeket. (Én ezután is le szoktam öblíteni a körtét.) Majd kisujjpercnyi részekre felkockázzuk.
  2. A barackot félve vágjuk, kiszedjük a magját, felszeleteljük és összekockázzuk hasonló méretűre, mint a körtéket.
  3. A felkockázott körtéket egy rozsdamentes acél edényben feltesszük főzni nagy lángon (én az itthon található legnagyobb, azaz levesfőző edényt használtam). Állandó kevergetés mellett kb. 8-10 percig főzzük, amíg olyan puha nem lesz, mint a barack.
  4. Ha már elég leveses és puha a körte, akkor hozzáadjuk a felkockázott barackokat.
  5. A körtét és a barackot kb. 30 percig főzzük közepes lángon. Közben folyamatosan kevergessük, nehogy a gyümölcscukortól odaégjen (fröccsenésgátlót szoktam az edény tetejére rakni, mert a forró kicsöppenő gyümölcs mindent összeken- főleg a falat).
  6. A 30 perc leteltével lehúzzuk a tűzről az edényt, és egy krumplinyomó segítségével apró-darabosra nyomkodjuk a gyümölcsöt.
  7. A művelet után hozzáadjuk a fél kg-os befőzőcukrot, és ismét főzzük és kevergetjük, úgy 10 percen keresztül.
  8. A kész dzsemet a fertőtlenített üvegekbe töltjük, rácsavarjuk a kupakjukat, ezután mindegyik üveget fejre állítjuk 1 percre.
  9. A művelet után szárazdunsztba tesszük 2 napra, majd sötét, hűvös és száraz helyre tesszük az üvegeket.
  10. Felbontás után hűtőben tároljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Főzés ideje: 50 p

Életem első dzsemje. Kaptunk egy szatyor körtét, és én úgy gondoltam, lekvár lesz belőle, de úgy éreztem, muszáj kevernem egy másik gyümölccsel. Olcsó volt az őszibarack, így ő lett a nyertes. Nem bántam meg, mert isteni finom lett. Ajándéknak sem utolsó.

További receptek

Körtelekvár

A legzamatosabb körtékből érdemes főzni ezt az ízgazdag lekvárt, ami elsőre ugyan szokványosnak tűnhet, azonban egy aprócska kiegészítőtől a lehető legkülönlegesebb ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek