Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos tarkedli

Mákos tarkedli
Mákos tarkedli
35 perc / előkészület: 15 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Több évvel ezelőtt sikerült szert tennem erre a gyönyörű, régi, öntöttvas tarkedlisütőre. Ki is próbáltam párszor, de valahogy nem volt az igazi. De ezzel a recepttel nagyon finom, ropogós kis golyók sültek ki belőle, ráadásul sütőben. Sajnos ez egy nagyon pici sütő, szaporátlan vele a munka, ezért én rásegítettem tükörtojássütő serpenyővel is, azok inkább élesztős minipalacsintára emlékeztettek, de ezzel a fűszerezéssel az is teljesen újszerű volt. Nagyon-nagyon könnyű a tésztája az élesztő és a tojáshab miatt. 

Ha épp olyan sütőnk van, mint a képen látható, akkor süthetjük sütőben, 200 fokon kb. 10 perc, de így elég lassan halad a dolog, mert nagyjából 7 adagnyi tésztát kapunk az adott mennyiségekből, szóval ennyiszer 10 perc.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Lekvárral fogyasztjuk, a mákhoz nagyon jól illik a szilvalekvár, mi azzal pusztítottuk el percek alatt.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, az élesztőt, a tojások sárgáját, a sót, a darált mákot, a citromhéjat, a fahéjat és a vaníliarúd kikapart magját (nekem épp volt egy kis darabom, ezért felhasználtam, de aroma vagy vaníliás cukor is megteszi, akár ki is hagyhatjuk).
  2. Kicsit kevergetjük, majd elkezdjük hozzáadagolni a lisztet. Közben alaposan, csomómentesre kikeverjük a tésztát. A palacsintatésztánál jóval sűrűbb, de kelt tésztától hígabb állagot kell elérnünk.
  3. Langyos helyen hagyjuk pihenni, kelni fél órát a tésztát, de ha sietünk, rögtön ugorhatunk a következő lépésre.
  4. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a mákos masszába. Ekkor még ideális esetben újabb fél órát kelesztjük a tésztát.
  5. A tarkedlisütő vagy tükörtojássütő mélyedéseit kevéske vajjal kikenjük, majd 1-2 perc alatt pirosra sütjük benne a tésztát.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 4 400
elküldve: 3
receptkönyvben: 37
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Miss Lemon

Mióta szakács: 2012.04.06.
84 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, karácsonyi édességek
mikor: reggeli, ebéd, uzsonna
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

mákos talkedli, mákos cseh pimasz, mákos cseh fánk, talkelli

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

406
tej 2 dl
friss élesztő 1 dkg
cukor 5 dkg
mák 5 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
1 csipet
vanília 0.5 db
fahéj 0.5 kávéskanál
tojás 2 db
finomliszt 22 dkg
vaj 1 ek