Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tarajos-baconös sült karaj

Tarajos-baconös sült karaj
Tarajos-baconös sült karaj
105 perc / előkészület: 15 perc sütés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez is a családom egyik kedvence. Az eredeti recept sok minden mást is ír, de egyszerűsítettem. Eredetileg füstölt, sima szalonna kellene bele, de nem szeretem, mert nekem nagyon zsíros... ezért alakítottam át baconra.

Vendégvárásra is jó, mert gyorsan elkészíthető, látványos, csak a sülési időt kell belekalkulálni.

A hús mellé aki szereti, tehet zöldségeket összedarabolva, a zöldség megpárolódik a hús mellett. Ez lehet akár köret kiegészítés is.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Krumplipürével ajánlom. Hidegtálként, majonézes salátákhoz is szoktam csinálni, mert hidegen is finom, és remekül szeletelhető.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A karajt megmossuk, ha van rajta zsír, leszedjük (az ezüstös hártya maradhat).
  2. Kb. 2 cm távolságban hosszában az aljáig bevágjuk úgy, hogy az alján jó 1,5 cm maradjon (vigyázzunk, nehogy átvágjuk, harmonikaszerű lesz). Minden bevágásnál sózunk, borsozunk.
  3. A póréhagyma nagyon zöld részét levágjuk (később felhasználhatjuk), hosszában kettévágjuk és "leveleire" szedjük.
  4. Minden bevágásba két oldalra beleteszünk 1-1 bacont, a kilógó részt visszahajtjuk, majd beletesszünk néhány szétszedett pórét (a résekbe oszlassuk el a pórét).
  5. Zsineggel szorosan körbetekerjük, kötözzük (itt hívjunk segítséget, nekem a férjem fogja szorosan össze, míg körbetekerem a főzőzsinegemet), a kilógó hagymarészeket vágjuk le, kívülről körbe kicsit sózzuk meg.
  6. Egy serpenyőbe beletesszük a zsírt, felforrósítjuk, a hús minden oldalát kb 2-3 percig (míg megpirul) elősütjük.
  7. Áttesszük egy tepsibe vagy fedeles jénaiba, ráöntjük a serpenyőből a zsírt, előmelegített sütőbe toljuk, lefedve kb. 1 órát sütjük. 1 óra múlva levesszük a tetőt (alufóliát), még fél órát süssük. Vigyázzunk, a gőz nehogy megégesse a kezünket! A sülés során keletkezett szafttal néhányszor alaposan locsoljuk meg.
  8. Ha megsült, tegyük ki egy tálra. Ha kézzel már meg tudjuk fogni, a zsineget óvatosan szedjük le róla, és tálalhatjuk. (Mivel a családom szereti a hagymát, a szaftot egy lábasba öntöm a póré nagyon zöld szárát feldarabolom, a szaftban megpárolom -10 perc- és a tálra szedem. Mindenki kedve szerint szedhet a tányérjára.)
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 35 530
elküldve: 38
receptkönyvben: 465
elkészítve: 24/32
Facebookon megjelent: -

szakács

Gabys

Mióta szakács: 2012.08.10.
138 recept

receptjellemzők

egyéb elnevezések

póréhagymás sült karaj, baconös-pórés sült karaj, tarajos karaj

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kepeteg
kepeteg Fri, 2014-02-21 18:30

Már régóta szerettem volna karajt egyben sütni, de nem mertem sosem neki állni. Ez a recept annyira megtetszett, hogy vendégvárónak kipróbáltuk. Könnyű elkészíteni, és isteni finom lett. Nem utolsó sorban szerintem nagyon jól néz ki! Köszönjük a receptet!

847
sertés rövidkaraj 1.5 kg
bacon 10 szelet
póréhagyma 1 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
sertészsír 1 ek