Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sztrapacska 3.

Sztrapacska 3.
Sztrapacska 3.
36 perc / előkészület: 30 perc főzés: 6 perc
receptkönyvben hozzászólások (31)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy közismert, közkedvelt étel, amit tehéntúróval is el szoktak készíteni. Szerintem juhtúróval az igazi. A nagymamám nyögőnek hívja, mert ha jól lakunk belőle, bizony nyögünk és sóhajtozunk.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Finom félédes tokaji borral ajánlom.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagy fazékban feltesszük a vizet főni.
  2. A burgonyát meghámozzuk, lereszeljük, összekeverjük a liszttel, a tojással, és sózzuk.
  3. Ha a víz felfőtt, nokedliszaggatóval a forrásban levő sós vízbe szaggatjuk. (Ha véletlenül szétmegy a vízben, még egy kis lisztet keverjünk hozzá.)
  4. Ha feljön a tetejére, még kb. 6-7 percig főzzük.
  5. Leszűrjük, leöblítjük hideg vízzel, és jöhet a következő adag.
  6. Az apró kockára vágott szalonnát serpenyőbe tesszük, jól megpirítjuk.
  7. Kiszedjük a szalonnát a zsírból, és ebbe a zsiradékba belecsipkedjük a juhtúrót. (Vigyázzunk, ne legyen túl forró!)
  8. Kicsit átsütjük, állandóan kevergetjük, és hozzáadjuk a tejfölt is.
  9. Összekeverjük a kifőtt tésztával, tálaláskor még egy pici tejfölt tehetünk rá, és megszórjuk a pirított szalonnával.
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 13
össznézettség: 84 316
elküldve: 13
receptkönyvben: 697
elkészítve: 38/54
Facebookon megjelent: -

szakács

Bogi   :o)

Mióta szakács: 2010.03.04.
105 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
diéta: cukormentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
szezon: ősz
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: szlovák
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

haluska, nyögő

Hozzászólások (31)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kágika78
kágika78 Sun, 2017-01-08 18:42

Kiváló recept!
Bátrabbaknak (gyakorlottabbaknak) ajánlom, próbáljátok ki a sztrapacska készítését tojás nélkül is. A krumpli keményítő tartalma is összetartja ám, nem feltétlenül kell bele tojás! Én már régóta nem rakok sem a sztrapacskába, sem pl. a lepcsánkába (tócsni, mackó, ki hogy ismeri...)

tmpgenc
tmpgenc / tmpgenc Tue, 2014-02-18 19:47

Életem első sztrapacskája . De mondhatom azt is,életem első nokedli szaggatása volt :D. Hibátlan lett minden :). Hagyma pirult a szalonna zsírban.....Tökéletes lett.Köszönöm.

Bia
Bogi :o) / Bia Tue, 2014-02-18 22:47

Kedves tmp....nagyon örülök hogy jól sikerült. Vigyàzz vele a család megszereti aztán reszelheted a sok krumplit....üdv:Bogi

sántakutya
sántakutya Mon, 2012-07-23 21:53

Élvezettel olvasom a recepteket s nem szégyen ha öregen is tanul az ember, Csupán azért nem töltök fel recepteket, mert sajnos elég nehezen gépelek s nem tudok képet sem készíteni, így hozzá adni sem!! :((

sántakutya
sántakutya Mon, 2012-07-23 21:48

A sztrapacskát TILOS hideg vízzel le öblíten!!!!!Veszít az ízéből s ráadásul ki is hűl!!!

Régen tanultam igaz,de ez a módja. Úgy az igazi ha egy kissé össze tapad,majd a túró és a sültszallona lazít rajta!!!

Szőlő
Szőlő Sat, 2012-04-14 20:32

Köszönöm a receptet, konkrétan betegre ettem magam belőle. :) A kislányom miatt tehéntúróval készült, így is nagyon finom volt. (Én csak felkockáztam a krumplit és aprítóval "daráltam" le. Elsőre sikerült.)

WhiteMagic
WhiteMagic / WhiteMagic Thu, 2012-04-05 13:08

Kedves Bogi!
Nálam is az a helyzet, hogy kb. lassan már 4 éve, hogy nem próbálkozom a sztrapacskával, pedig a legfinomabb étel a számomra. Nekem sem sikerült eleinte és feladtam. :( De most ismét nagyon elszánt vagyok! :) Ahol én ettem, ott pirított hagymakarikákkal és sima tehéntúróval tálalták.
Az egyik problémám az volt, hogy a kis lyukú sajtreszelőn lereszelve a krumpli elég hosszú szálakból állt és nagyon nehezen lehetett szaggatni. Erre van valami tipped? A liszt-aránnyal is lehettek gondjaim, mert volt, hogy összeállt meg hogy nem főtt meg ill. szétfőtt...
Válaszodat előre is köszönöm.
Üdv, WM

Aurélia
Aurélia / Aurélia Tue, 2012-04-24 10:21

Én olyan reszelőn szoktam, amelyiken kis lyukak vannak, és a szélén olyan kis fogacskák. Teljesen pépes lesz a krumpli. Sok sikert!

Bia
Bogi :o) / Bia Tue, 2012-04-24 18:59

Igen bár az én krumplimat már képtelenség lenne azon lereszelni,olyan öreg ráncos,de abból a legfinomabb.Persze ha beáztatod pucolás előtt új erőt nyer a burgonya,de én nem szoktam.

Bia
Bogi :o) / Bia Fri, 2012-04-06 06:56

Kedves WhiteMagic!
Az én trükköm az hogy lereszelem a nagy lyukú sajtreszelőn, majd bele az aprítóba.
Így könnyebb és gyorsabb.A lisztet pedig annyit hogy kicsit nehezen tudd keverni.
Próbálgatni kell, egy kicsit beleszaggatsz a vízbe és ha látod hogy szétfő keversz még hozzá lisztet.
Meglátod profi leszel.:)
Üdv:Bogi

WhiteMagic
WhiteMagic / WhiteMagic Fri, 2012-04-06 14:23

Kedves Bogi!
Köszönöm a gyors választ!
Két kérdésem lenne még. Pontosan mit értesz aprító alatt? Kézzel vagy galuskaszaggatóval szaggatod?
Köszi szépen a segítséged!
Üdv, WM

Bia
Bogi :o) / Bia Fri, 2012-04-06 16:09

Szia.
Van ilyen kis késes aprítóm.
Turmix is, és akár a hagymát vagy a húst is összeaprítja.
Reklám...Ro...hef.
Galuskaszaggatóval szaggatom.T.pp.r.
Remélem megfejtetted a rejtvényt.
Azért szereltem fel magam ezekkel a praktikus eszközökkel hogy a sztrapacska készítés ne kínszenvedés legyen.
Bogi

WhiteMagic
WhiteMagic / WhiteMagic Fri, 2012-04-06 18:53

Szia Bogi!
Lehet, hogy nagyon ciki, de nem fejtettem meg. :/
Viszont olyan kézi hagymavágóm van. De azt a márkát még csak nem is sejtem, hogy melyik. 3 betűje hiányzik?
Még ehhez annyit kérdeznék, hogy nagyon apróra kell a krumplit darabolni?
Köszi szépen!
Így mostmár biztos neki vágok ennek a receptenek! :)
Üdv, WM

Bia
Bogi :o) / Bia Sun, 2012-04-08 10:48

Kedves WM!
A krumplit nagy lyukú sajtreszelőn reszelem majd roboshef-be (aprítóba) teszem.A kézi hagymavágó nem biztos hogy jó,de a reszelődnek az az oldala ami pl. pépesre reszeli az almát az jó lehet. és akkor kézzel kell.Remélem jól sikerül.
Szép hétvégét!

Bogi

bumi
bumi Wed, 2012-02-29 14:20

Szia !
Nagyon kedveljük a sima nyögőt és a rakottat is.
Egy kérdésem lenne le lehet-e fagyasztani a nyögő tésztát? Ha igen akkor ha kiveszem csak forró vízbe melegítsem át és úgy rá a sok finomság ? :-D Válaszodat köszönöm.

Bia
Bogi :o) / Bia Wed, 2012-02-29 16:10

Szia Bumi!
Le lehet fagyasztani a tésztát. Aztán forrásban lévő vízbe teszed és kiolvad.
Ha a kiolvadt lecsöpögtetett tésztát teflonban egy kis zsiradékban(vaj,olivaolaj)megpirítod nagyon finom.Aztán mehet rá a túró tejföl káposzta amit szeret a család.
ÜdvBogi
A szalonnát el ne felejtsd:)

lula
lula Thu, 2011-10-20 21:44

Mi is nagyon szeretjük. A nagymamám hagymát dinsztelt, abba forgatta bele a kifőtt galuskát és tejföllel ettük. Mi is kellemesen nyögdécseltünk, de ahányszor elmentünk mellette, egy-egy falat még így is lecsúszott.

szökeasszony
szökeasszony Wed, 2011-10-19 17:44

nálunk a családban az apukám és én nagyon kedveljük .a férjem és az anyukám tehéntúróval imádják .

pazipa
pazipa Sun, 2011-01-09 11:37

Sajnos szétfőtt, további liszttel pedig már olyan sűrű lett, hogy a galuskaszaggatón nem ment át.
Így palacsintasütőben kevés olajon kerek kis lepényeket sütöttem, fokhagymás tejföllel ettük. Bár finom lett, csak nem erre vágytam.

Bia
Bogi :o) / Bia Sun, 2011-01-09 15:32

Nagyon sajnálom!Emlékszem életem első sztrapacskájánál kétségbeesetten szaladtam anyukámhoz a nyers tésztával.-Anya nekem ez nem megy!Szétesik:(-Kislányom csak liszt kell bele!-meg is csinálta nekünk.Én pedig úgy felbosszantottam magam hogy évekig nem főztem sztrapacskát pedig a férjem nagyon szereti.Te nehogy ezt tedd!!!!!!!.Biztosan liszt probléma volt először keveset majd túl sokat tettél bele.A mennyiséget nehéz pontosan dkg-ban megadni mert függ a krumplitól és a liszt minőségétől.Az a legjobb ha apránkét adod hozzá a lisztet és amikor érzed hogy kissé nehezebb kavarni akkor jó lesz.
mindig próbáld ki egy kanálnyi tésztával és ha pár perc múlva is egyben marad és feljön a víz tetejére.Legközelebb biztosan sikerül.Próbáld meg újra!Szép napot kívánok neked!Üdv:Bogi

csabimarika
csabimarika Tue, 2010-12-28 18:42

A kedvenceim közé tartozik, úgy túrósan mint káposztásan.
Valóban nem lehet meg unni , sőt másnap még finomabb.

Tmea
Tmea / Tmea Mon, 2010-11-22 11:35

Nagy kedvenc! Soha nem lehet eleget csinálnom belőle! :-)

miskabacsi
miskabacsi / miskabacsi Thu, 2010-07-01 15:01

en slovak gyerek vagyok igy csak gratulalhatok hogy izlik mert ez nalunk ojan mit nalatok a halaszle vagy a gulyas de ha a tejfölbe tesztek össze tört ket foghagyma gerezdet akor még finomab lesz....

fiedler1n
fiedler1n Tue, 2010-06-08 21:56

Egyik kedvencem, nálunk nyögvenyelő volt a neve :D
Egyszerű és isteni finom!

Bia
Bogi :o) / Bia Wed, 2010-06-09 06:36

Igen ismerem így is.Nálunk is nagy kedvenc főleg a férfiak körében.Üdv:Bogi

636
burgonya 1 kg
tojás 2 db
finomliszt 50 dkg
juhtúró 30 dkg
tejföl 2 dl
füstölt szalonna 20 dkg
0 ízlés szerint