r
Nosalty Logó

Szomolyai cseresznyés kelt rétes

NS
Szomolyai cseresznyés kelt rétes
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

790
Kalória
12.3g
Fehérje
74.2g
Szénhidrát
50.9g
Zsír
108.9g
Víz
27.1g
Koleszterin
5.6g
Élelmi rost
20.3g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 21% Zsír
Összesen 790 kcal
  • 5% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 21% Zsír
Összesen 6317 kcal
  • 5% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 21% Zsír
Összesen 270 kcal
  • 5% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.3 g

Zsír

  • Összesen
    50.9 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    568.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    90 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    176 mg
  • Nátrium
    217 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    74.2 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    108.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    167 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    63 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    153 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    163 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    138 micro
Összesen 790 kcal
  • 5% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    98.3 g

Zsír

  • Összesen
    407.3 g
  • Telített zsírsav
    60 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    154 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    172 g
  • Koleszterin
    217 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4546.6 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    190 mg
  • Kálcium
    719 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    462 mg
  • Foszfor
    1405 mg
  • Nátrium
    1732 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    593.8 g
  • Cukor
    162 mg
  • Élelmi rost
    44 mg

Víz

  • Összesen
    871.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1334 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    86 mg
  • C vitamin:
    67 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    174 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    502 micro
  • Kolin:
    356 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1226 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    1300 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1104 micro
Összesen 6317 kcal
  • 5% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    17.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    194.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    60 mg
  • Nátrium
    74 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    25.4 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    37.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    57 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    52 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    56 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    47 micro
Összesen 270 kcal

Elkészítés

  1. Az élesztőt egy kanál cukorral a langyos tejben elkeverjük, habosodásig futtatjuk
  2. A liszteket egy tálban összekerjük, sózzuk. Rámorzsolunk 5 dkg margarint.
  3. Az élesztős tejet és egy deci olajat a lisztes keverékbe adagoljuk.
  4. Közben a tésztát gyúrjuk, dagasztjuk, amíg a híg massza össze nem áll. Konyharuha közepére tesszük, lazán ráhajtjuk, fél órát kelni hagyjuk.
  5. Meglocsoljuk 6 evőkanálnyi olvasztott margarinnal.
  6. A margarinos kelt tésztát, egy nagyobb vásznon kihúzzuk. Addig húzzuk, amíg méteres réteshez hasonló lapot nem kapunk. A lapra sűrűn pöttyözünk az olvasztott margarinból, megszórjuk a dióval, nem túl sűrűn a csersznyével, a közepén egy csíkot kihagyunk.
  7. A cseresznyét nem cukrozzuk, mert igen édes fajta.
  8. A lapot a vászon segítségével két irányba, a lap közepe felé haladva tekerjük. Minden hajtás után margarint csöpögtetünk, diót szórunk, cseresznyét rakunk.
  9. A két tekervény találkozásánál a tésztát elvágjuk, a két rétest középen kettévágjuk, a végeket eldolgozzuk.
  10. A négy rétest egy deci olajjal vastagon megkent sütőlapra tesszük, fél órát takarva pihenni hagyjuk.
  11. Megkenjük a tetejét egy tojás sárgájával, majd előmelegített sütőbe rakjuk, pirulásig sütjük.
  12. Ha elkészült, egy deci vízben feloldott, evőkanálnyi cukorral a tetejét lekenjük.
  13. Langyosan szeleteljük, porcukorral szórva tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 50 p
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 60x60

A szomolyai fekete cseresznyével töltött, kelt tésztás finomság készítését az Anyukámtól tanultam. Ha nincs cseresznye, cukrozott meggyel vagy almával is el lehet készíteni. Bővebb leírást, képanyagot a blogomon, ide kattintva találsz. A rétest fagyasztásból felengedett gyümölcsből, bármikor elkészíthetjük.

További receptek

Flódnis rétes

Imádom a flódnit és szinte bármilyen formában el tudnám fogyasztani. De tényleg! Hogy ezt bebizonyítsam, létrehoztam az alábbi rétest, ami a klasszikus karácsonyi sütemény minden ízét ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek