Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szomolyai cseresznyés kelt rétes

Szomolyai cseresznyés kelt rétes
Szomolyai cseresznyés kelt rétes
80 perc / előkészület: 30 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A szomolyai fekete cseresznyével töltött, kelt tésztás finomság készítését az Anyukámtól tanultam. Ha nincs cseresznye, cukrozott meggyel vagy almával is el lehet készíteni. Bővebb leírást, képanyagot a blogomon, ide kattintva találsz. A rétest fagyasztásból felengedett gyümölcsből, bármikor elkészíthetjük.

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt egy kanál cukorral a langyos tejben elkeverjük, habosodásig futtatjuk
  2. A liszteket egy tálban összekerjük, sózzuk. Rámorzsolunk 5 dkg margarint.
  3. Az élesztős tejet és egy deci olajat a lisztes keverékbe adagoljuk.
  4. Közben a tésztát gyúrjuk, dagasztjuk, amíg a híg massza össze nem áll. Konyharuha közepére tesszük, lazán ráhajtjuk, fél órát kelni hagyjuk.
  5. Meglocsoljuk 6 evőkanálnyi olvasztott margarinnal.
  6. A margarinos kelt tésztát, egy nagyobb vásznon kihúzzuk. Addig húzzuk, amíg méteres réteshez hasonló lapot nem kapunk. A lapra sűrűn pöttyözünk az olvasztott margarinból, megszórjuk a dióval, nem túl sűrűn a csersznyével, a közepén egy csíkot kihagyunk.
  7. A cseresznyét nem cukrozzuk, mert igen édes fajta.
  8. A lapot a vászon segítségével két irányba, a lap közepe felé haladva tekerjük. Minden hajtás után margarint csöpögtetünk, diót szórunk, cseresznyét rakunk.
  9. A két tekervény találkozásánál a tésztát elvágjuk, a két rétest középen kettévágjuk, a végeket eldolgozzuk.
  10. A négy rétest egy deci olajjal vastagon megkent sütőlapra tesszük, fél órát takarva pihenni hagyjuk.
  11. Megkenjük a tetejét egy tojás sárgájával, majd előmelegített sütőbe rakjuk, pirulásig sütjük.
  12. Ha elkészült, egy deci vízben feloldott, evőkanálnyi cukorral a tetejét lekenjük.
  13. Langyosan szeleteljük, porcukorral szórva tálaljuk.

  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 60x60 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 162
elküldve: 3
receptkönyvben: 417
elkészítve: 4/14
Facebookon megjelent: 1

szakács

nora.szuzz

Mióta szakács: 2011.04.15.
9 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: rétes
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

kelt tésztás rétes, fekete cseresznyés rétes

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kiren
Kiren Sun, 2011-06-26 20:24

Nagymamám szokott ilyet régen sütni, sajnos a receptjeit "magával vitte". Ma megsütöttem és fantasztikus érzés volt ezt a számomra nosztalgikus ízt kóstolni. Köszönöm az élményt! Sokszor fogom még sütni. Technikailag egyszerű sütemény, könnyű vele dolgozni, csak ajánlani tudom!

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Fri, 2011-06-24 19:51

Ez nagyon-nagyon étvágygerjesztő! Igazán szép! Elmentem, talán lesz egy kis időm valamikor...:))) Puszi: Mrs Smith

790
cseresznye 1 kg
finomliszt 40 dkg
rétesliszt 10 dkg
margarin 15 dkg
napraforgó olaj 2 dl
cukor 2 ek
élesztő 2 dkg
tej 3 dl
dió 15 dkg
1 kávéskanál
tojássárgája 1 db
porcukor 1 ek