Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvalekvár Katicabogaram konyhájából

Szilvalekvár Katicabogaram konyhájából
Szilvalekvár Katicabogaram konyhájából
300 perc / előkészület: 120 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Eljött a szilvaszezon, vagyis eljött a szilvalekvár szezonja! Ez mindent megmagyaráz, miért készítettem éppen ezt. Csak ajánlani tudom mindenkinek, télen nagyon jó levenni egy ilyen finom lekvárt a polcról. Kicsit visszahozzuk a nyár melegét. :)

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Pirítós kenyér és vaj kiváló kísérője lehet!

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először is kimagozzuk a megmosott szilvát és négy felé vágjuk.
  2. Beletesszük egy nagy lábasba és ráöntjük a cukrot. 1-2 órán át hagyjuk állni a cukorral, majd kis lángon elkezdjük főzni.
  3. Minimum 2-3 órán át főzzük a lekvárt addig, amíg be nem sűrűsödik teljesen (ez lehet több idő is).
  4. Fogjuk a befőttes üvegeket és beletöltjük a lekvárt, majd mindegyik tetejére egy késhegynyi szalicilt szórunk. Mindegyiket pár másodpercre a fejükre állítjuk, majd beletesszük őket egy kosárba, dobozba, vagy éppen amibe belefér, betakargatjuk és másnapig nem is nyúlunk hozzájuk. Jó lekvárfőzést!
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 10
össznézettség: 17 491
elküldve: 3
receptkönyvben: 73
elkészítve: 4/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Katicabogaram

Mióta szakács: 2012.03.07.
38 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

házi szilvalekvár, szilvalekvár házilag

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Aksi888
Aksi888 Mon, 2013-09-09 13:31

Köszönöm szépen a receptet és a hozzászólásokat. Én csak annyit szeretnék a tapasztalatokhoz hozzáfűzni, hogy a szilvát leturmixoltam, Zepter edényben legkisebb lángon 2 kiló szilva+4 dl cukor kettő óra alatt sűrűre főztem és szalicil nélkül fejtetőre állítva hagytam a száraz dunsztban. A Zepterben kábé 10 percenként egyszer megkavartam.

Nosza
Nosza Wed, 2013-08-28 21:15

Sziasztok!
Soha nem értettem, hogy miért raknak mérgeket a háziasszonyok a lekvárba?!
Teljesen felesleges. Érdemes utánanézni a szalicilnek és a nátrium benzoátnak is itt a neten.
Az, hogy megeszed a lekvárt és nem dobod fel a pacskert :) rögtön a szaliciltól, az nyilvánvaló, mert akkor patkányméregként árulnák csak. Ha ötven, hatvan éves korodban rákot kapsz, nem biztos, hogy eszedbe jut, hogy attól a rengeteg tartósítószertől, ízfokozótól, színezéktől stb. stb. amit megettél életed folyamán, pl. lekvárokban is.
Bátran merem állítani, hogy cukor se kell hozzá, csak ezt én még nem próbáltam, mert az ízlésünknek kell egy kis cukor a lekvárhoz. (nyilván az adott gyümölcs édességétől függően).
Érdeklődve nézegetem itt a nosaltyn, hogy ki, milyen fűszerekkel készíti a lekvárkáit, és rendre beleakadok a tartósítószerek használatába. Meg zseléfixbe, a disznó, marha ízületeiből, porcaiból főzött sűrítőkbe. Huszonöt éve főzöm a lekvárokat, soha nem romlott meg. Ennek egyetlen titka a steril eltevés. Felejtős a celofán, ami vagy légmentes lesz, vagy nem. Vagy kiszakad a vákuumtól, vagy nem. Csavaros tetejű üvegeket besorolok egy nagy edénybe, hogy ellepje a víz, közé dobom a fedeleket is.(Újságot én még soha nem tettem közéjük). Belelöttyintek némi 20 %-os ecetet, nem sokat, éppen csak. Így az üvegek nem lesznek "vízkövesek". Amikor erősen felforrt, onnantól számítva tíz percig forralom erős lángon, és mehet bele a forró lekvár.A lekvárt is erős felforrás után tíz percig főzöm, beleszórom a cukrot, és a cukorral való újraforrás után még egy bő öt percet főzöm, és kész. Ritkán használok sűrítőt, inkább leturmixolom a gyümölcsöt, de ha esetleg pl. narancslekvárt készítek, akkor növényi sűrítőt használok. Agar-agart, vagy szentjánoskenyérmaglisztet. Bioboltokban kapható. Az ára húzósabbnak tűnik, mint az állati zselatin, de három, négy kiló lekvárhoz 1-2 mokkáskanálnyi kell csak belőle, szóval nagyon sokáig elég.
Amit még meg kell említenem,hogy nem használok nagy üvegeket. Csak ami egy-két hét alatt elfogy, felbontás után, és persze ha már kinyitottuk, akkor hűtőben tartjuk az üveget. A spájzban, bontatlanul évekig eláll. Most is van még néhány 2010-es lekvárom, mivel légmentes, olyan, mint a friss, idei lekvár. Többen írják, több lekvárnál, hogy pár percre fejre állítják a lezárt üveget. Nem pár percre !!!, úgy kell hagyni kihűlni.Így olyan erős vákuum keletkezik, hogy nem jut be levegő, baktérium, semmi. Nem kell dunsztolni se. Fejre állítod és hagyod kihűlni a pulton, asztalon. Másnap megfordítod és mehet a polcra. Ennyi. Bátran próbáljátok ki. Ha félsz, csináld először kis mennyiségben, meglátod, működik a módszer. Nagyjából egy időben legyen kész a lekvár főzés, és az üveg kifőzése, erre az időzítésre kicsit oda kell figyelni, de ha valamelyik mégis jóval előbb kész, az se baj, akkor csak ügyelj a melegen tartásra, akár az üvegekről, akár a lekvárról van szó. Jó sokat írtam, de talán minden fontos részlet benne van ahhoz, hogy bele merjetek vágni a tartósítómentes befőzésnek.
Befőttet, savanyút se teszek el tartósítóval. Minden jót, és sok sikert, finom, egészséges befőzést kívánok mindenkinek.

Hoborc
Hoborc Fri, 2013-08-23 08:00

Én tegnap így készítettem el a lekváromat, szalicil kivételével. Nagyon szépen besűrűsödött, két és fél órát főztem. A főzési idő nyilván függ a szilva érettségétől és fajtájától.
Tavaly a kavargatás nélküli módot próbáltam ki, egy nagy fazekam bánja, mert úgy leégett. Inkább kavargatom máskor is. Köszi az egyszerű receptet!

hangya68
hangya68 Wed, 2012-09-05 15:28

Szia!
Ennél a főzési módnál akkor gondolom időnként meg kell kevergetni? Ha igen milyen gyakran? Köszi a választ!

Katicabogaram
Katicabogaram / Katicabogaram Wed, 2012-09-05 16:14

Szia!
Az elején nem kell olyan sűrűn kevergetni, de jó, ha ránézel 15 percenként. Én közben mást is főztem, szóval nem mentem messzire. Az utolsó fél órában kell nagyon figyelni.
Üdv: Bogi

hangya68
hangya68 Wed, 2012-09-05 18:37

Köszönöm a gyors választ, akkor majd figyelem sűrűn, de persze kérdés mikor lesz az utolsó fél óra, ha lehet a főzés idő több is mint 2-3 óra... No de majd résen leszek :-)

Boszi13
Boszi / Boszi13 Sat, 2012-09-01 23:51

Sziasztok!
Már egy másik "lekváros" fórumon is kértem a következőt: olyanok tájékoztatását várom akik minden tartósítószer mentesen és nagyon kevés cukorral szoktak dzsemet - lekvárt befőzni .Az érdekelne, hogy a pár éves tapasztalatuk alapján biztosan állítják, hogy nem kellett kidobni egyet sem. Én most először főztem lekvárt, de még nem mertem természetes módon eltenni. Kérem azokat akik nagyon jártassak ebben a "tudományban" pár szóban írják le tudományukat. Pl. márti4712 , aki nem használsz semmit, mint írod.
Köszi. Üdv.
Marcsi-Boszi

klepi
klepi Thu, 2012-08-30 10:11

Mi szalicil nélkül tesszük el a télire valót. Pár évvel ezelőtt zselésitős cukorral tettem el a lekvárt de úgy vettem észre ami még maradt belőle meglágyult,folyékony lett. Mostanában /az idén a férjem főzte be/ szilvalekvárba semmilyen tartósítószert nem teszünk.Az üvegbe tevés után pár percre fejre állítjuk az üvegeket és utána vissza és rakjuk a kamrába.Finom és nem tartósítószeres!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2012-08-27 21:30

Kedves katicabogaram!

Igen itt a szilva, és sok más finomság is, de ami nincs az a szalicil. Lehet valahol még van készleten, mifelénk már nincs olyan bolt, ahol van. Helyette Horváth Rozinak van egy eltevős fűszere, nevét nem tudom, anyum vette, és mondta, hogy a zacskó sarkába van írva, hogy : "szalicil helyett" . Ugyanis ő is rakott el körtebefőttet és szilvát is, meg szilva lekvárt , és akkor keresett nálam is szalicilt.

Mindenki csodás befőttjének és lekvárjának tudok örülni,főleg ha tanulni lehet belőle, valami más ízzel elrakva, más módszerrel stb.,...... és ha szalicil kell, akkor az, ha a nélkül akkor úgy.:-o
Szép hetet kívánok!
Éva-Anyóca

eysan
eysan Wed, 2012-08-29 14:51

A szomszédasszonyom patikában vett szalicilt .Anyukám nem tesz bele tartósítót mégsem lesz baja a lekvárjának. Sziasztok!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2012-08-30 23:53

Kedves eysan!

Tuti találó név, tavalyról ismerős egy török sorozatból, na mindegy....:-O

Elhiszem, hogy ott van szalicil, már mint a patikában, de akkor mi a csudának vették be a boltokból, mert állítólag nem jó, olyan anyag van benne, már van helyette korszerűbb. Nem tudom, ilyen téren nem megyek bele.
Nem zavar az, ha valaki rak de az se , ha nem rak bele.
Végül is mindenféle mód elkészítve ettem már, kicsi szalicillel és a nélkül is, és még élek, szerencsére. Meg sokan mások, akik szintén szalicilt használnak.:-O
Nem tudom, néha manapság minek csinálnak olyan felhajtást, aztán meg mégis lehet kapni, amitől előtte tartani kellett...:-(

Szép estét és szép csütörtöki napot kívánok!
Éva-Anyóca

Katicabogaram
Katicabogaram / Katicabogaram Tue, 2012-08-28 09:58

Szia Éva!
Nem tudtam, hogy nincs már a boltokban szalicil, nekem tavalyról maradt meg. Akkor nagyon sok baracklekvár készült, idén a szilva lett sok.
Köszönöm szépen a kedves hozzászólásod! :) Én sem kritizálónak regisztráltam erre az oldalra, hanem, hogy ötleteket gyűjtsek és adjak másoknak.
Szép napot!
Üdv:
Bogi

Katicabogaram
Katicabogaram / Katicabogaram Mon, 2012-08-27 12:40

Ekkora mennyiségnél nem mertem kipróbálni szalicil nélkül és azt gondolom, hogy ez a kis plusz nem olyan vészes, tényleg csak kicsi kell bele. Én a tutira megyek! Azért köszönöm a hozzászólásod!
Üdv: Bogi

márti4712
márti4712 Mon, 2012-08-27 12:27

Én ezzel a módszerrel teszek el minden lekvárt,mert el akarom kerülni a gelésítőt és a tartósítószert.Nem értem,hogy ennyi főzés után miért teszel bele tartósítószert?A forró lekvárt üvegbe teszed,lezárod és egy hűtőtáskába bepakolva másnapig dunsztolod.Biztosan nem romlik meg és káros,mérgező anyagokat sem tartalmaz.Próbáld ki!
Üdv: Márti

503
szilva 5 kg
cukor 1 kg
szalicil 1 késhegynyi