Nosalty Logó

Szilvalekvár Katicabogaram konyhájából

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Katicabogaram
Szilvalekvár Katicabogaram konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 503 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 6032 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 101 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.7 g

Zsír

  • Összesen
    1.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    117.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    128 g
  • Cukor
    122 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    341.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    67 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    744 micro
  • β-crypt
    137 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    286 micro
Összesen 503 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    32.9 g

Zsír

  • Összesen
    13.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1407.5 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    292 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    329 mg
  • Foszfor
    752 mg
  • Nátrium
    10 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1536.5 g
  • Cukor
    1464 mg
  • Élelmi rost
    66 mg

VÍZ

  • Összesen
    4100 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    799 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    447 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    301 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    235 micro
  • Kolin:
    89 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8930 micro
  • β-crypt
    1645 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3431 micro
Összesen 6032 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    23.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    5 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    13 mg
  • Nátrium
    0 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.6 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    68.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    149 micro
  • β-crypt
    27 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    57 micro
Összesen 101 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Először is kimagozzuk a megmosott szilvát és négy felé vágjuk.
  2. Beletesszük egy nagy lábasba és ráöntjük a cukrot. 1-2 órán át hagyjuk állni a cukorral, majd kis lángon elkezdjük főzni.
  3. Minimum 2-3 órán át főzzük a lekvárt addig, amíg be nem sűrűsödik teljesen (ez lehet több idő is).
  4. Fogjuk a befőttes üvegeket és beletöltjük a lekvárt, majd mindegyik tetejére egy késhegynyi szalicilt szórunk. Mindegyiket pár másodpercre a fejükre állítjuk, majd beletesszük őket egy kosárba, dobozba, vagy éppen amibe belefér, betakargatjuk és másnapig nem is nyúlunk hozzájuk. Jó lekvárfőzést!
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 18679
  • Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 27.

Ajánló

Pirítós kenyér és vaj kiváló kísérője lehet!

Receptkategóriák

Katicabogaram 38 recept

Eljött a szilvaszezon, vagyis eljött a szilvalekvár szezonja! Ez mindent megmagyaráz, miért készítettem éppen ezt. Csak ajánlani tudom mindenkinek, télen nagyon jó levenni egy ilyen finom lekvárt a polcról. Kicsit visszahozzuk a nyár melegét. :)

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Én ezzel a módszerrel teszek el minden lekvárt,mert el akarom kerülni a gelésít?t és a tartósítószert.Nem értem,hogy ennyi f?zés után miért teszel bele tartósítószert?A forró lekvárt üvegbe teszed,lezárod és egy h?t?táskába bepakolva másnapig dunsztolod.Biztosan nem romlik meg és káros,mérgez? anyagokat sem tartalmaz.Próbáld ki! Üdv: Márti

Katicabogaram

Ekkora mennyiségnél nem mertem kipróbálni szalicil nélkül és azt gondolom, hogy ez a kis plusz nem olyan vészes, tényleg csak kicsi kell bele. Én a tutira megyek! Azért köszönöm a hozzászólásod! Üdv: Bogi

Éva-Anyóca

Kedves katicabogaram! Igen itt a szilva, és sok más finomság is, de ami nincs az a szalicil. Lehet valahol még van készleten, mifelénk már nincs olyan bolt, ahol van. Helyette Horváth Rozinak van egy eltev?s f?szere, nevét nem tudom, anyum vette, és mondta, hogy a zacskó sarkába van írva, hogy : "szalicil helyett" . Ugyanis ? is rakott el körtebef?ttet és szilvát is, meg szilva lekvárt , és akkor keresett nálam is szalicilt. Mindenki csodás bef?ttjének és lekvárjának tudok örülni,f?leg ha tanulni lehet bel?le, valami más ízzel elrakva, más módszerrel stb.,...... és ha szalicil kell, akkor az, ha a nélkül akkor úgy.:-o Szép hetet kívánok! Éva-Anyóca

Katicabogaram

Szia Éva! Nem tudtam, hogy nincs már a boltokban szalicil, nekem tavalyról maradt meg. Akkor nagyon sok baracklekvár készült, idén a szilva lett sok. Köszönöm szépen a kedves hozzászólásod! :) Én sem kritizálónak regisztráltam erre az oldalra, hanem, hogy ötleteket gy?jtsek és adjak másoknak. Szép napot! Üdv: Bogi

eysan

A szomszédasszonyom patikában vett szalicilt .Anyukám nem tesz bele tartósítót mégsem lesz baja a lekvárjának. Sziasztok!

Éva-Anyóca

Kedves eysan! Tuti találó név, tavalyról ismer?s egy török sorozatból, na mindegy....:-O Elhiszem, hogy ott van szalicil, már mint a patikában, de akkor mi a csudának vették be a boltokból, mert állítólag nem jó, olyan anyag van benne, már van helyette korszer?bb. Nem tudom, ilyen téren nem megyek bele. Nem zavar az, ha valaki rak de az se , ha nem rak bele. Végül is mindenféle mód elkészítve ettem már, kicsi szalicillel és a nélkül is, és még élek, szerencsére. Meg sokan mások, akik szintén szalicilt használnak.:-O Nem tudom, néha manapság minek csinálnak olyan felhajtást, aztán meg mégis lehet kapni, amit?l el?tte tartani kellett...:-( Szép estét és szép csütörtöki napot kívánok! Éva-Anyóca

klepi

Mi szalicil nélkül tesszük el a télire valót. Pár évvel ezel?tt zselésit?s cukorral tettem el a lekvárt de úgy vettem észre ami még maradt bel?le meglágyult,folyékony lett. Mostanában /az idén a férjem f?zte be/ szilvalekvárba semmilyen tartósítószert nem teszünk.Az üvegbe tevés után pár percre fejre állítjuk az üvegeket és utána vissza és rakjuk a kamrába.Finom és nem tartósítószeres!

Boszi

Sziasztok! Már egy másik "lekváros" fórumon is kértem a következ?t: olyanok tájékoztatását várom akik minden tartósítószer mentesen és nagyon kevés cukorral szoktak dzsemet - lekvárt bef?zni .Az érdekelne, hogy a pár éves tapasztalatuk alapján biztosan állítják, hogy nem kellett kidobni egyet sem. Én most el?ször f?ztem lekvárt, de még nem mertem természetes módon eltenni. Kérem azokat akik nagyon jártassak ebben a "tudományban" pár szóban írják le tudományukat. Pl. márti4712 , aki nem használsz semmit, mint írod. Köszi. Üdv. Marcsi-Boszi

hangya68

Szia! Ennél a f?zési módnál akkor gondolom id?nként meg kell kevergetni? Ha igen milyen gyakran? Köszi a választ!

Katicabogaram

Szia! Az elején nem kell olyan s?r?n kevergetni, de jó, ha ránézel 15 percenként. Én közben mást is f?ztem, szóval nem mentem messzire. Az utolsó fél órában kell nagyon figyelni. Üdv: Bogi

hangya68

Köszönöm a gyors választ, akkor majd figyelem s?r?n, de persze kérdés mikor lesz az utolsó fél óra, ha lehet a f?zés id? több is mint 2-3 óra... No de majd résen leszek :-)

Hoborc

Én tegnap így készítettem el a lekváromat, szalicil kivételével. Nagyon szépen bes?r?södött, két és fél órát f?ztem. A f?zési id? nyilván függ a szilva érettségét?l és fajtájától. Tavaly a kavargatás nélküli módot próbáltam ki, egy nagy fazekam bánja, mert úgy leégett. Inkább kavargatom máskor is. Köszi az egyszer? receptet!

Katicabogaram

Nagyon szívesen! :) Üdv.: Bogi

Törölt felhasználó

Sziasztok! Soha nem értettem, hogy miért raknak mérgeket a háziasszonyok a lekvárba?! Teljesen felesleges. Érdemes utánanézni a szalicilnek és a nátrium benzoátnak is itt a neten. Az, hogy megeszed a lekvárt és nem dobod fel a pacskert :) rögtön a szaliciltól, az nyilvánvaló, mert akkor patkányméregként árulnák csak. Ha ötven, hatvan éves korodban rákot kapsz, nem biztos, hogy eszedbe jut, hogy attól a rengeteg tartósítószert?l, ízfokozótól, színezékt?l stb. stb. amit megettél életed folyamán, pl. lekvárokban is. Bátran merem állítani, hogy cukor se kell hozzá, csak ezt én még nem próbáltam, mert az ízlésünknek kell egy kis cukor a lekvárhoz. (nyilván az adott gyümölcs édességét?l függ?en). Érdekl?dve nézegetem itt a nosaltyn, hogy ki, milyen f?szerekkel készíti a lekvárkáit, és rendre beleakadok a tartósítószerek használatába. Meg zseléfixbe, a disznó, marha ízületeib?l, porcaiból f?zött s?rít?kbe. Huszonöt éve f?zöm a lekvárokat, soha nem romlott meg. Ennek egyetlen titka a steril eltevés. Felejt?s a celofán, ami vagy légmentes lesz, vagy nem. Vagy kiszakad a vákuumtól, vagy nem. Csavaros tetej? üvegeket besorolok egy nagy edénybe, hogy ellepje a víz, közé dobom a fedeleket is.(Újságot én még soha nem tettem közéjük). Belelöttyintek némi 20 %-os ecetet, nem sokat, éppen csak. Így az üvegek nem lesznek "vízkövesek". Amikor er?sen felforrt, onnantól számítva tíz percig forralom er?s lángon, és mehet bele a forró lekvár.A lekvárt is er?s felforrás után tíz percig f?zöm, beleszórom a cukrot, és a cukorral való újraforrás után még egy b? öt percet f?zöm, és kész. Ritkán használok s?rít?t, inkább leturmixolom a gyümölcsöt, de ha esetleg pl. narancslekvárt készítek, akkor növényi s?rít?t használok. Agar-agart, vagy szentjánoskenyérmaglisztet. Bioboltokban kapható. Az ára húzósabbnak t?nik, mint az állati zselatin, de három, négy kiló lekvárhoz 1-2 mokkáskanálnyi kell csak bel?le, szóval nagyon sokáig elég. Amit még meg kell említenem,hogy nem használok nagy üvegeket. Csak ami egy-két hét alatt elfogy, felbontás után, és persze ha már kinyitottuk, akkor h?t?ben tartjuk az üveget. A spájzban, bontatlanul évekig eláll. Most is van még néhány 2010-es lekvárom, mivel légmentes, olyan, mint a friss, idei lekvár. Többen írják, több lekvárnál, hogy pár percre fejre állítják a lezárt üveget. Nem pár percre !!!, úgy kell hagyni kih?lni.Így olyan er?s vákuum keletkezik, hogy nem jut be leveg?, baktérium, semmi. Nem kell dunsztolni se. Fejre állítod és hagyod kih?lni a pulton, asztalon. Másnap megfordítod és mehet a polcra. Ennyi. Bátran próbáljátok ki. Ha félsz, csináld el?ször kis mennyiségben, meglátod, m?ködik a módszer. Nagyjából egy id?ben legyen kész a lekvár f?zés, és az üveg kif?zése, erre az id?zítésre kicsit oda kell figyelni, de ha valamelyik mégis jóval el?bb kész, az se baj, akkor csak ügyelj a melegen tartásra, akár az üvegekr?l, akár a lekvárról van szó. Jó sokat írtam, de talán minden fontos részlet benne van ahhoz, hogy bele merjetek vágni a tartósítómentes bef?zésnek. Bef?ttet, savanyút se teszek el tartósítóval. Minden jót, és sok sikert, finom, egészséges bef?zést kívánok mindenkinek.

Aksi888

Köszönöm szépen a receptet és a hozzászólásokat. Én csak annyit szeretnék a tapasztalatokhoz hozzáf?zni, hogy a szilvát leturmixoltam, Zepter edényben legkisebb lángon 2 kiló szilva+4 dl cukor kett? óra alatt s?r?re f?ztem és szalicil nélkül fejtet?re állítva hagytam a száraz dunsztban. A Zepterben kábé 10 percenként egyszer megkavartam.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek