Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szerb gibanica

Szerb gibanica
Szerb gibanica
60 perc / előkészület: 15 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindenekelőtt szeretném letisztázni, hogy a szerb gibanica nem összetévesztendő a Prekmurska (murántúli) gibanicával. Előbbi egy - ízre leginkább a burekhoz hasonlítható - sós főétel, utóbbi pedig egy tradicionális szlovén diós-mákos-túrós édesség. Majd igyekszem arról is mielőbb felrakni egy receptet :).

A szerb gibanicát a nagymamám sütötte kislánykoromban, elég gyakran került az asztalra, én meg képtelen voltam vele betelni. Tőle a recept is. Nagyon gyors és egyszerű, kezdő szakácsok is nyugodtan belevághatnak, a siker garantált!

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Folyékony joghurt vagy turšija (szerb vegyes savanyúság) illik hozzá. Természetesen - jobb híján - a savanyú uborka is megteszi. :) Bár frissen a legfinomabb, fogyasztható utólag felmelegítve vagy akár hidegen is, uzsonnára.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először elkészítjük a tölteléket: egy tálban a túrót, joghurtot, tojást és sót egyenletesen elkeverjük.
  2. Az összes réteslapból félreteszük 6 kb. tepsiméretű lapot, esetleg picit nagyobbat (szükség esetén vágjuk, a maradékot úgyis el fogjuk használni).
  3. A tepsi belsejét alaposan megkenjük olajjal.
  4. Belehelyezzük az első lapot a hatból, az oldalát a tepsi falához hajtjuk, és lekenjük olajjal. Erre kerül ugyanígy a második lap, azt is beolajozzuk, majd ráfektetjük a harmadik lapot a 6-ból. A maradék 3 lap majd a tetejére kerül.
  5. A megmaradt tésztát kb. kéttenyérnyi darabokra vágjuk, egyenként belemártjuk a töltelékbe, majd laza galacsinná gyúrva egyenletesen a tepsibe helyezzük. A maradék tölteléket a galacsinokra öntjük.
  6. Erre kerül az előzőleg félretett 3 lap a fentiek szerint leírt módon: lap, olajozás, lap, olajozás; ezúttal viszont nem felhajtjuk, hanem betűrjük a szélét, valamint az utolsó lapot is alaposan bekenjük olajjal.
  7. Előmelegített sütőben megsütjük. Szükség esetén sütés közben is 1-2 alkalommal átkenjük a tetejét olajjal. Akkor kész a gibanicánk, ha többnyire elforrt a lé, amit a töltelék eresztett, valamint szép rózsaszínre pirult a teteje.
  8. Melegen tálaljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 23x35 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 18
össznézettség: 41 263
elküldve: 11
receptkönyvben: 292
elkészítve: 9/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Moncsa

Mióta szakács: 2010.10.07.
22 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, ebéd, vacsora
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: rétes
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
konyha: szerb
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

gibanica, sós rétes, sós túrós joghurtos rétes

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Blondecat666
Blondecat666 Fri, 2015-12-25 14:19

Kissé vitatkoznom kell. A gibanicában SOHA nincs joghurt, hanem kajmak, azonfelül sokkal több tojás kell bele (6-8), aminek a fehérjét MINDIG fel kell verni habbá, attól lesz könnyű a töltelék. Üdv Novo Orahovóról.

F.Ivona
F.Ivona Tue, 2016-01-12 00:22

Nem tudom, hogy ki vagy, de ha van egy jó gibenica/gabanyica recepted, kérlek küldd már át! Hiányoznak a hazai ízek!
(emailcímet adok, ha kell)
Üdv; Ivona

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Fri, 2015-12-25 15:06

Kedves Blondecat666, vitatkozz nyugodtan. A joghurt jelenlete gondolom a turo minosegetol fugg (szarazabba mehet, vizesebbe felesleges).
A nagymamam altalaban vizesebb turobol keszitette, es nem rakott bele joghurtot, en viszont nem kaptam, csak szarazat.
Kajmakot pedig SOHA nem tett bele.
Ami meg a tojast illeti, ahany haz, annyi szokas, gondolom. Udv Szabadkarol.

rozsa1958
rozsa1958 Sun, 2013-03-10 21:27

Én szeretnék egy igazi bureket sütni Mohácson sokáig sütötték egy pékségben de elment a szerb szakács és azóta nincsen.A receptekben mindenhol rétestésztát irnak amit a boltban lehet venni de amit én ettem az rendes rétestésztából volt amit kézzel csináltak szerintem.aki tud ilyen receptet szivesen venném.Köszönettel:Rózsa

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Sun, 2013-03-10 21:38

Kedves Rozsa!

A burek tesztajanak keszitese nem recept, hanem kezugyesseg kerdese. Szabadkan lattam, hogyan keszitik: egy nagyobb zsemlenyi tesztat eloszor huzogatnak, majd a fejuk folott forgatva a centrifugalis ero segitsegevel malomko nagysagura "porgetik". Megprobalhatod otthon, en meg sosem probaltam, nincs kedvem takaritani :)

hammond
hammond Fri, 2012-05-11 08:02

Üdv. minden Gibenica készítőnek.
A gibenica változatok mindegyike nagyon finom.
Szlovénia levédette az Európai Unióval a gibanicáját.
A prekmurska gibanicáról van szó. Amit innentől kezdve hivatalos helyen csak
az arra engedéllyel rendelkezők készíthetnek, árusíthatnak, ezen a védett néven.
Az alábbi linken meg lehet tekinteni a hivatalos EU-s okiratot, a védett recepttel együtt.

http://www.fvm.gov.hu/doc/upload/200906/prekmurska_gibanica.pdf

A DUNA tv-ben, az imént egy szlovén műsorban, egy hölgy el is készítette a "védett"
Gibanicát, hát nagyon jól nézett ki.
Érdekes, most láttam először én is, hogy nem csak réteslapokból készül, mert a legalsó
lap nem rétestészta, hanem omlós. A többi tésztaréteg viszont már rétestészta.
Meg a tölteléksorrend is eltér a már levédett receptben az általam eddig ismertektől.
Érdemes kipróbálni.

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Fri, 2012-05-11 08:11

Kedves Hammond,

kerlek, olvasd el a recept bevezetojet. Szepen leirtam, hogy a szerb gibanicanak es a prekmurska gibanicanak AZ EGVILAGON SEMMI KOZE EGYMASHOZ. Linkeket is mellekeltem kepekkel, de sajnos a moderatorok toroltek, igy maradt csak a leiras.

Amirol te beszelsz, az egy suti, amirol en, az egy foetel, meg csak nem is egy kategoria. A hozzaszolasod sajnos a recept szempontjabol teljesen irrelevans.

hammond
hammond Fri, 2012-05-11 08:28

Kedves Moncsa!
Olvastam a bevezetőt, rendben van.
Nem volt szándékom vitát generálni, nincs is miről.
Csak, mint érdekességként írtam le, hogy milyen sokféle "Gibanica" van, és
Szlovénia az Unióval levédette a sajátját. Mégha nem is sós, hanem édes.
Nem tudtam, hogy ezzel indulatokat váltok ki, egyáltalán nem volt ilyen szándék.
Az itteni hozzászólások között a rác pite említése kapcsán nem volt "irrelevans"
minősítés, pedig az sem sós főétel, hanem édesség, sütemény.
Amúgy pedig a Te receptedet is elkészítettem és finom volt.
Elnézésed kérem a hozzászólásért.

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Fri, 2012-05-11 08:50

Hedves Hammond,

szo sincs indulatokrol, legalabbis a rossz ertelemben semmikepp. A hozzaszolasod - mar latom, tevesen - arra engedett kovetkeztetni, hogy megint fogalomzavar merult fel (mint azt mas szerb gibanicareceptek hozzaszolasainal lathatod), ezert irtam a bevezetot, hogy mindenekelott letisztazzam, hogy a ketto nem ugyanaz.
Valoban, amit irtal, nagyon erdekes info - ennek kapcsan akar meg is emlithetem, hogy a szloveneknek is volt egy "Tokaj" nevezetu feherboruk, amelynek a nevet, miutan Magyarorszag levedette a Tokajit, kenytelenek voltak megvaltoztatni :) De ez mar tenyleg mas tema.
Maga a teny, hogy a szerb es a prekmurskai gibanicat is gibanicanak hivjak, nem tobb, mint veletlen egybeeses. Persze elso latasra valoban asszocialhat barki egyikrol a masikra.

Szoval nem kell elnezest kerni, nincs miert :)

nemesvali
Nemes Vali / nemesvali Mon, 2012-04-16 15:40

Ja igen, és mégegy: minden leírásban ez a galacsin szerű dolog, amit összegöngyöltök, meg mártogattok a töltelékbe, na ez teljesen megzavarta a kollégámat, mert ilyenről nem is hallott, én meg bevallom nem értem a miértjét. Miért nem lehet ráönteni az anyagot és befedni, vagy a réteslapot megtölteni, feltekerni és mint a hagyományos rétest, tepsibe tenni és megsütni? Na ezt nekem látnom kellene, mert próbáltam itthon megsütni, ahogy leírod, de nem látom a lényegét, hol a titok, amiért így kell csinálni?
Ne haragudj, hogy ennyit macerállak vele, de már ha belekezdtem, szeretnék a végére járni.
köszönöm

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Mon, 2012-04-16 15:43

Kedves Vali,

semmi gond, te csak kerdezz.
Az altalad leirt modon az albanok keszitik a BUREKOT, itt pl. Szloveniaban tulnyomoreszt ez a csiga-alaku verzio kaphato. De izre nagyon hasonlit :) A burekban eredetileg nincs tojas, bar sok tojasos hazi receptet lehet talalni. Gondolom, ez zavarta meg a kollegadat: a gibanica, az gibanica, a burek meg burek, osszekeverte a ket receptet (amik egyebkent igen hasonlitanak).

nemesvali
Nemes Vali / nemesvali Mon, 2012-04-16 15:33

Köszönöm a segítséget, kollégám elmondása szerint ez az általad feltett gibanica a megoldás, csak Ő rác rétesként ismeri. Nagymamája a csíkokat elvagdosta és csigaszerűen megtekerte, úgy sütötte meg, de ez gondolom az "ahány ház annyi szokás" kategória, ezért kissé nehezen értettük meg egymást az Ő elmondása szerint, amire gyerekkorából emlékezett, mivel szegény nagymamája már nem él.
Mégegyszer köszönöm a családi keresét, és jó sütés-főzést kívánok.
Vali

nemesvali
Nemes Vali / nemesvali Thu, 2012-02-23 16:33

Szeretném megkérdezni, hogy valami rác rétest ismersz-e, de az el van darabolva és úgy van megsütve, sós az is, nekem is csak mondták, de nem ismerem.
köszönöm
Vali

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Thu, 2012-02-23 17:11

Szia, Vali!

Sajnos nem hallottam meg rac retesrol - pedig a "rac" az ugye "szerb"... Nagy valoszinuseg szerint az is a sos turos retesek egyek verzioja.
Meg a google-n is rakerestem, egyetlenegy talalat volt, de sajnos a recept maga mar nem volt elerheto, csak a cime... Majd rakerdezek a nagymamanal, hatha o ismeri!

Udv, Moncsa

396
réteslap 1 csomag
tehéntúró 500 g
joghurt 5 dl
tojás 2 db
1 ek
olívaolaj 1 dl