Szerb gibanica

- 10% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 10% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 10% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Cink
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21 g
Zsír
-
Összesen 24.2 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 71 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1658.5 g
-
Cink 217 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 177 mg
-
Vas 167 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 271 mg
-
Nátrium 787 mg
-
Réz 8 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.2 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 144.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 48 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 21 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 100 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 60 mg
-
Retinol - A vitamin: 48 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 81 micro
- 10% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Cink
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 126 g
Zsír
-
Összesen 145.5 g
-
Telített zsírsav 45 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 70 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 425 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9951.2 g
-
Cink 1304 mg
-
Szelén 41 mg
-
Kálcium 1063 mg
-
Vas 1002 mg
-
Magnézium 102 mg
-
Foszfor 1627 mg
-
Nátrium 4723 mg
-
Réz 50 mg
-
Mangán 40 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 127.5 g
-
Cukor 39 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 868.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 290 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 89 micro
-
K vitamin: 52 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 125 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 601 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 80 micro
-
Kolin: 361 mg
-
Retinol - A vitamin: 290 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 487 micro
- 10% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Cink
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.3 g
Zsír
-
Összesen 10.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 733.9 g
-
Cink 96 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 78 mg
-
Vas 74 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 120 mg
-
Nátrium 348 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.4 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 64 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 21 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 9 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 44 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 21 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 36 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- Először elkészítjük a tölteléket: egy tálban a túrót, joghurtot, tojást és sót egyenletesen elkeverjük.
- Az összes réteslapból félreteszük 6 kb. tepsiméretű lapot, esetleg picit nagyobbat(szükség esetén vágjuk, a maradékot úgyis el fogjuk használni).
- A tepsi belsejét alaposan megkenjük olajjal.
- Belehelyezzük az első lapot a hatból, az oldalát a tepsi falához hajtjuk, és lekenjük olajjal. Erre kerül ugyanígy a második lap, azt is beolajozzuk, majd ráfektetjük a harmadik lapot a 6-ból. A maradék 3 lap majd a tetejére kerül.
- A megmaradt tésztát kb. kéttenyérnyi darabokra vágjuk, egyenként belemártjuk a töltelékbe, majd laza galacsinná gyúrva egyenletesen a tepsibe helyezzük. A maradék tölteléket a galacsinokra öntjük.
- Erre kerülaz előzőleg félretett 3 lap a fentiek szerint leírt módon: lap, olajozás, lap, olajozás; ezúttal viszont nem felhajtjuk, hanem betűrjük a szélét, valamint az utolsó lapot is alaposan bekenjük olajjal.
- Előmelegített sütőben megsütjük. Szükség esetén sütés közben is 1-2 alkalommal átkenjük a tetejét olajjal. Akkor kész a gibanicánk, ha többnyire elforrt a lé, amit a töltelék eresztett, valamint szép rózsaszínre pirult a teteje.
- Melegen tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 23x35
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 173
- Tegnapi nézettség: 7
- 7 napos nézettség: 88
- Össznézettség: 55192
- Feltöltés dátuma: 2012. február 19.
Ajánló
Folyékony joghurt vagy turšija (szerb vegyes savanyúság) illik hozzá. Természetesen - jobb híján - a savanyú uborka is megteszi. :) Bár frissen a legfinomabb, fogyasztható utólag felmelegítve vagy akár hidegen is, uzsonnára.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:

Mindenekelőtt szeretném letisztázni, hogy a szerb gibanica nem összetévesztendő a Prekmurska (murántúli) gibanicával. Előbbi egy - ízre leginkább a burekhoz hasonlítható - sós főétel, utóbbi pedig egy tradicionális szlovén diós-mákos-túrós édesség. Majd igyekszem arról is mielőbb felrakni egy receptet :). A szerb gibanicát a nagymamám sütötte kislánykoromban, elég gyakran került az asztalra, én meg képtelen voltam vele betelni. Tőle a recept is. Nagyon gyors és egyszerű, kezdő szakácsok is nyugodtan belevághatnak, a siker garantált!
Hozzászólások (7)
Szeretném megkérdezni, hogy valami rác rétest ismersz-e, de az el van darabolva és úgy van megsütve, sós az is, nekem is csak mondták, de nem ismerem. köszönöm Vali
Szia, Vali! Sajnos nem hallottam meg rac retesrol - pedig a "rac" az ugye "szerb"... Nagy valoszinuseg szerint az is a sos turos retesek egyek verzioja. Meg a google-n is rakerestem, egyetlenegy talalat volt, de sajnos a recept maga mar nem volt elerheto, csak a cime... Majd rakerdezek a nagymamanal, hatha o ismeri! Udv, Moncsa
Kedves Vali! Nos, kicsit eltartott a dolog - az egesz csalad boszen nyomozott :D Rac retest nem ismeri senki, legalabbis nem ezen a neven. Arra a kovetkeztetesre jutottunk, hogy a rac retes mas neven a rac pite (ez is ugyanugy retestesztabol keszul), es ime a recept: http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?n=bubszi&pid=42950&blog_cim=A%20r%E1cz%20pite Remelem, tudtam segiteni. Jo etvagyat hozza!
Nagyon köszönöm el?re is! Vali
Köszönöm a segítséget, kollégám elmondása szerint ez az általad feltett gibanica a megoldás, csak ? rác rétesként ismeri. Nagymamája a csíkokat elvagdosta és csigaszer?en megtekerte, úgy sütötte meg, de ez gondolom az "ahány ház annyi szokás" kategória, ezért kissé nehezen értettük meg egymást az ? elmondása szerint, amire gyerekkorából emlékezett, mivel szegény nagymamája már nem él. Mégegyszer köszönöm a családi keresét, és jó sütés-f?zést kívánok. Vali
Ja igen, és mégegy: minden leírásban ez a galacsin szer? dolog, amit összegöngyöltök, meg mártogattok a töltelékbe, na ez teljesen megzavarta a kollégámat, mert ilyenr?l nem is hallott, én meg bevallom nem értem a miértjét. Miért nem lehet ráönteni az anyagot és befedni, vagy a réteslapot megtölteni, feltekerni és mint a hagyományos rétest, tepsibe tenni és megsütni? Na ezt nekem látnom kellene, mert próbáltam itthon megsütni, ahogy leírod, de nem látom a lényegét, hol a titok, amiért így kell csinálni? Ne haragudj, hogy ennyit macerállak vele, de már ha belekezdtem, szeretnék a végére járni. köszönöm
Kedves Vali, semmi gond, te csak kerdezz. Az altalad leirt modon az albanok keszitik a BUREKOT, itt pl. Szloveniaban tulnyomoreszt ez a csiga-alaku verzio kaphato. De izre nagyon hasonlit :) A burekban eredetileg nincs tojas, bar sok tojasos hazi receptet lehet talalni. Gondolom, ez zavarta meg a kollegadat: a gibanica, az gibanica, a burek meg burek, osszekeverte a ket receptet (amik egyebkent igen hasonlitanak).
Üdv. minden Gibenica készít?nek. A gibenica változatok mindegyike nagyon finom. Szlovénia levédette az Európai Unióval a gibanicáját. A prekmurska gibanicáról van szó. Amit innent?l kezdve hivatalos helyen csak az arra engedéllyel rendelkez?k készíthetnek, árusíthatnak, ezen a védett néven. Az alábbi linken meg lehet tekinteni a hivatalos EU-s okiratot, a védett recepttel együtt. http://www.fvm.gov.hu/doc/upload/200906/prekmurska_gibanica.pdf A DUNA tv-ben, az imént egy szlovén m?sorban, egy hölgy el is készítette a "védett" Gibanicát, hát nagyon jól nézett ki. Érdekes, most láttam el?ször én is, hogy nem csak réteslapokból készül, mert a legalsó lap nem rétestészta, hanem omlós. A többi tésztaréteg viszont már rétestészta. Meg a tölteléksorrend is eltér a már levédett receptben az általam eddig ismertekt?l. Érdemes kipróbálni.
Kedves Hammond, kerlek, olvasd el a recept bevezetojet. Szepen leirtam, hogy a szerb gibanicanak es a prekmurska gibanicanak AZ EGVILAGON SEMMI KOZE EGYMASHOZ. Linkeket is mellekeltem kepekkel, de sajnos a moderatorok toroltek, igy maradt csak a leiras. Amirol te beszelsz, az egy suti, amirol en, az egy foetel, meg csak nem is egy kategoria. A hozzaszolasod sajnos a recept szempontjabol teljesen irrelevans.
Kedves Moncsa! Olvastam a bevezet?t, rendben van. Nem volt szándékom vitát generálni, nincs is mir?l. Csak, mint érdekességként írtam le, hogy milyen sokféle "Gibanica" van, és Szlovénia az Unióval levédette a sajátját. Mégha nem is sós, hanem édes. Nem tudtam, hogy ezzel indulatokat váltok ki, egyáltalán nem volt ilyen szándék. Az itteni hozzászólások között a rác pite említése kapcsán nem volt "irrelevans" min?sítés, pedig az sem sós f?étel, hanem édesség, sütemény. Amúgy pedig a Te receptedet is elkészítettem és finom volt. Elnézésed kérem a hozzászólásért.
Hedves Hammond, szo sincs indulatokrol, legalabbis a rossz ertelemben semmikepp. A hozzaszolasod - mar latom, tevesen - arra engedett kovetkeztetni, hogy megint fogalomzavar merult fel (mint azt mas szerb gibanicareceptek hozzaszolasainal lathatod), ezert irtam a bevezetot, hogy mindenekelott letisztazzam, hogy a ketto nem ugyanaz. Valoban, amit irtal, nagyon erdekes info - ennek kapcsan akar meg is emlithetem, hogy a szloveneknek is volt egy "Tokaj" nevezetu feherboruk, amelynek a nevet, miutan Magyarorszag levedette a Tokajit, kenytelenek voltak megvaltoztatni :) De ez mar tenyleg mas tema. Maga a teny, hogy a szerb es a prekmurskai gibanicat is gibanicanak hivjak, nem tobb, mint veletlen egybeeses. Persze elso latasra valoban asszocialhat barki egyikrol a masikra. Szoval nem kell elnezest kerni, nincs miert :)
Én szeretnék egy igazi bureket sütni Mohácson sokáig sütötték egy pékségben de elment a szerb szakács és azóta nincsen.A receptekben mindenhol rétestésztát irnak amit a boltban lehet venni de amit én ettem az rendes rétestésztából volt amit kézzel csináltak szerintem.aki tud ilyen receptet szivesen venném.Köszönettel:Rózsa
Kedves Rozsa! A burek tesztajanak keszitese nem recept, hanem kezugyesseg kerdese. Szabadkan lattam, hogyan keszitik: egy nagyobb zsemlenyi tesztat eloszor huzogatnak, majd a fejuk folott forgatva a centrifugalis ero segitsegevel malomko nagysagura "porgetik". Megprobalhatod otthon, en meg sosem probaltam, nincs kedvem takaritani :)
Kissé vitatkoznom kell. A gibanicában SOHA nincs joghurt, hanem kajmak, azonfelül sokkal több tojás kell bele (6-8), aminek a fehérjét MINDIG fel kell verni habbá, attól lesz könny? a töltelék. Üdv Novo Orahovóról.
Kedves Blondecat666, vitatkozz nyugodtan. A joghurt jelenlete gondolom a turo minosegetol fugg (szarazabba mehet, vizesebbe felesleges). A nagymamam altalaban vizesebb turobol keszitette, es nem rakott bele joghurtot, en viszont nem kaptam, csak szarazat. Kajmakot pedig SOHA nem tett bele. Ami meg a tojast illeti, ahany haz, annyi szokas, gondolom. Udv Szabadkarol.
Üdv földim! :)
Nem tudom, hogy ki vagy, de ha van egy jó gibenica/gabanyica recepted, kérlek küldd már át! Hiányoznak a hazai ízek! (emailcímet adok, ha kell) Üdv; Ivona