r
Nosalty Logó

Szerb gibanica

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Moncsa
Szerb gibanica
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 10% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 396 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 2372 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 174 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Cink
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21 g

Zsír

  • Összesen
    24.2 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    71 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1658.5 g
  • Cink
    217 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    177 mg
  • Vas
    167 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    271 mg
  • Nátrium
    787 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.2 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    144.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    48 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    21 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    100 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    48 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    81 micro
Összesen 396 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Cink
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    126 g

Zsír

  • Összesen
    145.5 g
  • Telített zsírsav
    45 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    70 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    425 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9951.2 g
  • Cink
    1304 mg
  • Szelén
    41 mg
  • Kálcium
    1063 mg
  • Vas
    1002 mg
  • Magnézium
    102 mg
  • Foszfor
    1627 mg
  • Nátrium
    4723 mg
  • Réz
    50 mg
  • Mangán
    40 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    127.5 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    868.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    290 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    89 micro
  • K vitamin:
    52 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    125 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    601 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    80 micro
  • Kolin:
    361 mg
  • Retinol - A vitamin:
    290 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    487 micro
Összesen 2372 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Cink
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.3 g

Zsír

  • Összesen
    10.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    733.9 g
  • Cink
    96 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    78 mg
  • Vas
    74 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    120 mg
  • Nátrium
    348 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    64 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    9 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    44 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    21 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 174 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Először elkészítjük a tölteléket: egy tálban a túrót, joghurtot, tojást és sót egyenletesen elkeverjük.
  2. Az összes réteslapból félreteszük 6 kb. tepsiméretű lapot, esetleg picit nagyobbat(szükség esetén vágjuk, a maradékot úgyis el fogjuk használni).
  3. A tepsi belsejét alaposan megkenjük olajjal.
  4. Belehelyezzük az első lapot a hatból, az oldalát a tepsi falához hajtjuk, és lekenjük olajjal. Erre kerül ugyanígy a második lap, azt is beolajozzuk, majd ráfektetjük a harmadik lapot a 6-ból. A maradék 3 lap majd a tetejére kerül.
  5. A megmaradt tésztát kb. kéttenyérnyi darabokra vágjuk, egyenként belemártjuk a töltelékbe, majd laza galacsinná gyúrva egyenletesen a tepsibe helyezzük. A maradék tölteléket a galacsinokra öntjük.
  6. Erre kerülaz előzőleg félretett 3 lap a fentiek szerint leírt módon: lap, olajozás, lap, olajozás; ezúttal viszont nem felhajtjuk, hanem betűrjük a szélét, valamint az utolsó lapot is alaposan bekenjük olajjal.
  7. Előmelegített sütőben megsütjük. Szükség esetén sütés közben is 1-2 alkalommal átkenjük a tetejét olajjal. Akkor kész a gibanicánk, ha többnyire elforrt a lé, amit a töltelék eresztett, valamint szép rózsaszínre pirult a teteje.
  8. Melegen tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 23x35
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 173
  • Tegnapi nézettség: 7
  • 7 napos nézettség: 88
  • Össznézettség: 55192
  • Feltöltés dátuma: 2012. február 19.

Ajánló

Folyékony joghurt vagy turšija (szerb vegyes savanyúság) illik hozzá. Természetesen - jobb híján - a savanyú uborka is megteszi. :) Bár frissen a legfinomabb, fogyasztható utólag felmelegítve vagy akár hidegen is, uzsonnára.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Mindenekelőtt szeretném letisztázni, hogy a szerb gibanica nem összetévesztendő a Prekmurska (murántúli) gibanicával. Előbbi egy - ízre leginkább a burekhoz hasonlítható - sós főétel, utóbbi pedig egy tradicionális szlovén diós-mákos-túrós édesség. Majd igyekszem arról is mielőbb felrakni egy receptet :). A szerb gibanicát a nagymamám sütötte kislánykoromban, elég gyakran került az asztalra, én meg képtelen voltam vele betelni. Tőle a recept is. Nagyon gyors és egyszerű, kezdő szakácsok is nyugodtan belevághatnak, a siker garantált!

Hozzászólások (7)

Törölt felhasználó

Szeretném megkérdezni, hogy valami rác rétest ismersz-e, de az el van darabolva és úgy van megsütve, sós az is, nekem is csak mondták, de nem ismerem. köszönöm Vali

Moncsa

Szia, Vali! Sajnos nem hallottam meg rac retesrol - pedig a "rac" az ugye "szerb"... Nagy valoszinuseg szerint az is a sos turos retesek egyek verzioja. Meg a google-n is rakerestem, egyetlenegy talalat volt, de sajnos a recept maga mar nem volt elerheto, csak a cime... Majd rakerdezek a nagymamanal, hatha o ismeri! Udv, Moncsa

Moncsa

Kedves Vali! Nos, kicsit eltartott a dolog - az egesz csalad boszen nyomozott :D Rac retest nem ismeri senki, legalabbis nem ezen a neven. Arra a kovetkeztetesre jutottunk, hogy a rac retes mas neven a rac pite (ez is ugyanugy retestesztabol keszul), es ime a recept: http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?n=bubszi&pid=42950&blog_cim=A%20r%E1cz%20pite Remelem, tudtam segiteni. Jo etvagyat hozza!

Törölt felhasználó

Nagyon köszönöm el?re is! Vali

Törölt felhasználó

Köszönöm a segítséget, kollégám elmondása szerint ez az általad feltett gibanica a megoldás, csak ? rác rétesként ismeri. Nagymamája a csíkokat elvagdosta és csigaszer?en megtekerte, úgy sütötte meg, de ez gondolom az "ahány ház annyi szokás" kategória, ezért kissé nehezen értettük meg egymást az ? elmondása szerint, amire gyerekkorából emlékezett, mivel szegény nagymamája már nem él. Mégegyszer köszönöm a családi keresét, és jó sütés-f?zést kívánok. Vali

Törölt felhasználó

Ja igen, és mégegy: minden leírásban ez a galacsin szer? dolog, amit összegöngyöltök, meg mártogattok a töltelékbe, na ez teljesen megzavarta a kollégámat, mert ilyenr?l nem is hallott, én meg bevallom nem értem a miértjét. Miért nem lehet ráönteni az anyagot és befedni, vagy a réteslapot megtölteni, feltekerni és mint a hagyományos rétest, tepsibe tenni és megsütni? Na ezt nekem látnom kellene, mert próbáltam itthon megsütni, ahogy leírod, de nem látom a lényegét, hol a titok, amiért így kell csinálni? Ne haragudj, hogy ennyit macerállak vele, de már ha belekezdtem, szeretnék a végére járni. köszönöm

Moncsa

Kedves Vali, semmi gond, te csak kerdezz. Az altalad leirt modon az albanok keszitik a BUREKOT, itt pl. Szloveniaban tulnyomoreszt ez a csiga-alaku verzio kaphato. De izre nagyon hasonlit :) A burekban eredetileg nincs tojas, bar sok tojasos hazi receptet lehet talalni. Gondolom, ez zavarta meg a kollegadat: a gibanica, az gibanica, a burek meg burek, osszekeverte a ket receptet (amik egyebkent igen hasonlitanak).

hammond

Üdv. minden Gibenica készít?nek. A gibenica változatok mindegyike nagyon finom. Szlovénia levédette az Európai Unióval a gibanicáját. A prekmurska gibanicáról van szó. Amit innent?l kezdve hivatalos helyen csak az arra engedéllyel rendelkez?k készíthetnek, árusíthatnak, ezen a védett néven. Az alábbi linken meg lehet tekinteni a hivatalos EU-s okiratot, a védett recepttel együtt. http://www.fvm.gov.hu/doc/upload/200906/prekmurska_gibanica.pdf A DUNA tv-ben, az imént egy szlovén m?sorban, egy hölgy el is készítette a "védett" Gibanicát, hát nagyon jól nézett ki. Érdekes, most láttam el?ször én is, hogy nem csak réteslapokból készül, mert a legalsó lap nem rétestészta, hanem omlós. A többi tésztaréteg viszont már rétestészta. Meg a tölteléksorrend is eltér a már levédett receptben az általam eddig ismertekt?l. Érdemes kipróbálni.

Moncsa

Kedves Hammond, kerlek, olvasd el a recept bevezetojet. Szepen leirtam, hogy a szerb gibanicanak es a prekmurska gibanicanak AZ EGVILAGON SEMMI KOZE EGYMASHOZ. Linkeket is mellekeltem kepekkel, de sajnos a moderatorok toroltek, igy maradt csak a leiras. Amirol te beszelsz, az egy suti, amirol en, az egy foetel, meg csak nem is egy kategoria. A hozzaszolasod sajnos a recept szempontjabol teljesen irrelevans.

hammond

Kedves Moncsa! Olvastam a bevezet?t, rendben van. Nem volt szándékom vitát generálni, nincs is mir?l. Csak, mint érdekességként írtam le, hogy milyen sokféle "Gibanica" van, és Szlovénia az Unióval levédette a sajátját. Mégha nem is sós, hanem édes. Nem tudtam, hogy ezzel indulatokat váltok ki, egyáltalán nem volt ilyen szándék. Az itteni hozzászólások között a rác pite említése kapcsán nem volt "irrelevans" min?sítés, pedig az sem sós f?étel, hanem édesség, sütemény. Amúgy pedig a Te receptedet is elkészítettem és finom volt. Elnézésed kérem a hozzászólásért.

Moncsa

Hedves Hammond, szo sincs indulatokrol, legalabbis a rossz ertelemben semmikepp. A hozzaszolasod - mar latom, tevesen - arra engedett kovetkeztetni, hogy megint fogalomzavar merult fel (mint azt mas szerb gibanicareceptek hozzaszolasainal lathatod), ezert irtam a bevezetot, hogy mindenekelott letisztazzam, hogy a ketto nem ugyanaz. Valoban, amit irtal, nagyon erdekes info - ennek kapcsan akar meg is emlithetem, hogy a szloveneknek is volt egy "Tokaj" nevezetu feherboruk, amelynek a nevet, miutan Magyarorszag levedette a Tokajit, kenytelenek voltak megvaltoztatni :) De ez mar tenyleg mas tema. Maga a teny, hogy a szerb es a prekmurskai gibanicat is gibanicanak hivjak, nem tobb, mint veletlen egybeeses. Persze elso latasra valoban asszocialhat barki egyikrol a masikra. Szoval nem kell elnezest kerni, nincs miert :)

rozsa1958

Én szeretnék egy igazi bureket sütni Mohácson sokáig sütötték egy pékségben de elment a szerb szakács és azóta nincsen.A receptekben mindenhol rétestésztát irnak amit a boltban lehet venni de amit én ettem az rendes rétestésztából volt amit kézzel csináltak szerintem.aki tud ilyen receptet szivesen venném.Köszönettel:Rózsa

Moncsa

Kedves Rozsa! A burek tesztajanak keszitese nem recept, hanem kezugyesseg kerdese. Szabadkan lattam, hogyan keszitik: egy nagyobb zsemlenyi tesztat eloszor huzogatnak, majd a fejuk folott forgatva a centrifugalis ero segitsegevel malomko nagysagura "porgetik". Megprobalhatod otthon, en meg sosem probaltam, nincs kedvem takaritani :)

Blondecat666

Kissé vitatkoznom kell. A gibanicában SOHA nincs joghurt, hanem kajmak, azonfelül sokkal több tojás kell bele (6-8), aminek a fehérjét MINDIG fel kell verni habbá, attól lesz könny? a töltelék. Üdv Novo Orahovóról.

Moncsa

Kedves Blondecat666, vitatkozz nyugodtan. A joghurt jelenlete gondolom a turo minosegetol fugg (szarazabba mehet, vizesebbe felesleges). A nagymamam altalaban vizesebb turobol keszitette, es nem rakott bele joghurtot, en viszont nem kaptam, csak szarazat. Kajmakot pedig SOHA nem tett bele. Ami meg a tojast illeti, ahany haz, annyi szokas, gondolom. Udv Szabadkarol.

F.Ivona

Üdv földim! :)

F.Ivona

Nem tudom, hogy ki vagy, de ha van egy jó gibenica/gabanyica recepted, kérlek küldd már át! Hiányoznak a hazai ízek! (emailcímet adok, ha kell) Üdv; Ivona

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek