Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szentgyörgyi-palacsinta

Szentgyörgyi-palacsinta
Szentgyörgyi-palacsinta
50 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tegnap este ritka tévés beszélgetéseink egyik alkalmával beleszaladtunk a "Vacsoracsata" című opusba, melyben épp akkor Székely művészúr készített erősen vitatható eredetű (és összetételű) -bár őszerinte- szegedi rakott palacsintát :)
Mondom viccesen, bár más fogalmaim vannak a rakott palacsintáról, most ennem kell valami édességet, és kiindultam csokis kekszért a konyhába. Ekkor szól kedvesem, hogy ne menjek, mert süt ő nekem szívesen nemcsak hogy rakott palacsintát, hanem az ő kedvenc palacsintáját, amit az anyukája gyakran készített a családnak gyerekkorában; az ún. Szentgyörgyi-palacsintát. Még sosem ettem olyat, vendégünk is csak annyit tett hozzá a dolgokhoz, hogy ő bizony "belecsöppent a Kánaánba". Teljesen igaza volt, ez tényleg olyan, mint a kánai mennyegző. A kedvenc palacsintám lett és a vendégünké is. :)

hozzávalók / 4 adag

A palacsintához

A töltelékhez

Az öntethez

A tetejére

ajánlat

Borajánlat: Szent György-hegyi Olaszrizling 2006 (Tapolca város bora) - Szászi pincészet
Variáció: rizlinget lehet tenni a mártásba, illetve mandulával is lehet készíteni, ha valaki nem szereti a diót.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet felforraljuk, beleöntjük a diót és a porcukrot. Kész a töltelék.
  2. A tojássárgájákat összekeverjük a vaníliás cukorral, rummal, tejjel. Kész az öntet.
  3. Kihűlt töltelékkel megtöltjük a palacsintákat, és feltekerjük őket szorosan.
  4. A feltekert palacsinta végeit levágjuk, és beledobjuk az öntetbe, majd 5-6 cm széles darabokra vágjuk éles késsel, és a hasábokat szorosan beállítjuk egy kivajazott jénai tálba. Addig csináljuk ezt, míg van palacsintánk.
  5. Az öntettel nyakon öntjük, és előmelegített sütőben addig sütjük, míg az öntetet a palacsinta fel nem szívja.
  6. Közben a tojásfehérjékből kemény habot verünk a cukorral és egy csipet sóval (ettől keményebb lesz a hab), majd óvatosan beleforgatunk 2 ek sárgabaracklekvárt. (A lekvárral együtt is felverhetjük a tojáshabot.)
  7. A habot az elősütött palacsintákra halmozzuk, és áthúzzuk díszítés céljából kevés lekvárral.
  8. A hab pirulásáig sütjük.

  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 29 499
elküldve: 11
receptkönyvben: 593
elkészítve: 14/23
Facebookon megjelent: -

szakács

Maty

Mióta szakács: 2008.12.27.
10 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: palacsinta
mikor: ebéd, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós-habos rakott palacsinta

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szgigi1
szgigi1 Tue, 2012-03-06 17:55

Kedves Maty!
A recepted alapján elkészítettem a palacsintát, és nagyon finom lett. A tetejére elég volt csak 2 tojásfehérje. Nagyon köszönöm a receptet!! Legközelebb megpróbálom felgyorsítani úgy, hogy nem töltöm meg, hanem belekeverem az öntetbe a tölteléket, ahogy Zsebi javasolta. Üdv, Ági

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-08-20 13:43

Èn üresen szoktam feltekerni a palacsintákat,végeit levágom,a kis kapcsosba szépen leterítem a 2 cm-esre vágott "csigákat",majd minden egyebet úgy csinálok,mint a fenti recept,csak a krémet erre a palacsintarétegre öntöm,3/4-ig megsütöm,majd ráhalmozom a tetejére a fehérjehabot és készre sütöm.Nálam a krém a töltelék és öntet,no meg a levagdalt végek és még egy kevés vaj.Lehet melegen és hidegen fogyasztani,úgy szeletelheted,mint a tortát!Hmmmm.

czepanm
Maty / czepanm Fri, 2010-08-20 14:58

Zsebi, ez nagyon jó ötlet! Köszi. Legközelebb úgy fogom elkészíteni, ahogy te szoktad. Mások szerint még elbírt volna egy kis (ét)csokit is.. esetleg a tetejére öntet formájában. hmm :) Alakul egy új változat a fejemben.

Piroska58
Piroska58 Mon, 2010-08-16 11:38

Kedves Maty!
Tényleg szuper ez a palacsinta!!! Palacsinta és még is más!!! Most itt vannak az unokáim csinálok nekik egy nagy tállal. Biztos ízleni fog nekik is és persze nekünk is!!! Köszi a receptet!!!!
Üdv!!! Piroska

czepanm
Maty / czepanm Mon, 2010-08-16 12:35

Kedves Piroska,

Remélem sikere lesz az unokái körében. :)
Nálunk nagy sikert aratott. Azóta még kétszer elkészítettük, amíg volt diónk.. :)

üdv!!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2010-08-15 14:51

Kedves Maty!Köszi szépen ezt a mennyei palacsintareceptet, Neked és általad a párodnak!!Szakácskönyvben a helye, és legközelebbi palacsintakiéhezés esetén, ezt fogom elkészíteni!!!Köszi!Éva-Anyóca

1017
tojás 3 db
cukor 4 ek
finomliszt 12 púpozott ek
vaníliás cukor 1 csomag
1 tk
napraforgó olaj 0.5 dl
tej 480 ml
tej 1.5 dl
dió 15 dkg
porcukor 15 dkg
tej 2 dl
tojássárgája 2 db
rum 1 ek
vaníliás cukor 1 csomag
tojásfehérje 3 db
sárgabaracklekvár 2 ek
porcukor 1 ek