Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szegény lovag kenyere -Töltött bundáskenyér 2.

Szegény lovag kenyere -Töltött bundáskenyér 2.
Szegény lovag kenyere -Töltött bundáskenyér 2.
20 perc / előkészület: 10 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A bundás kenyér sok nép konyhaművészetében megtalálható. A franciáknál pain perdu, az angoloknál Windsor szegény lovagjai (poor knights of Windsor), míg Németországban szegény lovagnak nevezik ugyanezt (Armes Ritter). Régi magyar szakácskönyvek a bundáskenyeret ugyan még szegény lovagként emlegetik, ezzel is bizonyítva, hogy a magyar konyhaművészet német, majd osztrák hatásra ismerte meg ezt a reggelire vagy uzsonnára fogyasztott finomságot. Az eredeti német változatnál a kenyeret vaníliával és cukorral ízesített tejbe áztatták, majd sütőlemezen megsütötték. Ha elkészült, porcukorral meghintették, és almakompóttal vagy almamártással szervírozták. Később a bundás kenyérnek kialakultak a sajtos, sós vagy palacsintatésztába forgatott változatai is, de ezek már nem csak reggelihez szolgáltak a tea mellé, inkább a főzelékfélék kísérői, amolyan húspótló köretek voltak.

Forrás: Art Gastronomy

 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Adjuk reggelire, vacsorára.

Tálaláskor paradicsomot, paprikát kínálunk hozzá.

 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 2-2 kenyérszeletet májkrémmel kenjünk meg, és tegyünk sajtszeletet közéjük.
  2. Egy kicsit nyomkodjuk meg, hogy ne essenek szét.
  3. A tojásokat verjük fel egy mélytányérban a hozzáöntött tejjel és ízesítőkkel, majd a májkrémes-sajtos kenyérszeleteket forgassuk meg benne.
  4. A felforrósított olajban először az egyik, majd a másik felét süssük aranysárgára, és papírszalvétára szedve itassuk fel a felesleges olajat. 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 20 205
elküldve: 1
receptkönyvben: 387
elkészítve: 4/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Mártika és Feri

Mióta szakács: 2008.09.24.
107 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: reggeli, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

májas-sajtos töltött bundáskenyér, bundáskenyér sajttal és kenőmájassal töltve

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-09-25 23:05

a bundus(!)kenyér vasárnap reggeli kaja.

jól megbundázni (mint a focimeccset) oszt kisütni

mellé ún. "csócsalék" dukál mely áll karikára vágor retekből, kis darabokra vágott paprikából (3 édes mellé 1 csípős zöld dukál) és lilahagyma-(zúzott) fohkagyma kombóból. csak só kell rá, max kis ecet/olivaolaj

(ebédre már nem fogyasztunk semmit csak egy lájtos húslevest, sok tésztával és belefőzött ződséggel, nyesedékhússal)

szeva65
Sz Éva / szeva65 Mon, 2010-08-02 14:12

Ez annyira guszta:)
Soha eszembe nem jutott volna megtölteni a bundás kenyeret.. Biztosan megcsinálom. Nagyon tetszik a történet is amit hozzá írtál.
Éva

taksi
Mártika és Feri / taksi Tue, 2010-08-03 07:20

Kedves Éva!

Örülünk, hogy tetszik az ötlet.
További jó sütést-főzést kívánunk!

Üdvözlettel:
Mártika és Feri

szeva65
Sz Éva / szeva65 Wed, 2010-08-04 12:14

Kedves Mártika és Feri!

Tegnap este ez volt a vacsi. Nagyon finom volt:D
Az a baj, hogy sokat meg lehet enni belőle, és nem éppen diétás:)
Éva

flikflak
Flikflak / flikflak Wed, 2010-07-28 20:35

Nagyon köszönöm a tájékoztatót az eredetéről. Érdekes volt!!
A töltött verzió pedig sosem jutott még eszembe.. Hmm.. Így aztán már nem szegény lovag kenyere ;o))
Milyen jó is néha: bundáskenyér, meleg tea.. Mert ki látott már bundás kenyeret tea nélkül???

Alkalmanként tejföllel megkenve, s némi reszelt sajttal kérik tesóm gyerekei... Mint a lángos.. Hát.. úgy sem rossz!!

Köszi még egyszer az infót, s az új ötletet!

644
toast kenyér 8 szelet
tojás 2 db
tej 1 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 2 dl
lapkasajt 4 db
kenőmájas 65 g