Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szalagos farsangi fánk Allisc konyhájából

Szalagos farsangi fánk Allisc konyhájából
Szalagos farsangi fánk Allisc konyhájából
120 perc / előkészület: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyakran sütöm, nem csak farsangra. 

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet egy kelesztésre alkalmas tálba szitáljuk, közepébe egy mélyedést kotrunk. Ide szórjuk a csipet sót, egy csipet cukrot, beleöntünk 1 dl langyos tejet, és belemorzsoljuk az élesztőt is (ha instant élesztőt használunk, akkor azt szórjuk a tejbe). Lefedjük, és hagyjuk pár percet, amíg felfut az élesztő.
  2. Miután felfutott az élesztő, óvatosan elkavarjuk a liszttel, majd hozzáadjuk a maradék langyos tejet és cukrot, a tojássárgákat, és jól kidolgozzuk a tésztát. Aki akar, tehet hozzá két evőkanál rumot is, attól levegősebbek és illatosabbak lesznek a fánkok. Mikor már szép homogén az állaga, kanalanként hozzáadagoljuk az olvasztott vajat is, és jól kidolgozzuk a tésztát, míg hólyagos, fényes lesz, és elválik az edény falától. Lefedjük, és meleg helyen hagyjuk duplájára megkelni (kb 1,5 óra)
  3. Kelesztés után lisztezett deszkára borítjuk, és ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Vigyázzunk, hogy a tészta ne fázzon meg, azaz ilyenkor lehetőleg ne nyissunk rá ajtót vagy ablakot a munkafelületre. Közepes méretű (kb. 7-8 cm átmérőjű) pogácsaszaggatóval vagy éles szélű pohárral kiszaggatjuk. A leeső részeket is újra összegyúrjuk, nyújtjuk, és kiszaggatjuk. Hagyjuk a fánkokat még legalább fél órát pihenni.
  4. Melegedni teszünk olajat egy olyan edényben, aminek fedele is van. Fontos, hogy az olaj vastagsága az edényben legalább 5 cm legyen. Ne hevítsük túl, mert akkor a fánkok hamar megégnek, és nem sülnek át. A közepes hőfok a legmegfelelőbb, az fontos, hogy az olaj sisteregjen fel, amikor beletesszük a fánkokat.
  5. A sütés menete: a deszkáról a fánkokat úgy tesszük az olajba, hogy lefordítjuk, azaz amelyik volt a felső fele, az lesz az olajban alul, és így fedő alatt kb. 2 percig sütjük, majd megfordítjuk, és további kb. 2 percig sütjük, ezúttal már fedő nélkül. Ettől lesz 'szalagja' a fánknak.
  6. Sütés után papírra szedjük a fánkokat, és vaníliás porcukorral megszórjuk, illetve langyos sárgabaracklekvárral tálaljuk.
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 899
elküldve: 0
receptkönyvben: 21
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Allisc

Mióta szakács: 2015.04.14.
56 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

farsangi fánk, szalagos fánk, fánk

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1142
finomliszt 50 dkg
1 csipet
friss élesztő 5 dkg
cukor 2 dkg
tojássárgája 4 db
vaj 10 dkg
tej 2.5 dl
vaníliás cukor 1 csomag
porcukor 10 dkg
napraforgó olaj 7.5 dl