Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szalagos fánk 3. - egész tojásból

Szalagos fánk 3. - egész tojásból
Szalagos fánk 3. - egész tojásból
26 perc / előkészület: 20 perc sütés: 6 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Farsang vasárnapján készült, éppen aktuális volt a fánksütés.
A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén „a farsang farka”. Ez a farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó utolsó három nap, ami nagy mulatságok közepette, valójában télbúcsúztató is. Számos városban ekkor rendezik meg a híres karneválokat (riói, velencei), Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A sütéshez

A tálaláshoz

ajánlat

Van aki a tojásfehérjét nem használja fel a fánkhoz, pedig így felverve kimondottan jó, mert lazítja a tésztát.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd belekeverjük az olajat. A többi hozzávalóval együtt a tejet több részletben adagolva tésztát dagasztunk. A tej mennyisége a liszt minőségétől függően változhat, lehet, hogy több tejet vesz fel. A tojások fehérjét habnak felverve dagasszuk a tésztába. Ne dagasszuk túl lágyra, mert szaggatáskor ragadni fog. A jól kidolgozott tésztát langyos helyen kelesszük duplájára.
  2. Ha megkelt, borítsuk lisztezett deszkára, gyúrjuk át egy kicsit, és kb.  2-2,5 cm vastagságúra sodorjuk ki. Fánkszaggatóval szúrjuk ki, majd tegyük lisztezett abroszra a korongokat. Még hagyjuk kelni 15 percig. A szaggatáskor megmaradt darabkákat gyúrjuk össze, és ezt is szaggasuk ki.
  3. A fánkokat bő olajban süssük meg. Egy 24-25 centi átmérőjű serpenyőbe ne tegyünk 4 darabnál többet egyszerre, hogy maradjon helyük növekedni. Az abroszról úgy tegyük a fánkokat az olajba, hogy az alsó felük kerüljön felülre, közepüket pedig egy kicsit nyomjuk be a mutatóujjunkkal. Sütéskor tegyünk fedőt a serpenyőre (lábasra), de ha egyik fele megsült, és átfordítottuk, a másik oldal sütésekor nem kell lefedni. A megsült fánkokat tegyük papírtörölközőre, hogy a felesleges olajat beszívja.
  4. Tálaláskor szórjuk meg porcukorral, és kínáljunk mellé lekvárt.

  • költség: 280 Ft
  • elkészítettem: 22 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 101 558
elküldve: 26
receptkönyvben: 952
elkészítve: 42/67
Facebookon megjelent: -

szakács

klivi

Mióta szakács: 2011.01.09.
158 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

fánk, farsangi fánk, tojásfehérjés fánk

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gubuznai
gubuznai Sat, 2014-03-01 17:06

Tökéletes, könnyed tészta, elronthatatlan! Ezt azért merem állítani, mert én elrontottam (elsiklottam ama apróság felett, hogy a fehérjét habbá kell verni, a folyékony hozzávalókhoz raktam ôket, és vertem egy kicsit mixerrel, hogy mentsem, ami menthetô), és így is isteni lett!

Éva néni
Éva néni Fri, 2014-02-07 10:27

látom, nem friss már a recepted, de én az ilyen "szezonális" sütés-főzés előtt át szoktam nézni a recepteket annak ellenére, hogy már nem vagyok mai gyerek. kedves klivi, mit csinálsz az 5 dkg áztatott mazsolával? a tésztába nem tudom elképzelni, és a tálaláshoz sem. kíváncsivá tettél!

Burky
Burky Fri, 2013-09-06 11:38

Lehet, hogy hirtelen sült, nem tudom sajnos, mindegy már feldolgoztam :). Legközelebb talán jobb lesz.

Burky
Burky Thu, 2013-09-05 17:21

Meg tudnád mondani kedves Klivi, hogy vajon nekem miért nem sült át, végig sütöttem az összeset, de ki kellett dobni mindent, úgy sajnáltam, micsoda pocséklás..., A tészta jónak tűnt teljesen, lehet, hogy vastagra nyújtottam ?

klivi
klivi / klivi Fri, 2013-09-06 09:41

Szia Burky,
Nem tudom mi lehetett a probléma. Megkelt rendesen a tészta? Ha hirtelen sült, akkor is nyers maradhatott belül. Sajnos így látatlanban nem tudom megmondani.
Talán majd legközelebb jobban sikerül.
Üdv.
Livi

nagytniki
nagytniki Thu, 2013-02-07 19:19

Ma elkészítettem:) és sikert arattam, apa elvesz megint feleségül, a gyerekeket le kell állítani, mert nem tudták a határt:) fini lett, csuda jó recept:)

Hiranneth Hard
Hiranneth Hard Sun, 2012-11-04 07:52

Elkészítettem és nagyon jól sikerült. Van egy szakácskönyvem ami rettentően bonyolultan írja le a fánk elkészítését, így nem is próbálkoztam vele eddig, de ezt a receptet követve tökéletes fánkokat sikerült csinálnom. Azt, hogy kiszárad-e másnapra sajnos nem tudom megmondani, mivel mind elfogyott, a család felfalta még melegen.:)

klivi
klivi / klivi Tue, 2012-11-06 16:19

Nem baj, hogy elfogyott, frissen a legfinomabb! Örülök, hogy ízlett :)

veszta
veszta Sat, 2012-09-29 12:12

Sokan félnek egész tojással tésztát késziteni mert mint tudniillik kiszárad,ez igy is van de ha átalakitjuk a fehérje kristályszerkezetét (azaz felverjük) akkor nem tudja már ugy megkötni a vizmolekulákat igy nem okoz gyors száradást sütés után...bár ha jó a recept akkor ettől nem kell tartanunk hisz még aznap elfogy.....mármint a fánk A RECEPTET KIPRÓBÁLTAM HIBÁTLAN !!!- EGY NAGYNEVŰ CUKRÁSZ....

klivi
klivi / klivi Sun, 2012-09-30 16:48

Köszönöm a tudományos kiegészítést, és örülök, hogy ízlett! :)
Üdv,
Livi

feketeskorpi
feketeskorpi Fri, 2012-01-27 20:08

Isteni finom, a gyerekeimnek is nagyon izlett, még a nagymamám is nagyon megdicsérte, ő valamikor nagyon otthon volt a sütésben, most már 86 éves, csak tanácsokat ad. Köszi. Puszi.

Julia666
Julia666 Thu, 2012-01-26 16:52

Isteni Finom!! Köszönöm Szépen! !! Puszi ................

1874
finomliszt 100 dkg
tej 6 dl
élesztő 5 dkg
tojás 3 db
1 teáskanál
cukor 2 ek
vaníliás cukor 2 csomag
citromhéj 1 citromból nyert
rum 1 teáskanál
mazsola 5 dkg
napraforgó olaj 3 ek
napraforgó olaj 8 dl
porcukor 5 dkg
lekvár/ dzsem 10 dkg