r
Nosalty Logó

Szalagos fánk 3. - egész tojásból

NS
Szalagos fánk 3. - egész tojásból
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A sütéshez

A tálaláshoz

1874
Kalória
24.3g
Fehérje
166.1g
Szénhidrát
123.5g
Zsír
51.6g
Víz
90g
Koleszterin
5.8g
Élelmi rost
33.1g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 34% Zsír

A tésztához

A sütéshez

A tálaláshoz

Összesen 1874 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 34% Zsír

A tésztához

A sütéshez

A tálaláshoz

Összesen 11246 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 34% Zsír

A tésztához

A sütéshez

A tálaláshoz

Összesen 405 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 34% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.3 g

Zsír

  • Összesen
    123.5 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    55 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    44 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1035.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    65 mg
  • Kálcium
    164 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    47 mg
  • Foszfor
    267 mg
  • Nátrium
    485 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    166.1 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    51.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    49 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    123 micro
  • Kolin:
    94 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    152 micro
Összesen 1874 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 34% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    145.8 g

Zsír

  • Összesen
    740.8 g
  • Telített zsírsav
    104 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    332 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    263 g
  • Koleszterin
    540 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6214.9 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    391 mg
  • Kálcium
    986 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    280 mg
  • Foszfor
    1604 mg
  • Nátrium
    2913 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    996.7 g
  • Cukor
    198 mg
  • Élelmi rost
    35 mg

Víz

  • Összesen
    309.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    233 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    292 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    43 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    735 micro
  • Kolin:
    563 mg
  • Retinol - A vitamin:
    232 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    911 micro
Összesen 11246 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 34% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.3 g

Zsír

  • Összesen
    26.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    224 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    105 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    35.9 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    11.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 405 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd belekeverjük az olajat. A többi hozzávalóval együtt a tejet több részletben adagolva tésztát dagasztunk. A tej mennyisége a liszt minőségétől függően változhat, lehet, hogy több tejet vesz fel. A tojások fehérjét habnak felverve dagasszuk a tésztába. Ne dagasszuk túl lágyra, mert szaggatáskor ragadni fog. A jól kidolgozott tésztát langyos helyen kelesszük duplájára.
  2. Ha megkelt, borítsuk lisztezett deszkára, gyúrjuk át egy kicsit, és kb. 2-2,5 cm vastagságúra sodorjuk ki. Fánkszaggatóval szúrjuk ki, majd tegyük lisztezett abroszra a korongokat. Még hagyjuk kelni 15 percig. A szaggatáskor megmaradt darabkákat gyúrjuk össze, és ezt is szaggasuk ki.
  3. A fánkokat bő olajban süssük meg. Egy 24-25 centi átmérőjű serpenyőbe ne tegyünk 4 darabnál többet egyszerre, hogy maradjon helyük növekedni. Az abroszról úgy tegyük a fánkokat az olajba, hogy az alsó felük kerüljön felülre, közepüket pedig egy kicsit nyomjuk be a mutatóujjunkkal. Sütéskor tegyünk fedőt a serpenyőre (lábasra), de ha egyik fele megsült, és átfordítottuk, a másik oldal sütésekor nem kell lefedni. A megsült fánkokat tegyük papírtörölközőre, hogy a felesleges olajat beszívja.
  4. Tálaláskor szórjuk meg porcukorral, és kínáljunk mellé lekvárt.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 6 p

Farsang vasárnapján készült, éppen aktuális volt a fánksütés. A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén „a farsang farka”. Ez a farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó utolsó három nap, ami nagy mulatságok közepette, valójában télbúcsúztató is. Számos városban ekkor rendezik meg a híres karneválokat (riói, velencei), Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást.

További receptek

Vegán fánk

Farsang idején bevett étel a fánk, és hogy senki ne maradjon ki belőle, most hoztunk egy vegán verziót. Sokféle fánk létezik, ez most egy egyszerű típus, amibe szúrtunk egy lyukat és ...

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...