Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szalagos fánk Gabimami konyhájából

Szalagos fánk Gabimami konyhájából
Szalagos fánk Gabimami konyhájából
83 perc / előkészület: 80 perc sütés: 3 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

E finom szalagos fánk receptjét a Kenyeres Pajtásoktól kaptam. Tegnap el is készítettem, és sokkal egyszerűbb, mint az én hagyományos fánkom készítése. Amikor délután unokáim jöttek, s kérdezték, mama milyen finom illat van, akkor mondtam nekik, hogy fánkot sütöttem. Nagyon ízlett nekik, kérték is a receptet, meg hogy készítsek ilyet máskor is. Páromnak is nagyon ízlett, azt mondta, mindegyik nagyon finom, de ez a fánk csak eteti magát. Így ma is újra készítettem, és a családomnak vittem el, nagy volt az öröm, hogy mama ilyen hamar számukra is készített ebből a finom fánkból. Ez nagy öröm számomra, hogy ízlett mindenkinek, és sok dicséretet kaptam érte.

hozzávalók / 5 adag

Sütőzsiradék

ajánlat

Ajánlani tudom hétköznapokra főzelék vagy más leves mellé, második fogásnak. De hétvégi desszertnek is nagyon finom.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet kelesztőtálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk.
  2. A tejet megmelegítjük kézmelegre.
  3. A margarint kissé megolvasztjuk.
  4. Ezután az élesztőt a liszt mélyedésébe morzsoljuk.
  5. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, és 5 percig állni hagyjuk.
  6. Majd a többi hozzávalót is hozzáadjuk, és jól összedolgozzuk, dagasztjuk, hogy szép, hólyagos tésztát kapjunk.
  7. Ezután kelesztőtál tetejét rátesszük, meleg helyen 40 percig kelni hagyjuk.
  8. Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, kissé áthajtogatjuk, és másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk.
  9. Vászonterítőt enyhén meglisztezünk, majd kiszaggatjuk fánkszaggatóval vagy bögrével. Ha mindet kiszaggattuk, a maradék tésztát a kezünkkel összedolgozzuk, és szaggatjuk, de külön tesszük, mert azt sütjük utoljára ki.
  10. Ezután terítővel vagy konyharuhákkal letakarjuk, meleg helyen még 30 percig kelni hagyjuk.
  11. Egy 5 literes lábosba öntjük az 1 liter étolajat, felizzítjuk, majd kis tésztadarabbal megnézzük, elég izzó-e már az olaj a sütéshez. Akkor jó, ha a kis tésztadarab egyből feljön az olaj tetejére.
  12. Ha megsült, papírtörlőre kiszedjük addig, míg a tésztánk tart.
  13. Így elkezdhetjük a sütést 3 darab fér bele (illetve ki mekkorára szaggatja ki), de mindig a tészta alsó fele legyen felül, ezt fedő alatt sütjük szép pirosra, majd megfordítjuk, utána fedő nélkül süssük tovább.
  14. Tálalhatjuk lekvárral, csokoládékrémmel vagy ki mivel szereti.
  15. Ha minddel végeztünk, vaníliás porcukorral meghintjük. De lehet tölteni lekvárral, pudinggal, csokoládékrémmel. Én a töltéshez egy nagy orvosi fecskendőt használok, amelyet gyógyszertárakban lehet kapni..
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 6 765
elküldve: 1
receptkönyvben: 63
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Gabimami58

Mióta szakács: 2012.04.06.
139 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, buli receptek
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

szalagos fánk, farsangi fánk, fánk a Kenyeres Pajtásoktól

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Mon, 2017-01-23 16:39

Szia Erzsi!
Nagyon szépen köszönöm,kedves jó kívánságod. További csodás új hetet,és gondmentes napokat kívánok!
Üdv. Gabriella..

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Sat, 2017-01-14 17:51

Szia Erzsi! Nagyon szépen köszönöm kedves jó kívánságod,viszont kívánok kellemes hétvégét,és jó sütést főzést. Bátran merem ajánlani bármelyiket,mert nagyon sokszor készítettem azóta is,csak most,hogy tavaly tavasz óta egyre jobban le robbantam lábaimmal,igy a leg egyszerűbb ételeket készítek s nagyon ritkán fényképezek. Tudod azért ülve nem olyan bármit is elkészíteni,mint a meg szokott módon. Főleg,hogy mindkét lábam visszíntbe legyen fent,még szerencse Indox lapom van és forgó széken ülök,plusz lábaim külön széken fent.Úgy állítom be a forgó széket,hogy csak ha sütőben sütök oda fordulásnál. Nem panaszként,és sajnálatból írom,de az aki még ilyen betegségben nem volt el sem tudja képzelni milyen nehéz így bármit készíteni. Pozitívan állok hozzá,így könnyebb a gyógyulásom is. Ne haragudj,hogy ezt leírtam. Én biztos vagyok abban,nem fogsz csalódni,bár melyik receptem készíted el. Én nagymamámtól tanultakat készítek,és újítok fel. További csodás szombat kora estét kívánok! Üdvözlettel Gabriella.

nemesvali
Nemes Vali / nemesvali Mon, 2017-01-09 09:32

Szia!
Azt írod, hogy a régi recepted helyett ezt készíted. Csak azért kérdezem, mert nekem ez a receptem van régóta, ezt használom és nagyon szeretem, de akkor mi volt az előző recepted ami nem vált így be?
üdv
Vali

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Mon, 2017-01-09 16:15

Szia Vali!
Nekem ami előző receptem volt,semmi gondom nem volt vele,csupán annál,nem egyszeri dagasztás volt, hanem 20-perces amit az elsőtől még 4-alkalommal kelett meg csinálni.
Azt még déd nagymamám receptes fűzetéből vettem. Ennél viszont nincs annyi dagasztás,és nagyon tökéletesen be vált. Bár nagyon bizom benne mire húshagyó kedd jön annyira fel épülök,hogy tudja dagasztani is,mivel ülve feltett lábakkal nagyon nehéz a készítés,mindenhez. Sajnos tavaly decemberben lerobbantam,én voltam az ajándék,hogy haza hoztak kórházból,s mivel mindkét lábam igy rossz lett,csak bizni tudok benne,hogy sikerül addigra annyira rendbe jönnöm,hogy kelt tésztákat és tortákat tudjak újra készíteni. Ezt a betegséget nem kivánom senkinek,tavaly tavasszal kezdődött,s még mindig csak lassú javulás van. Hála ég már nem egésznap nyomom az ágyat. Ahogy írtam ennyi a külömbség a régi fánk receptem s mostani közt.
Üdvözlettel: Gabriella..
UI: Még annyit,nagyon szeretek újakat is készíteni,mivel imádok sütni főzni.

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Mon, 2017-01-09 16:13

Sziasztok kedves Nosalty csapata!
Elnézést kérek,hogy nem válaszoltam,sajnos tavaly március óta szinte csak kórházi ágyat nyomtam,így tavaly húsvétra sem,és karácsonyra sem,de még szilveszterre sem, tudtam semmit készíteni. Még most vagyok azon szinten már nem kell egész nap ágyban lennem,de gépnél is,meg étel készítésnél,egyszerű tésztáknál,is ülve mindkét lábam visszintbe csak igy lehetek. Járó kerettel közlekedem,s betegszállító visz minden hova kontrolokra. Ez az oka,hogy semmit nem osztottam meg veletek. Utólagosan is nagyon boldog új évet kivánok,és sok sikert munkátokhoz.
Üdvözlettel Gabimami58.

676
finomliszt 60 dkg
tej 3.5 dl
margarin 5 dkg
friss élesztő 3.5 dkg
porcukor 6 dkg
1 csipet
rum 0.5 dl
tojássárgája 4 db