Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sűrű ízletes tejpótló

Sűrű ízletes tejpótló
Sűrű ízletes tejpótló
25 perc / előkészület: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon finom sűrű "tejes" ital.

Legyünk őszinték, amikor mandula vagy dió vagy szója, rizs, stb. tejet csinálunk hígabb mint a tehéntej, néha majdnem vizes, és az íze is más (természetesen mivel nem tehéntej). Vannak olyanok is, akik nem allergiásak, csak éppen úgy gondolják, hogy a tej nem egészséges, de mégsem váltanak, mivel a tejmentes tej túl "vizes". Ez a tejpótló igaz időigényes, de nagyon megéri, ugyanis nem csak ízletes, de sűrű "tejet" kapunk végeredményként. Még a kávénkat sem vizezi fel.:)

Én fejlesztettem ki ezt a tejet, vagy legalábbis még nem olvastam róla, ki tudja...

A titok a hosszadalmas turmixolásban és a kókusz áztatásában van. De szerintem a vanília is nagyon fontos, ugyanis kompenzálja a kókusz ízét, így inkább vaníliás tejet kapunk. Még müzlibe is lehet tenni, vagy csak süti mellé. Nagyon finom kakaós tejet is lehet belőle készíteni, ugyanis nem vizes!

Nálam ez a tejmentes tej áll a legközelebb a tehéntejhez.:)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Tejérzékenyeknek, mindenkinek, aki szereti a fincsi magos tejeket.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Vízben áztatjuk a mandulát 12-24 óráig.
  2. Szűrjük le a vizet, mossuk jól át a mandulákat folyóvíz alatt.
  3. Ha elég puha a héja, akkor így is ki tudjuk nyomni a héjából. Ha nem, akkor csak dobjuk a madulát forró vízbe. Kb. 2-3 perc után megint leszűrjük, és így már könnyen ki lehet a mandula szemeket nyomni a héjából.
  4. Tegyük a turmixgépbe, és öntsük fel a 750 ml vízzel, adjuk hozzá a sót, barna cukrot és a vanília kikapart belsejét.
  5. Alacsony fokozaton turmixoljuk 2-3 percig, majd várunk 4-5 percig. Magas fokozaton turmixoljuk 3 percig, majd megint várunk 5-8 percig. A lényeg az, hogy legalább 12-15 percig turmixoljuk. Nem szabad folyamatosan, ugyanis akkor tönkretesszük a gépet, és a lé finomabb lesz, ha közben várunk egy kicsit.
  6. Egy sűrű szövésű anyagon keresztül (vagy szűrőzsák) leszűrjük a tejet, a maradék rostot ne dobjuk ki, nagyon jól fel lehet használni sütikhez vagy sajtkészítéséhez.
  7. Tegyük vissza a turmixgépbe az így leszűrt tejet, és tegyük hozzá a kókuszreszeléket.
  8. Turmixoljuk kb. 2-3 percig magas fokozaton.
  9. Egy éjszakára vagy 8 órára lezárt befőttes üvegben tegyük a hűtőszekrénybe.
  10. Ismét leszűrjük a tejet, így eltávolítjuk a kókuszdarabkákat.
  11. A tej így sűrű és nagyon ízletes lesz, akár müzlihez vagy csak magában, de kávéhoz adva is nagyon finom.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 655
elküldve: 6
receptkönyvben: 221
elkészítve: 3/13
Facebookon megjelent: -

szakács

RAW

Mióta szakács: 2011.03.15.
137 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
adag: 4 főre
babakonyha: baba-mama
fogás: ital
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Mandulás sűrű tej vaníliával, sűrű ízletes mandula-kókusztej, sűrű mandula-kókusztej vaníliával

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

plysysy
plysysy / plysysy Wed, 2013-01-02 19:45

Lenne még egy olyan kérdésem, hogy a mandula és a kókusz g-ban mennyi? csak h mennyit vegyek.
köszi a segítséged.

Kristina
RAW / Kristina Wed, 2013-01-02 23:54

Kedves Plysysy!

Lemértem, a madulából kb 2oog-ra van szükség (szárazon áztatás nélkül).
A kókuszból kb 25-3og-ra lesz szükséged.
Ha beáztatod a madulát egy éjszakára vagy akár 24-órára akkor jól megszívja magát vízzel, így a daráláskor mégtöbb madulatejet kapsz. Ha csak vízzel ledarálod a beáztatott mandulát és leszűröd akkor a pépből nagyon finom sajtot tudsz készíteni:). A receptjeimnél a sajt készítését is megtalálod.
Így késöbb a tejet lehet édesíteni a sajtot pedig sózni, fűszerezni.
Ha tejmentes krémes dolgokat készítesz akkor még a kószuszolaj is nagyon jól jöhet.
A kókusz olaj és a mandula tej nagyon jó együtt nagyon finom íze van, és sűsű krémes alapot tudsz belőle készíteni.
Kérlek írj ha valamit kihagytam vagy tanácsra van szükséged. Nagyon fontos a számomra, hogy Neked jól sikerüljön a tej és ha ez az első probálkozásod akkor tényleg egy kicsit nehezebb mivel nincs mihez viszonyítani.
További kellemes sütést-főzést:)
Kristina

plysysy
plysysy / plysysy Fri, 2013-01-04 12:52

Köszi, most már talán mindent tudok. Nagyon kedves vagy, hogy megmérted. A sajtos receptedet már lementettem.
Kókusz"tejet" szoktam csinálni, azt nagyon szeretem, azt meg egyszerűbb ugye megcsinálni, viszont valami mást is kipróbálnék, és ez tetszett a legjobban.
Köszi a segítséget.

Kristina
RAW / Kristina Tue, 2013-01-08 04:28

Nagyon szivesen:) én is nagyon szeretem a kókuszt! További sok sikert, és kellemes sütést-főzést kívánok.
Raw

plysysy
plysysy / plysysy Tue, 2013-01-01 20:09

Szia! az lenne a kérdésem, bocs, ha elsiklottam felette, hogy ebből mennyi dl végeredmény lesz? köszönöm szépen.
Valamint, hogy ilyen tejből pudingot is lehet főzni? Van a családban laktóz érzékeny, és így a krémes sütik gondja meg lenne oldva.
Köszi

Kristina
RAW / Kristina Tue, 2013-01-01 22:55

Szia! Kb 7dl "tej" lesz így belőle:). Igen lehet belőle pudingot is készíteni igaz az íze nem lesz tehéntejes de azért még így is nagyon finom ízvilágot lehet elérni. További kellemes sütést-főzést kívánok.
Kristina/RAW

Buzsu
Buzsu Thu, 2012-08-02 13:59

Nagyon ígéretes ez a recept, a hétvégén nekiugrok.
Kipróbáltad már mennyi ideig marad friss a "tej"?

Kristina
RAW / Kristina Fri, 2012-08-03 15:16

Kedves Buzsu!
3 napig (a kókusz leszűrése után számoltam a 3 napot) biztosan friss marad, nekem a 4- 5 napon már nem volt jó. Kellemes hétvégét és köszönöm a kedves hozzászólásodat:)
RAW/Kristina

545
mandula 300 g
víz 750 ml
kókuszreszelék 50 g
1 csipet
barna cukor 2 ek
vanília 2 csipet