Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi zabtej ahogy Fitt Maki készíti

Házi zabtej ahogy Fitt Maki készíti
Házi zabtej ahogy Fitt Maki készíti
12 perc / előkészület: 5 perc főzés: 5 perc sütés: 2 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Volt néhány szakasza az életemnek, amikor a tejet nem igazán preferálta a szervezetem. De a tej helyetti alternatívákat mindig is szerettem. Először kezdtem a szójatejjel, amiről sajnos kiderült, hogy mégsem olyan egészséges, amilyennek gondoltam. Következett a zab- és a rizstej. A rizs kicsit gyenge nekem, a zab viszont tökéletes! Kivéve az árát... :-( 
Aztán megtudtam, hogy a zabtej házilag való elkészítése cseppet sem olyan bonyolult, mint ahogy azt gondoltam, sőt! Egyszerű, nagyon olcsó, nagyon egészséges és nagyon finom! :-D A fotón épp a reggeli tejeskávémat teszi istenivé...

 

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

A zab pirítása a végeredmény ízét befolyásolja! Ha nem pirítjátok meg, kevésbé lesz zab ízű a tej, szinte teljesen natúr. Pirítás után az illat és íz is sokkal erőteljesebb, olyan igazán "zabos"... :-)

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zabpelyhet tűzhelyen, pl. serpenyőben szárazon pirítsuk le picit. Vagyis inkább csak melegítsük, mert megpirulni szinte alig fog, viszont megégni annál gyorsabban! Úgyhogy csak óvatosan, és ne nagy lángon!
  2. Másfél liter vizet forraljunk fel (én mindent tisztított pí-vízből készítek, de ti nyugodtan használjatok, amilyen víz csak szimpatikus).
  3. Öntsük össze a zabot és vizet, majd kb. fél órát hagyjuk állni.
  4. Ha eleget állt, a zab megszívja magát, és a keményítő is kioldódik belőle. Kicsit krémes lesz. Ezt turmixoljuk, majd szűrjük le. Mehet üvegbe, és be a hűtőbe! Már kész is! :-)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 26 495
elküldve: 3
receptkönyvben: 224
elkészítve: 20/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Fitt Maki

Mióta szakács: 2013.11.24.
3 recept

receptjellemzők

receptkategóriák

egyéb elnevezések

zabtej, zabital, zabtej házilag

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Fitt Maki
Fitt Maki / Fitt Maki Mon, 2014-05-26 21:28

Először nem értettem a kérdést...de aztán leesett! Igen, szerintem simán lehet!
Mondjuk én alapból zab, vagy tönköly palacsintát szoktam csinálni és abba teszek bármit tej helyett...pl zabtejet.
Úgyhogy szerintem abszolút működőképes a dolog! :-)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2014-05-24 17:33

Nagyon köszönöm a receptet! Egy csomag zab ára megegyezik egy liter zabtejével... A többit ne is mondjam.

Milumilu
Milumilu Thu, 2014-02-27 21:32

Enyém most áll a vízben. Azt meg tudnád mondani, hogy mi célt szolgált a megpirítás? Csak kíváncsiságból kérdezem. Köszi

Fitt Maki
Fitt Maki / Fitt Maki Sun, 2014-03-16 13:32

Megvan a válasz!
Pirítás nélkül alig van íze, pirítás után jó zabízű lesz a tejünk! :-)

Milumilu
Milumilu Sun, 2014-03-16 16:08

:)))) Igen én is erre tippeltem. Ma készítek megint a hétre.

Fitt Maki
Fitt Maki / Fitt Maki Thu, 2014-03-06 14:08

Szia Milu!
Ezen már én is gondolkodtam, de még nem jöttem rá... :/
Én is úgy találtam a receptet anno asszem az AntalValin, csak picit megvariáltam, de ott is így írták én meg nem foglalkoztam vele... Esetleg így jobban kijön az íze talán, de én is csak találgatok. De úgyis csinálok ma, most ki is fogom próbálni pirítás nélkül és leírom, mi volt! :D
Maki

Fitt Maki
Fitt Maki / Fitt Maki Thu, 2014-03-06 14:10

Eddig kb egy hét volt amíg hűtőben tároltuk és még jó volt! Annál tovább már nem tartogatnám...

Fitt Maki
Fitt Maki / Fitt Maki Tue, 2014-01-14 12:23

Kedves Rózsika,
Nekem eddig max 4 napot volt a hűtőben, de csak azért, mert jó sokat csináltam. Úgyhogy még nem tudom meddig bírná, mert mindig nagyon gyorsan fogy! :-D
Azért egy hétnél tovább szerintem nem tárolnám, de most ki is fogom próbálni, teszek félre egy kicsit és meglátjuk... ;-)

15
zabpehely 4 ek
víz 1.5 l