r
Nosalty Logó

Sóska-besamel

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Tmea
Sóska-besamel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 432 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 1726 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 97 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.2 g

Zsír

  • Összesen
    17 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    566.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    201 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    116 mg
  • Foszfor
    146 mg
  • Nátrium
    89 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    58.8 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    166.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    194 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    60 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    72 micro
Összesen 432 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    40.9 g

Zsír

  • Összesen
    67.9 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2265.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    805 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    464 mg
  • Foszfor
    584 mg
  • Nátrium
    357 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    235.3 g
  • Cukor
    123 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    665.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    777 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    242 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    137 micro
  • Kolin:
    193 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    286 micro
Összesen 1726 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.3 g

Zsír

  • Összesen
    3.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    129.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    33 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.4 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    44 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    16 micro
Összesen 97 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A sóskaleveleket megmossuk, majd a visszáján kettéhajtva a vastag szárát letépjük.
  2. A zsiradékot felolvasztjuk, rádobjuk a megtisztított sóskaleveleket, és addig pirítjuk-fonnyasztjuk őket, amíg egynemű sötétzöld püré nem lesz belőle (5 perc kb).
  3. A pürét megszórjuk a liszttel, sóval, cukorral, és a tűzről levéve apránként belekeverjük a tejet, amikor egyneművé lett, visszatesszük a tűzre, és még kb. 5 percig főzzük-sűrítjük, amíg szép selymes besameles állagú lesz.
  4. A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk, és sós vízben megfőzzük, a tojásból rántottát készítünk.
  5. A tányérra helyezünk egy jó fél maréknyi főtt burgonyát, és fejenként 1 tojásból rántottát, majd mellészedjük a sóskát, s így tálaljuk.
  • Sütés ideje: 5 perc
  • Elkészítettem: 250 alkalommal
  • Receptkönyvben: 122
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 37
  • Össznézettség: 32121
  • Feltöltés dátuma: 2012. április 26.

Ajánló

A tej mennyisége függ a liszt vízfelvevő képességétől, ha esetleg túl sűrű, akkor lehet még önteni hozzá apránként. Valamint a cukor mennyisége is csak irányadó, őszintén megmondva soha nem mértem még meg, mindig kóstolás útján ízesítem. A főzési időnél 15-15 percet írtam be, de nem fogadta úgy el a rendszer. A sóska és a burgonya főzése is külön-külön kb. ennyi időt vesz igénybe.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nagymamám receptje... Ő csak nemes egyszerűséggel sóskának hívta. Az egész család mindig is így hívta. Amíg nem fedeztem fel ezt az oldalt, nem is tudtam, hogy lehet másképp is hívni, és azt sem, hogy lehet másképp is készíteni. Nálunk amióta az eszemet tudom, ez a SÓSKA. Gyermekkorom óta rajongok érte. Sokáig nem is értettem, amikor valaki azt mondta hogy utálja, mert savanyú és rossz ízű, meg hogy rossz emlékei vannak sóska ügyben az iskolai menzáról. Azért sem értettem, mert  egyrészt ez inkább édeskés, mint savanyú, másrészt pedig nálunk a 12 éves iskolai pályafutásom során soha nem volt egyik iskolai menzán sem sóska. Így csak bámultam ezekre a véleményekre értetlenül, mint borjú az újkapura. Aztán egyszer megkóstoltattam a barátnőmmel, akinek szintén hasonló véleménye volt, mint másoknak, és azt mondta, ez valami teljesen más, mint amit ő sóskaként ismert. Azóta ő is szenvedélyes rajongója a mi sóskánknak. Sőt, sikerült 3 év után a párommal is megkóstoltatni, aki eleinte hallani sem akart róla, sőt minden alkalommal, az arcán méla undorral  konstatálta, hogy mi jóízüen csemegézzük eme étket a gyerekekkel és a barátnőmmel. Aztán egyszer összeszedte minden bátorságát, és kíváncsiságból megkóstolta, mikor már végképp nem értette, hogy lehet ezt a zöld masszát ilyen jóízűen falatozni. Na akkor aztán megértett mindent, és ő is rájött, hogy mégiscsak szereti a sóskát...

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek