Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sóska-besamel

Sóska-besamel
Sóska-besamel
60 perc / előkészület: 25 perc főzés: 30 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagymamám receptje... Ő csak nemes egyszerűséggel sóskának hívta. Az egész család mindig is így hívta. Amíg nem fedeztem fel ezt az oldalt, nem is tudtam, hogy lehet másképp is hívni, és azt sem, hogy lehet másképp is készíteni. Nálunk amióta az eszemet tudom, ez a SÓSKA. Gyermekkorom óta rajongok érte. Sokáig nem is értettem, amikor valaki azt mondta hogy utálja, mert savanyú és rossz ízű, meg hogy rossz emlékei vannak sóska ügyben az iskolai menzáról. Azért sem értettem, mert  egyrészt ez inkább édeskés, mint savanyú, másrészt pedig nálunk a 12 éves iskolai pályafutásom során soha nem volt egyik iskolai menzán sem sóska. Így csak bámultam ezekre a véleményekre értetlenül, mint borjú az újkapura. Aztán egyszer megkóstoltattam a barátnőmmel, akinek szintén hasonló véleménye volt, mint másoknak, és azt mondta, ez valami teljesen más, mint amit ő sóskaként ismert. Azóta ő is szenvedélyes rajongója a mi sóskánknak. Sőt, sikerült 3 év után a párommal is megkóstoltatni, aki eleinte hallani sem akart róla, sőt minden alkalommal, az arcán méla undorral  konstatálta, hogy mi jóízüen csemegézzük eme étket a gyerekekkel és a barátnőmmel. Aztán egyszer összeszedte minden bátorságát, és kíváncsiságból megkóstolta, mikor már végképp nem értette, hogy lehet ezt a zöld masszát ilyen jóízűen falatozni. Na akkor aztán megértett mindent, és ő is rájött, hogy mégiscsak szereti a sóskát...

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A tej mennyisége függ a liszt vízfelvevő képességétől, ha esetleg túl sűrű, akkor lehet még önteni hozzá apránként. Valamint a cukor mennyisége is csak irányadó, őszintén megmondva soha nem mértem még meg, mindig kóstolás útján ízesítem.

A főzési időnél 15-15 percet írtam be, de nem fogadta úgy el a rendszer. A sóska és a burgonya főzése is külön-külön kb. ennyi időt vesz igénybe.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sóskaleveleket megmossuk, majd a visszáján kettéhajtva a vastag szárát letépjük.
  2. A zsiradékot felolvasztjuk, rádobjuk a megtisztított sóskaleveleket, és addig pirítjuk-fonnyasztjuk őket, amíg egynemű sötétzöld püré nem lesz belőle (5 perc kb).
  3. A pürét megszórjuk a liszttel, sóval, cukorral, és a tűzről levéve apránként belekeverjük a tejet, amikor egyneművé lett, visszatesszük a tűzre, és még kb. 5 percig főzzük-sűrítjük, amíg szép selymes besameles állagú lesz.
  4. A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk, és sós vízben megfőzzük, a tojásból rántottát készítünk.
  5. A tányérra helyezünk egy jó fél maréknyi főtt burgonyát, és fejenként 1 tojásból rántottát, majd mellészedjük a sóskát, s így tálaljuk.
  • elkészítettem: 250 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 13
össznézettség: 25 233
elküldve: 3
receptkönyvben: 165
elkészítve: 16/26
Facebookon megjelent: -

szakács

Tmea

Mióta szakács: 2010.11.23.
35 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: főzelékek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
babakonyha: baba 12-18 hónap
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

sóskafőzelék, sóskamártás, sóska

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Silvie
Silvie Sat, 2013-01-12 14:18

Tökéletes lett, köszönöm. Életem első finom sóskája, imádom. :))

Kurisz
Kurisz Wed, 2012-10-10 20:56

Ezt a receptet kerestem, örülök, hogy megtaláltam. Finom volt, én krumplipürével szoktam készíteni.

Risi13
Risi / Risi13 Tue, 2012-05-22 20:49

Szia! Így szoktam készíteni én is... de most nem friss sóskából készítettem, hanem amit tavaly eltettem a fagyasztóba, most megtaláltam. :-) Olajon megdinsztelem, péppé főzőm, kihűtöm és lefagyasztom... legalább tudom mi van benne. :-)
Szeretjük mi is nagyon a sóskát! :-) Köszi, hogy feltetted a receptet! Üdv.: Risi

Tmea
Tmea / Tmea Wed, 2012-05-23 08:19

Nincs mit, örülök, hogy te is így szereted!
Én befőttesüvegbe szoktam eltenni, úgy, hogy zsíron megdinsztelem és teszek még egy kis zsírt a te tejére is, aztán dunszt és mehet a polcra, így egész télen van friss sóskánk.
Üdv
Tímea

Noémilau
Noémilau / Noémilau Fri, 2012-04-27 11:57

Köszi a receptet, én is hasonlóan készítem. Holnap biztos sóska lesz az ebéd nálunk.
További szép napot! Üdv:Noémi

Tmea
Tmea / Tmea Fri, 2012-04-27 21:02

Gyűlünk, gyűlünk, akik így szeretjük eme finom étket...:-))
Neked is sok szép minden jót!
Üdv
Tímea

kelemen erzsebet
kelemen erzsebet Thu, 2012-04-26 21:48

Szerintem a 3. pontban a tej helyett is lisztet írtál, vagy én néztem el. De így elkészítve tényleg finom, mi is így főzzük, csak a párom hagymamániás, és nálunk a krumpli kap egy kis dinsztelt hagymás, paprikás olajat, és tükörtojás dukál hozzá.

Tmea
Tmea / Tmea Fri, 2012-04-27 10:41

Jaj, köszi, hogy szóltál!
Kijavítottam!
Örülök, hogy van más is, aki így ismeri, mert eddig ahány receptet olvastam, sehol nem így volt leírva, pedig szerintem így nagyon-nagyon finom !

Tmea
Tmea / Tmea Thu, 2012-04-26 19:29

Akkor jó! Én függő vagyok...most 4 napig ettem minden nap, de mikor kimentem a kertbe és ránéztem a sóskabokorra, megint elkezdtem tervezgetni, hogy mikor is iktassam be újra a menübe...:-))

Control
Control Thu, 2012-04-26 17:41

Ez finom, én is így szoktam csinálni és mindenki szereti.

432
sóska 50 dkg
finomliszt 5 dkg
tej 5 dl
napraforgó olaj 50 g
cukor 10 dkg
0 ízlés szerint
burgonya 50 dkg
tojás 1 db