r
Nosalty Logó

Shortbread, a skót vajas keksz

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Oli
Shortbread, a skót vajas keksz
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 29% Zsír
Összesen 739 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 29% Zsír
Összesen 2953 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 29% Zsír
Összesen 492 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.3 g

Zsír

  • Összesen
    43.3 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    302.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    48 mg
  • Foszfor
    179 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    79.6 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    16.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    342 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    336 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    79 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    54 micro
Összesen 739 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    37 g

Zsír

  • Összesen
    173.3 g
  • Telített zsírsav
    103 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    50 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    430 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1209.8 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    104 mg
  • Kálcium
    134 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    192 mg
  • Foszfor
    716 mg
  • Nátrium
    46 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    318.4 g
  • Cukor
    101 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    64.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1368 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    90 micro
  • Kolin:
    88 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1342 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    316 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    216 micro
Összesen 2953 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    28.9 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    72 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    201.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    119 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    53.1 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    10.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    228 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    224 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    53 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 492 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy tálban összegyúrjuk a lisztet, a porrá őrölt zabpelyhet, olvasztott vajat, porcukrot és a vaníliarúd kikapart magjait.
  2. Enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra (nekem ennél vékonyabb lett most).
  3. Hosszúkás szeletekre vágjuk, és késsel alányúlva átpakoljuk egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.
  4. Egy villával megszurkáljuk a tetejét.
  5. 160 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. (A széle nem baj, ha kicsit megpirul, de az eredeti shortbread halvány színű.)
  6. Kivesszük a sütőből és 10 percet hagyjuk hűlni, majd ha marad valamennyi a család támadása után, azt légmentesen záródó fémdobozban tárolhatjuk.
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 7
  • 7 napos nézettség: 64
  • Össznézettség: 79281
  • Feltöltés dátuma: 2008. december 22.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A shortbread eredetileg skót vagy angol keksz, neve nem a „short” (rövid), hanem a „shortening”, azaz zsiradék szóból származik. Magas vajtartalmának köszönhetően lesz finom, omlós az állaga. Teához, kávéhoz, vagy csak magában (a dobozra rájárva) finom nyalánkság.

Hozzászólások (31)

Törölt felhasználó

Kedves Oli! Arról nem volt szó, hogy egyb?l dupla adagot kell csinálni bel?le! :) Márpedig muszáj volt a "család támadása" után...Finom lett, a legjobbakat: Mrs Smith

ildica

A hétvégén elkészítettem. Pont olyan, mint amilyet Angliában lehet kapni!! Isteni! Dupla adagot kellett volna készítenem. Sebaj, majd a jöv? hétvégén. :)

Oli

Sziasztok! Örülök, hogy ízlett Nektek! :) Azt hittem, ez csak nálam fogy rekord sebességgel... :D Üdv, Oli

Törölt felhasználó

Ó, ezt nagyon szeretem, egy kedves Ír ismer?sünknek is vittem ajándékba, "letesztele", és egyértelm? siker volt az eredmény! Olyan mint a kinti! Üdv: Mrs Smith

Durcsó

Tegnap sütöttem, de meg akartam várni a mai reakciót - az oxfordi nyelviskolába vittem, búcsúzóul... Jelentem, az angolok áldásukat adták rá ; ) Nagyon fincsi lett, bár nekem a vártnál kicsit jobban megdagadtak, így közben megfeleztem ?ket.

Oli

Na, nem is kaphattam volna jobb kritikát :-) Örülök, hogy átmentem a vizsgán! Üdv, Oli

Törölt felhasználó

Nagybáttyám nagyon szereti, egy vagyonért szokta venni az angol importot. Hát sütöttem neki, nagyon izlett, el is fogyott.) Köszönöm a receptet!

Júlia

nekem nem lett olyan mint az igazi... :( valamit elrontottam? tul omlos lett a tésztája és alig tudtam kinyujtani :(

Törölt felhasználó

Én is úgyan így jártam, de az íze nagyon jó lett.

Törölt felhasználó

Én mindent úgy csináltam ahogy le van írva, de sajnos nem lehetett kinyújtani olyan lett az állaga. Nem tudom mit ronthattam el ?? Golyókat csináltam bel?le és lelapítottam. Az íze viszont isteni lett.

Törölt felhasználó

Sziasztok, En egy kicsit felturboztam a receptet es tettem bele kokusz reszeleket, mezet meg zabpelyhet is es meg finibb lett egyebkent az eredeti recept nagyon jo, en angliaban elek es a bolti sem jobb ennel!

Törölt felhasználó

Tegnap elkészíettem ezt a sütit, igaz kicsit több vajat kellett beletennem, és a sütés sem 15 percig tartott, de a végeredmény egy isteni finom, omlós, vajas süti lett :) Köszi a receptet!

P.

Szia Oli! Te készítetted már ezt kukoricaliszttel? Nekem most csak ez volt itthon, nekiláttam, de valahogy nem akart összeállni. Jóval több vajat kellett beletennem, amitöl meg eléggé szottyos lett a végén. Az íze nagyon finom, de lehet, hogy a kukoricaliszt nem az igazi. Most zablisztet vadászok. Nem adom fel! :-)))

Törölt felhasználó

Szia Eszter! Én rendszeresen készítem kukoricaliszttel, 10 dkg-ot teszek bele. Nem tudom kinyújtani, mert túl lágy,de nem izgat, mert azt találtam egyszer?bnek, hogy egy megfelel? méret? tepsibe egyenletesen belenyomkodom(16X26cm), és egy filéz?késsel végighúzom a szeleteket, és megszurkálom villával. Ezek aztán kissé összen?nek sütés alatt, de sebaj, mert amikor kiveszem a süt?b?l, még lágy a tészta, és azzal a filéz?késsel újból végighúzom a szeleteket, és a villával újból megszurkálom ott, ahol el?z?leg tettem. S mivel süt?papíron sütjük úgy is, annak segítségével egy az egyben ki lehet emelni, mikor kih?lt. Utána már ugyanolyan keksz állagú, mint egyébként is lenne. Így meg lehet spórolni a nyújtogatást. Viszont amit én még hozzátettem, egy késhegynyi só. Üdv: Mrs Smith

P.

Akkor jó. Megnyugodtam, hogy nem az én lelkemen szárad, hogy nem teljesen úgy sikerült. Az ötlet viszont jó és köszönöm! Kipróbálom így. De azért szerzek be zablisztet is. :-)

Törölt felhasználó

Nem akarok kukacoskodni, de a shortbreadnek éppen az a legeslegalapvet?bb jellemz?je, hogy sós vajból kell készíteni..hiszen éppen így jön ki az a különleges ízvilág, ahogyan keveredik a sós és édes íz...Ezt egy autentikusnak mondható könyvben olvastam, éppen ezt a momentumot emelték ki annak kapcsán, hogy a brit receptkönyvek mindenhol szimplán "butter"-t, azaz vajat írnak, mert számukra evidens, hogy az csak és kizárólag sós vaj lehet, fel sem merül senkiben, hogy sima vajat használjon, mert a recept évszázadok óta anyáról lányra száll.

modosa

Hát Juci, most egy picit vitatkoznék veled. A shortbread eredeti receptjét Máriának, a skótok királyn?jének nevéhez kötik (egyes teóriák még régebbr?l, egészen a 12. századból származtatják) és kétlem, hogy akár a 12. akár a 16. században létezett gyárilag sózott vaj. A modern süti receptekben sem a vajjal kell összekeverni a sót, hanem a liszttel. Ma ilyen vitatkozós kedvemben vagyok, hihi :) puszi, Anikó

Törölt felhasználó

Eteti magát, az biztos! Én kukoricaliszttel csináltam, de az igaz, hogy nehezen akart összeállni...

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek