Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Savanyú veseleves

Savanyú veseleves
Savanyú veseleves
55 perc / előkészület: 20 perc főzés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A vese tisztítása kicsit macerás, és nem egy felemelő tevékenység. Célszerű nem közvetlenül a főzés előtt elvégezni a műveletet, hanem a beszerzést követően nekilátni, és a tisztított vesét felhasználásig a hűtőben tárolni. Én is így tettem. Legalább egy órát , de lehet, hogy másfél órát is igénybe vett. Az előkészítési időben ez nem szerepel.

A vese tisztítása úgy a legegyszerűbb, ha körben levagdossuk róla a vesehúst, ügyelve, hogy véletlen se maradjon rajta a vese belsejében lévő vezetékekből, erekből, barlangokból egy szem sem. Ezt követően a vesehúst 1 órára hideg vízbe áztatjuk, leszűrjük, majd másik vízben felforraljuk, és ismét leszűrjük, amikor kihűlt mehet a mélyhűtőbe.

Nagyobb áruházakban állítólag néha árulnak kicsomagolt, tisztított vesét is, nekem még nem volt szerencsém hozzá.

Amíg anyukám főztjét ettük, többször került az asztalra nemcsak veseleves, hanem vesepörkölt is, amit  nagyon szerettünk. Amikor kértük, hogy egyik vagy másik legyen ebédre, soha sem hárította el azzal, hogy nehezére esne a vese feldolgozása. Én már kicsit nehezebben fogok hozzá.

hozzávalók / 4 adag

A leveshez

A rántáshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tisztított vesét 2x1 cm-es darabkákra vágjuk.
  2. A megpucolt hagymát lereszeljük, a zsíron megdinszteljük.
  3. Rádobjuk a vesedarabkákat, beleszórjuk az őrölt borsot és a sót.
  4. A vízzel felengedjük, beledobjuk a babérleveleket, és ízesítjük a levesalappal, kb 25 percig főzzük.
  5. Elkészítjük a rántást : a zsíron a lisztet zsemleszínűre pirítjuk, és 2 dl hideg vízzel felengedjük, beleöntjük a levesbe.
  6. Tejfölt keverünk bele, hozzáadjuk az ecetet, és összeforraljuk.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 9 896
elküldve: 0
receptkönyvben: 55
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Muci

Mióta szakács: 2008.04.02.
175 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: születésnap, szüret, újév, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: levesek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves

egyéb elnevezések

veseleves, savanyú leves vesével, savanyú leves

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Varga1966
Szél Istvánné Éva / Varga1966 Sun, 2012-10-28 21:14

Kedves Muci!
Volt egy nagyon aranyos szomszéd néni, aki nagyon finom szíve-nyelve levest főzött, és mindig hozott nekem egy kis edénykével. Sajnos már nincs közöttünk, és azóta sem ettem olyan finom levest. Most viszont rátaláltam a veselevesre, és ma ebédre elkészítettem. Nagyon jól sikerült, és csodálatos élményben volt részem. Szinte vérré vált bennem, és régi szép emlékeket idézett fel. Szinte ugyanazt az ízt találtam meg annyi eltéréssel, hogy a szíve-nyelve levesben van piros őrölt paprika is. Biztos még nagyon sokszor terítékre kerül az asztalunkon. Ezer köszönet érte.
Üdvözlettel: Éva

Moncsicsi78
Moncsicsi78 Sun, 2012-08-05 12:30

Sziasztok!

A vesét könnyebb megtisztítani, ha előtte pár percre felteszitek főni.Utána csak ketté kell vágni és gyorsan eltávolítható belőle a belseje.Ezt a főzővizet ki kell önteni, nem lehet felhasználni.

Üdv.:Moncsicsi

Muci
Muci / Muci Thu, 2012-03-08 15:29

Szia " jakka " !
Majd,ha készítek legközelebb vesepörköltet felteszem a receptjét. Nagyjából úgy készül, mint egy egyszerű sertéspörkölt, jó sűrű szafttal , de szeretem a receptjeimet precízen leírni. A hozzávalókat
lemérni és főzési időt is figyelni.
Üdv.: Muci

502
sertésvese 1 kg
vöröshagyma 8 dkg
sertészsír 2.5 dkg
bors 1 kk
1 tk
babérlevél 4 db
víz 2 l
ecet 1.5 tk
leveskocka 1 db
tejföl 2 dl
sertészsír 2.5 dkg
finomliszt 2 evőkanál