Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sajtos pogi 13. - nagysajtos uzsonnára

Sajtos pogi 13. - nagysajtos uzsonnára
Sajtos pogi 13. - nagysajtos uzsonnára
135 perc / előkészület: 120 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (28)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Keresztanyámtól tanultam ezt a pogit. Igaz, ő még csak az apróbb változatát sütötte. Mivel iskolás gyerekeim vannak, állandó kérdés, hogy mit tegyünk a uzsis dobozba. Így "született" a nagyobb változat. Megsütök egy adagot, és amikor kihűl, lefagyasztom, és bármikor adható a dobozba.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tetejére

ajánlat

Természetesen a kisebb szaggatóval is lehet készíteni, akkor kítűnő  másodikféle egy jó kis tartalmas leves után. Vagy kakaóval reggelire, vacsorára is ajánlom!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, teszünk bele pici cukrot, sót, és megfuttatjuk benne az élesztőt.
  2. A lisztbe belerakjuk a sót, összekavarjuk, majd betetesszük a puha margarint, a reszelt sajtot, a két tojás sárgáját és tejes élesztőt.
  3. Jól összedolgozzuk, és kinyújtjuk.
  4. Hajtogatjuk, és fél órát pihentetjük. Majd újból nyújtjuk, és hajtogatjuk. Ezt legalább 3-szor megcsináljuk.
  5. A  harmadik hajtogatás után kb. 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk. Éles késsel bekockázzuk.
  6. A felvert tojással megkenjük, és sajtot reszelünk rá.
  7. 10 cm-es pogácsa szaggatóval szaggatjuk, és maximális megsütjük.
  • sütési hőfok: 250°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 41 721
elküldve: 5
receptkönyvben: 472
elkészítve: 14/23
Facebookon megjelent: -

szakács

Zsuzsa (2.)

Mióta szakács: 2010.10.26.
12 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pogácsa
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett

egyéb elnevezések

sajtos hajtogatott pogácsa, nagy uzsonnás pogácsa

Hozzászólások (28)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Titatrilla
Titalilla / Titatrilla Tue, 2016-03-22 14:53

Begyurtam, de a vegen jöttem rä, hogy a tejföl nekem kimaradt. De szep lägy a teszta. Remelem nem lesz baj :D Most hajtogattam, majd irok milyen lett ;)

sophiev
sophiev Thu, 2014-03-13 19:55

Ezt a receptet kerestem sokáig, még anno nagynénémtől kaptam,de a sok költözésben
elveszett.Most első sütésre mindjárt dupla adagot keszítettem és nem bántam meg, mert nagyon finom.A gyermekeim és a férjem is pogi imádók, ha így falják nem marad holnapra! :) Köszönöm a receptet!

Winx Stelly
Winx Stelly Thu, 2013-08-22 20:20

Nagyon tetszik a recept csak azt szeretném kérdezni hogy 250 fok nem sok egy kicsit? És hogy hajtogatásnál egyszerre ti hányat hajtotok és hányszor?

Edina1989
Edina1989 / Edina1989 Wed, 2013-06-26 12:23

Kedves Zsuzsa!

Isteni finom, hetvegen megcsinaltuk anyukammal!
Egyebkent nem puposkodni akarok, de a leirasbol kihagytam a tejfölt:)

Köszönöm a receptet.
Üdv.: Edina

radulyica
radulyica Thu, 2013-06-20 09:12

Kedves Zsuzsa! Nagyon nagyon finom lett a pogacsa,ilyet meg nem sikerult csinalnom!Nagyon koszonom ezt a finom receptet!Elvan mentve!

majahcsninram
majahcsninram Sun, 2013-03-10 08:57

Kérhetnék a sóhoz mértékegységet? Legalább közelítőt? Kávés-, teás-, evőkanál stb...?
Szintúgy a cukorhoz?
Köszike.

il-di.
Il-di. / il-di. Thu, 2012-10-11 14:51

Nagyon szép a kép, elcsábított. Tegnap elkészítettem, fincsi lett! Köszönet a receptért! Üdv.: il-di.

patyitimi
patyitimi Tue, 2011-12-27 13:55

Kedves Zsuzsa!
Nagyon kezdő vagyok a konyhában, ezért szeretnék segítséget kérni a recepttel kapcsolatban, mert szeretném, ha sikerem lenne:
a 60 dkg lisztet összegyúrom a 250 g margarinnal, a kommentek alapján 1 dl sós, cukros, élesztős tejjel és 1 dl tejföllel. A tejben a cukor és a só mennyi kell legyen: csipetnyi vagy esetleg kávéskanálnyi? jön hozzá 2 tojássárga, és sajt, gyúrás és nyújtás, pihenés, nyújtás....3-szor. Zsírt érdemes-e a tésztába tenni, és ha igen, mennyit?
A harmadik hajtogatás után nyújthatom 2-2,5 cm vastagra, vagy jobb, ha betartom az 1-1,5 cm-t? Gondoltam, így esetleg magasabbra sülnek. Tojással megkenve, sajttal leszórva a tepsin kelljenek még egy kicsit, vagy egyből mehetnek a sütőbe? Az elektromos sütőben melyik módozat/hőfok a legjobb erre?
Előre is köszönöm a válaszokat! és bocsi, ha esetleg butaságot kérdeztem :-)

Kilteh
Kilteh / Kilteh Tue, 2012-04-03 11:58

Szia.
Sót a liszttel keverjük el, mert nem érintkezhet az élesztővel. Tehát langyos cukros tejben futtatjuk fel az élesztőt!!! A só megöli az élesztőgombákat. Zsírt is nyugodtan tehetsz bele margarin helyett, finomabb lesz szerintem. A margarinnal megegyező mennyiségben, de én személy szerint sós élesztős tésztáknál fele-fele mennyiségben használok margarint és zsírt. (12,5 dkg marg.+12, 5 dkg zsír).
Ha nagyon vastagra nyújtod, nehezebben sül át a belseje.
Elektromos sütővel kapcsolatban sajnos nincsenek tapasztalataim.

patyitimi
patyitimi Thu, 2012-04-05 19:04

Kedves Kilteh, nagyon köszönöm, hogy segítettél. Nemsokára kipróbálom. :-)

Kevi70
Kevi70 Wed, 2011-10-12 12:33

Nagyon nagyon finom lett a pogácsa, puha, foszlós laza tésztájú.... DE!! Aki próbálja, az nagyon óvatosan bánjon a tejföllel és a tejjel, ugyanis a megadott mennyiség nagyon sok, folyóssá teszi a tésztát! Viszont lecsökkentve azok adagját nagyon finom pogácsát kap!!!

Kevi70
Kevi70 Sun, 2011-10-09 15:02

Én épp most gyúrtam be a tésztát, és a 2 dl tejföl + 2 dl tej nagyon sok a 60 dkg liszthez. Nagyon, de nagyon lágy lett a tésztája. Liszttel dúsítottam, várom az eredményt.

adry0426
adry0426 Fri, 2011-08-26 22:08

Szia Binci :)
Mar aznap neki rugaszkodtam megegyszer,mert nem birtam elviselni,hogy az elso ketto nem sikerult, es igen, kicsit kevesebb tejet es kefirt raktam bele es nagyon finom lett :) Tokeletes a pogacsa recepted es azt meg halkan el kell arulnom,hogy ez volt eletem elso pogacsa sutese :) Ahogy kisult mar fel ora mulva nem volt semmi a tanyerba:) Tenyleg isteni finom koszi a receptet :)
Meg joparszor megfogom sutni,a paromnak is nagyon nagyon izlett,kicsit keveselte a pogacsa mennyiseget ugyhogy legkozelebb nem feladagot csinalok az biztos :)
Koszi,hogy valaszoltal :)

adry0426
adry0426 Thu, 2011-08-25 18:01

Sziasztok :)
Nem tudom ti,hogy csinaljatok de en 2-szer rugaszkodtam neki a poginak de mind a ketszer a kukaba vegezte :)
Ugyebar en fel adagot akartam csinalni mert 2-en vagyunk es mindennek a felet vettem...addig nincs is gondom a tesztaval amig a kefrt,tojast,lisztet,sajtot,margarint osszegyurum szep tesztat kapok de mikor beleontoma felfutatott elesztos tejet na akkor vege befucsol az egesz ...a tesztam folyos lessz lehetetlen kinyujtani :( Ha valaki tud vmi jo otletet miert lehet ez akkor segitsen ...vmit nagyon rosszul csinalhatok ha nektek sikerul nekem meg nem :( Please ...

binci69
Zsuzsa (2.) / binci69 Thu, 2011-08-25 20:27

Szia Adry ! Első óriási hiba, hogy kefírt használsz! Az sokkal folyósabb, mint a 20 %-os tejföl! Biztos, hogy a felét vetted és nem néztél el valamit? Én is voltam már úgy pedig már 20 éve aktív vagyok a konyhába! Elég, ha csak a tej mennyisége marad amiben az élesztőt futtatod és máris sokkal hígabb lesz! De azt hiszem akkor sem volna szabad a kukában végeznie! : - )))) Van liszt és akkor azzal kell, besűríteni. Persze akkor már só is kell hozzá pluszba!
Örülök azért, hogy kétszer is neki fogtál!Biztos látsz benne fantáziát, felkeltette az érdeklődésedet! Próbáld meg harmadjára is és akkor biztos sikerülni fog!!!Legyél kitartó, mert az eredmény kárpótolni fog a kísérletezgetésért! Aztán ha nekirugaszkodtál harmadjára is, írd meg hogy sikerült!!! Kíváncsi vagyok rá!!!!
Sok sikert!!!!!

edes szamoca
edes szamoca Tue, 2011-03-08 17:10

Kedves Zsusza!
Meg tudnád mondani, hogy kb. hány darab lesz belőle?
Előre is köszönöm!

Anzsalej
Anzsalej Wed, 2011-02-02 13:01

Kedves Zsuzsa! Lehet e hűtőben pihentetni a hajtogatások között és a sütésig? Ugyanis én csak másnap szeretném sütni. Köszönöm a választ!

binci69
Zsuzsa (2.) / binci69 Wed, 2011-02-02 17:54

Ennek a poginak az a lényege, hogy jó melegen legyen! Nem ajánlom, hogy hűtőbe tedd a pihentetés idejére. Viszont ha készen fagyasztod le másnap mikróban felmelegítve olyan, mint a friss!
Üdv.Zsuzsa

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2011-02-02 11:26

De guszta, imádom!!!:)

1357
finomliszt 60 dkg
margarin 25 dkg
tejföl 2 dl
élesztő 5 dkg
tojássárgája 2 db
sajt 10 dkg
tej 2 dl
0 ízlés szerint
cukor 1 csipet
tojás 1 db
sajt 10 dkg