Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sajtos pogácsa 3.

Sajtos pogácsa 3.
Sajtos pogácsa 3.
35 perc / előkészület: 15 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon gyorsan összeállítható pogácsa. A hűtőben megvárja, míg megéhezünk rá, habár megsütve is tárolható.
Az egyszerűsítések jegyében úgy döntöttem, hogy ezentúl négyszögletes lesz nálam a pogácsa. Egészen értelmetlen ugyanis kereket szaggatni, aztán a leesőket újra összegyúrni, stb., amikor a négyszögletes alak pont olyan finom. Illetve a leveles tészták (lásd: töpörtyűs pogácsa) esetében kifejezett minőségvesztés áll elő az újbóli összegyúrás alkalmával, hiszen éppen az oly műgonddal létrehozott levelesség vész el.
Jó, ha nagyon reprezentálni kell, akkor majd kereket szaggatok, de arra, hogy a gyerekek percek alatt befalják a pogit, igazán kár a sok vesződség!

hozzávalók / 4 adag

A pogácsához

A kenéshez

ajánlat

Amikor inkább sósat akarunk majszolni olvasás közben.
Vilmosnak és bandájának a gépezéshez; vendégeknek italozáshoz.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk.
  2. Krátert képezve, beleütjük a tojássárgákat, hozzáadjuk a sót és a reszelt sajtot (a sajtból egy keveset félreteszünk a szóráshoz).
  3. Tejet adva hozzá, rugalmas tésztává gyúrjuk.
  4. Fél centi vastagra nyújtjuk, felkockázzuk, tepsibe rakjuk szorosan egymás mellé, berácsozzuk.
  5. 3 órán át hűtőben pihentetjük.
  6. Felvert tojással megkenjük, sajttal könnyen megszórjuk, közepes lángon sütjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 64 921
elküldve: 7
receptkönyvben: 818
elkészítve: 19/24
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
diéta: cukormentes
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pogácsa
mikor: tízórai, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

pogácsa

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Smilebaby
Smilebaby Sat, 2013-01-05 18:16

Kedves Ildikó!
Nagyon szuper ez a recept! Én is kockásra készítettem, de miniben! :) Nagy sikere lett és nem csak az íze és apró formája miatt - hanem hogy tényleg omlós és ropogós volt! Pár db-ot hagytam 3.napra is, hogy lássam mennyire tartja az állagát - meggyőzött!!! :)
Szóval legközelebb is készítek, dupla mennyiségben :)))

Ajánlom mindenkinek, mert egyszerű, finom és könnyen készíthető! :) Magam nyelvén: "sajnos nasi" :)

supernyamnyam
supernyamnyam / supernyamnyam Sun, 2012-06-24 19:15

Kezdő vagyok,úgyhogy nézzétek el nekem ha hülyeséget kérdeznék....
Elkészíthetem tej nélkül is?Ma szeretném megsütni és nincs itthon tej....ilyenkor már nincs nyitva bolt sajna.
Várom válaszod!!
Lilla

mirza
mirza Fri, 2011-10-07 15:33

Kedves Ildikó! A 160 fokos sütőt már "vettem". Kérdésem: előmelegett vagy hideg sütőbe tegyük a pogácsát? (Illetve: ha kimarad a tészta hűtése - mi változik..?)
Mirza

Szeva50
Szeva / Szeva50 Thu, 2011-08-11 21:10

Kedves Ildikó! A story-t és a kommenteket olvasva 2 dolog jutott eszembe. Az egyik, hogy a kerek pogácsa "hulladékát" -édesanyámtól tanultuk - sosem gyúrjuk újra össze, hanem nagyon helyes pogácsákat tudunk összerakni belőle. Ezek nem simák, hanem a kisebb-nagyobb formák összerakásából szőttes jellegűek. Nálunk verseny folyik ezekért a darabokért. Sokkal finomabbak, mint a szabottak.
A másik, hogy még nagymamám szakácskönyvében láttam ehhez hasonló receptet (élesztő/sütőpor nélküli). Szokása volt, hogy amit elkészített, a cím után zárójelbe tette az ő kommentjét. Nos, az ilyen típusúra mondják, hogy jó úti pogácsa. Mire Debrecenből elértek hozzánk (50 évvel ezelőtt), még mindig puha volt. Üdv: Éva

kesudio
kesudio Tue, 2011-08-09 21:48

Ez a pogácsa "másnaposan" is finom? Én már készítettem élesztő és sütőpor nélküli pogit, de az másnapra már nem volt az igazi...

cukorpotlo
cukorpotlo Sat, 2011-07-23 23:52

holnapi menü egyik fontos alkotóeleme lenne ez a csodás pogi, de sajnos nem világos, hogy hány fokon kell kisütnöm és a tepsi igényel-e vajat és/vagy lisztet?! előre is köszönöm a választ. (ami sajnos sürgős lenne!)

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Sun, 2011-07-24 00:07

160 fokon kell sütni, és a teflonos vagy zománcos tepsi nem igényel sem vajat sem lisztet, sőt! ha kened a tepsit feketére sül a pogi alja!
Ildikó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-06-04 07:51

Kedves Ildikó! A barátnőm cukrász tőle kaptam egy nagyon jó receptet amit nem találok. Sajnos nem emlékszem a hozzávalókra és az arányokra. Ez a recept lehet,hogy pont az. Majd ma ki fog derülni.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-03-04 09:41

Kedves Ildikó, nem lehet a pihentetést pogácsává formázás ELŐTT megejteni? Élesztő nincs benne, így nem egészen világos a lépés miértje, de biztos nem kelnie kell. Nem szoktam pogácsát készíteni, de ez nagyon megfogott, viszont nem tudok két tepsit begyömöszölni a hűtőmbe, ezért kérdezem. Nagyon tetszenek a receptjeid, ezen a hétvégén csak ezekből főzök!

Storno
Nyanyula / Storno Sun, 2010-05-09 23:11

Megragadnám az alkalmat, hogy megkérdezzem mert már nagyon sok receptben olvastam, még Jamie Oliver is ezzel jön a főzőműsoraiban. :) Mi a funkciója a liszt "kráterré" képzésének? Előre is köszönöm a választ (okat)!

Ági

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Wed, 2010-05-12 16:49

Kedves Storno!
Egyszerű oka van a kráterképzésnek: a tojás pl. szétfolyna, ha nem a 'liszhegy kráterébe' öntenéd + a kráterből könnyű a lisztet, a 'liszthegy'-nek mindig a tetejét bedolgozni a hozzávalókhoz, a lisztet körbe-körbe folyamatosan behúzva az egyéb hozzávalókhoz, folyamatosan összedolgozva szétfolyás nélkül, míg az egész tészta egységbe nem keveredik.
Remélem érthető, megmutatni százszor egyszerűbb volna!
Üdv: Ildikó

illesera
illesera Tue, 2010-04-13 18:38

Sziasztok !
Ebbe tényleg nem kell se sütőpor, se élesztő?Nem lesz túl sűrű a pogi ?
Üdv
Era

illesera
illesera Tue, 2010-04-13 20:42

Köszi szépen, 0 kalóriásnak nem is fognék neki ! :) brrrrr......

Dejede
Dejede / Dejede Thu, 2010-03-18 16:26

Kipróbáltam: zseniális lett! :) Bár kicsit megbolondítottam: tönköly lisztet, szója tejet használtam, és a végén bacon szalonna kockákat és ementáli sajtot tettem a tetejére. Kb. fél óra alatt el is fogyott. :)) Köszi a receptet! :)

DODO
DODO Sun, 2010-02-28 16:22

Megsütöttem, nagyon finom lett, gulyás leves mellé fogyasztottuk, a párom is imádta! Ez volt az első pogi amit csináltam:)) Köszi!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2009-09-06 16:02

Én is sütöttem!Tényleg gyors,csak sokat kell várni sütésig!De a végeredménymagáért beszél!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2009-01-31 18:20

Elkészítettem, finom lett és olyan gyorsan elkészíthető! Aki sósra vágyik, dobja össze gyorsan! :)

1090
finomliszt 35 dkg
vaj 35 dkg
sajt 10 dkg
tojássárgája 2 db
1 ek
tej 0.5 dl
tojás 1 db