Sajtos masni házilag
- 7% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 32% Zsír
- 7% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 32% Zsír
- 7% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 32% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.3 g
Zsír
-
Összesen 76.2 g
-
Telített zsírsav 47 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 240 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1286.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 201 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 216 mg
-
Nátrium 803 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 63.8 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 84.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 662 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 52 mg
-
Retinol - A vitamin: 650 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 139 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 56 micro
- 7% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 32% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 97.6 g
Zsír
-
Összesen 457.4 g
-
Telített zsírsav 280 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 133 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 1440 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7720.6 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 211 mg
-
Kálcium 1208 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 165 mg
-
Foszfor 1296 mg
-
Nátrium 4821 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 383.1 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 504.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3970 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 71 micro
-
K vitamin: 40 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 195 micro
-
Kolin: 311 mg
-
Retinol - A vitamin: 3902 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 834 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 333 micro
- 7% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 32% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.6 g
Zsír
-
Összesen 31 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 98 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 523.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 82 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 88 mg
-
Nátrium 327 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 34.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 269 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 265 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 57 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 23 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- Először is készítsük el a vajas tömeget. A felkockázott vaj 80%-át, valamint a liszt 20%-át tegyük konyhai robotgépbe (ha ez nem áll rendelkezésünkre, akkor kézzel kell dolgoznunk). Dolgozzuk össze a vajat a liszttel, míg csomómentes lesz, de még nem habos. Tegyük fóliába, sodrófával igazítsuk téglalap formára (kb. 1 cm vastagra nyújtsuk), majd becsomagolva tegyük fagyasztóba 10 percre.
- Készítsük el az alaptésztát is: a maradék lisztet, vajat, valamint vízzel összekevert ecetet és sót tegyük szintén robotgépbe, és készítsünk belőle lágy tésztát. Kézzel nem fogunk tudni dolgozni ezzel a tésztával, habkártyára mindenképpen szükség lesz a kidolgozásnál.
- Lisztezett gyúródeszkán kezdjünk dolgozni, a tésztából formázzunk gombócot, és a habkártya segítségével emeljük fel, majd jó erősen csapjuk oda a deszkához. Újból végezzük el ugyanezt a folyamatot úgy, hogy közben a habkártya segítségével a leragadt tésztákat is szedjük fel, és gyúrjuk a többihez. Kb. 10-15 percnyi dagasztás után a tésztánk kezd kifényesedni, kezelhetőbbé válik. Fontos, hogy a deszka minimális lisztezésén túl további lisztre nincs szükség! Bármennyire is nehéznek tűnik a munka a lágy tésztával, ne adjuk fel!
- Ha tésztánk kifényesedett, formázzunk ismét cipót belőle, majd éles késsel gyors mozdulattal csapjunk keresztet a tetejébe, szórjunk rá kevés lisztet, és konyharuhával letakarva pihentessük 20 percet.
- A pihenő után kezdjük meg a kidolgozást: tenyérélünkkel lapítsuk el a tésztát középről kiindulva, ahogy a négylevelű lóhere is kinéz, a belső rész maradjon kicsit vastagabb. Ide, a közepére tegyük a hűtőből kivett vajas téglalapot. A négy "fület" hajtsuk rá, majd sodrófával nyomkodjuk le a tésztát, és a sarkok felé kezdjük el nyújtani. Ügyeljünk, hogy téglalap formája maradjon. 1 cm vastagságúra nyújtsuk.
- Készítsünk egy szimpla, majd egy dupla hajtást a következőképpen: A kinyújtott tésztát jelöljük meg, mintha három felé osztanánk, majd balról jobbra hajtsuk be a kétharmadát, ezt követően jobbról balra, a behajtott tésztára a maradék egyharmad részt. Ügyeljünk, hogy a szélek mindenhol fedjék egymást. Ezt követően újból nyújtsuk ki 1 cm vastagra, jelöljük meg a felénél. Hajtsuk be a tésztát balról jobbra a közepéig, majd jobbról balra megint csak a közepéig. Végül ismét jobbról balra hajtsuk össze a tésztát, hogy mindenhol fedésben legyenek a szélek. Ezzel megvolt a dupla hajtás is, most a tésztát csomagoljuk be fóliába, és 20 percet pihentessük hűtőben.
- A nyújtások alkalmával lisztezzük kissé a deszkát, hogy a tészta ne ragadjon le. Ismételjük meg a szimpla és dupla hajtásokat további két alkalommal, mindig 20 perc szünetet tartva közben.
- Az elkészült tésztát osszuk két részre, hogy könnyebb legyen dolgozni vele. Nyújtsuk a deszkán 3-4 mm vastagra. Kenjük le felvert tojással, majd szórjuk meg reszelt sajttal. Derelyevágóval vágjunk belőle 2x5 cm-es csíkokat, a csíkok két végét ujjainkkal megfogva csavarjuk meg a tésztát, majd tegyük kivajazott sütőlemezre. Ha kész, 200 fokra előmelegített sütőbe tegyük be 15 percig. Az idő letelte után a hőmérsékletet állítsuk 160-170 fokra, és süssük készre a masnikat.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 105
- Tegnapi nézettség: 28
- 7 napos nézettség: 152
- Össznézettség: 41324
- Feltöltés dátuma: 2014. február 11.
Ajánló
Kitűnő sörkorcsolya, vagy egyszerű sós nasi. Egy dologra kell vigyáznunk, várjuk meg, amíg kihűl, máskülönben könnyen hasfájás lehet a vége.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A sajtos masnit mindenki ismeri valahonnan. Cukrászdákból, pékségekből, és a rettenetes mirelit készítményeket sütögető "látványpékségnek" csúfolt árusító helyekről. Vannak kényelmesebb és kissé "melósabb" receptek is, én az utóbbit választottam, saját magam készítettem el a vajas tésztát, az eredmény pedig tökéletes, könnyű, ropogós tészta, pont amilyennek szeretjük. Ne legyünk kényelmesek, felejtsük el a bolti előhűtött és fagyasztott, készen kapható tésztákat, nem összehasonlítható azzal, amit magunk is elkészíthetünk kis odafigyeléssel, nem beszélve arról, hogy harmadáron... Ebből a tészta mennyiségből két sütőtepsivel tudunk masnit készíteni.