r
Nosalty Logó

Rozmaringos krumpli Mayura konyhájából

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Mayura
Rozmaringos krumpli Mayura konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
  • 2% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 419 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 1671 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 93 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    21.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1386.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    71 mg
  • Foszfor
    167 mg
  • Nátrium
    1085 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    52.4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    246.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    68 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    50 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 419 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.7 g

Zsír

  • Összesen
    87.5 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    62 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5546.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    228 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    285 mg
  • Foszfor
    670 mg
  • Nátrium
    4340 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    209.5 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    986 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    32 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    274 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    74 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    202 micro
  • Kolin:
    141 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    111 micro
Összesen 1671 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.4 g

Zsír

  • Összesen
    4.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    310.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    37 mg
  • Nátrium
    243 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 93 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A krumplit meghámozzuk, és dobókocka méretűre szeleteljük. Megmossuk, és lecsöpögtetés után tepsibe öntjük. Rálocsoljuk az olívaolajat, mely ha jó minőségű, plusz ízt is kölcsönöz az ételnek. A kezünkkel alaposan összeforgatjuk.
  2. A rozmaring ágakat megmossuk, és ha zsengék a levelekkel eggyütt ollóval a krumplira vagdaljuk. Ha az ágak már fásak egy kissé, akkor a leveleket letépjük, lehúzzuk az ágról és így tesszük a krumplira. Az ágakat is dobjuk a krumplira, később tálalásnál ezeket kivesszük. A krumplit ezután sózzuk, borsozzuk, és még egyszer alaposan összeforgatjuk az egészet.
  3. A legmelegebb fokozaton légkeverés mellett sütjük. Lefedés nélkül!!!
  4. Amikor a tetején a csúcsok pirulnak egy sütőlapáttal, vagy lapos fakanállal átforgatjuk a krumplikat, ne féljünk ha leragad, ezek lesznek a legfinomabb részek. Addig sütjük, amíg szép piros lesz az alja. Kivesszük, egy percig hűlni hagyjuk, és az odapirult részeket is felszedve tálra halmozzuk.
  5. Ha a krumplit nem azonnal készítjük el egy negyed citrom levével is összeforgatjuk, így nem barnul meg. Amikor pedig sütésre kerül a sor, a citromgerezdet is a krumplival eggyütt sütjük.
  6. (Lehetőleg teflon tepsit használjunk, mert az a cél, hogy a sülés közben a krumpli alja odakapjon egy kicsit.)
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 30X20
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 1000 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 5709
  • Feltöltés dátuma: 2012. május 19.

Ajánló

Ez a fogás mindenkinek ízleni fog, azoknak is ajánlom, akik egyébként nem kedvelik a fűszeres ételeket.

Receptkategóriák

Először egy Udinei vendéglőben ettem rozmaringos krumplit, bélszíncsíkokkal és a tetején durvára tört török mogyoróval... Hát nem mondom, még mindig összefut a nyál a számban, ha csak rágondolok. Azóta teljesen kiszorította a jó kis petrezselymes krumplit a családunk étrendjéből. Nagyon-nagyon jó kis fogás. Még azok is szeretik, akik egyébként nem kedvelik a rozmaringot más ételekben. Tökéletes harmónia van a jól megpirított sült krumpli, és a rozmaring ízében. Mindenképpen próbáld ki Te is! Télen is, nyáron is kiváló választás sültek, saláták mellé és könnyed, délutáni finomságnak is kitűnő. Én most sült báránycomb mellé adtam köretként, szuper volt.

Hozzászólások (3)

Törölt felhasználó

Extrasz?z olivaolajban nem sütünk soha. Jó ahhoz a 2. osztályú olivaolaj is.

Mayura

Mi sütünk és semmib?l nem használok másodrangút. Üdv

Törölt felhasználó

Ne értsd félre, nem a min?ségre értettem, hanem az els? préselésb?l lejöv? olajra gondoltam. Az az extrasz?z. A másodpréselés? olaj viszont jobban bírja a h?t. A másikat a "sansa" dzsuvát nem is említem, mert az vegyszeres kezelésen esett át.

Mayura

Gondoltam. :-) Köszi a hozzászólásaid ma kipróbáltam a paprikába töltött, padlizsánkrémet és tuti lett.

Törölt felhasználó

Mutatós, meg finom! Könny? hetet!

Törölt felhasználó

Extrasz?z olívaolajban nem az ára miatt nem sütünk, hanem azért mert abban olyan zsírsavak és olajsavak vannak ami a sütés h?fokán rákkelt? anyagok keletkezése közben bomlik. A finomított olívaolaj már csak egészségügyileg megengedett mértékben (kisebb mint 5 ezrelék) tartalmazza ezeket a veszélyes olajsavakat/zsírsavakat.

Mayura

Én azért mint minden jó Görög, maradok az extrasz?z oliva olajnál! A rákkeltésr?l pedig ajánlom figyelmedbe Szendi Gábor könyveit. A legújabb kutatások szerint, és minden kutatás és a régészet tudománya is ezt támasztja alá a legegészségesebb zsiradék az álati eredet? zsír. Én pedig régész vagyok és a paleolítikum a szakterületem. A rozmaringos krumpli recepjéhez az extrasz?z olivaolaj a legjobb, így lesz a legfinomabb. A táplálkozásnál pedig a legfontosabb a mértékletesség. Szinte minden, dologról megálípították már hogy rákkelt?... Az én oldalam pedig nem egy fitness oldal hanem, gasztronómia. Szép napot Üdv

Törölt felhasználó

Remélem azt is tudod hogy miért az állati zsír a legjobb. Azért mert kevés benne a kett?s kötés (azaz ez telített zsír), és telített zsírokból sütéskor 10000-ed annyi rákkelt? anyag keletkezik. Ez így értelmetlen hogy mindenr?l megállapították hogy rákkelt?. Az extrasz?z olivaolaj kifejezetten NEM sütéshez való, és ez fel van tüntetve a palackokon is. A finomított (nem vegyszerrel kezelt) olívaolaj már jobb sütéshez. (Általában az extrasz?z zöldes árnyalatú sárga, míg a finomított olaj már csak er?sen sárga-narancssárga)

Mayura

Köszi :-) Hidd el tudom, a legjobb barátn?m egy ciprusi görög leányka, és mindíg a legcsodásabb smaragdzöld sz?retlen, olajat kapjuk t?le. Fantasztikus az íze az illata.... Amit írtál mind igaz, biztos de hidd el az íze így az igazi, ott is így eszik, és mindenki 80+életkort él meg. A másodprés, és melegen sajtolt olívaolajban errefelé csak sültkrumplit sütnek, de erre én nem szavazok. Egyébként ez a szóbanforgó olaj még a spanyol és olasz fajtáknál is zöldebb fanyarabb ez a Kalamata!!!! Az én abszolút kedvencem! Üdv

Éva-Anyóca

Köszönöm szépen.:-)) Nagyon fincsi lett a mai húsételemhez köretnek, máskor is lesz, f?leg, hogy van friss rozmaringom.:-) Citrom? Nem gondoltam volna, hogy illik hozzá, de nagyon ott volt, fincsi.:-) Szép vasárnap délutánt kívánok! Éva-Anyóca

Mayura

Köszi! :-)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek