Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Roti vagy chapati és laccha parata – élesztőmentes lapos kenyerek

Roti vagy chapati és laccha parata – élesztőmentes lapos kenyerek
Roti vagy chapati és laccha parata – élesztőmentes lapos kenyerek
40 perc / előkészület: 30 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez az általam indiainak megismert lapos kenyérke élesztő és kovász nélkül készül. Eredetileg egy atta vagy chakki atta nevű lisztből készítik, de ti használjatok hozzá olyat, amilyet éppen sikerül szereznetek. Így felesben finom- és teljes kiőrlésű liszttel eszméletlen jó lett. Elég gyorsan pirul, úgyhogy ne hagyjátok magára sütés közben. A tésztát előre is begyúrhatjátok, de másnap legkésőbb süssétek meg. A laccha parata (a képen a baloldali, ejtsd: lácsápárátá, tiszta olaszos, nem?) isteni, ha már homár, legyen kövér, tekerjétek fel a tésztát, és úgy nyújtsátok ki!

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Ha nincs otthon csak egy kis maradék liszted, akkor is lehet ilyen szép és finom kenyérkéket készíteni, próbáld ki!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kétféle lisztet egy nagyobb, lehetőleg fém tálban sóval összekeverjük, ráöntünk két evőkanál olajat (a harmadik ek. olaj majd később kell). Kézzel elkezdjük keverni a hozzávalókat, közben a meleg, de nem forró vizet elkezdjük hozzáönteni kisebb adagokban. Lehet, hogy több, de az is, hogy kevesebb vízre lesz szükségünk, mivel minden liszt más mennyiséget vesz fel.
  2. Gyúrjuk a tésztát pár perc alatt egybe úgy, hogy az egész elváljon az edény falától. Ekkor cseppentsünk párat az olajból a kezünkre, és gyúrjuk még a tésztát, meglátjuk, lejön az összes maradvány a kezünkről, a tésztagolyó felveszi. A maradék olajat öntsük a tál aljára, kenjük át vele a tésztát is, és konyharuhával letakarva hagyjuk pihenni egy negyedórát. Ha nem használjuk fel azonnal, tegyük hűtőbe egy dobozban légmentesen lezárva, de másnap mindenképpen használjuk fel.
  3. A gombócból tépkedjünk darabokat, és gyúrjunk 6 kisebb bogyót belőle. Ezeket egyenként nyújtsuk kerekre úgy, hogy közben mindig enyhén lisztezzük a felületüket. Egyet nyújtsunk a tészta jobb oldalán, majd forgassuk balra, így körbe, körbe, és kialakul a szép kis kerek formánk. Itt jön a lényeg, de ha kihagyod, akkor is nagyon szuper lesz a kenyered: az indiaiak ekkor fogják a korong tésztát, és egyik függőlegesen tartott kezükre helyezik, innen átlibbentik a másik kezük élére, közben fordítva egyet a tésztán, mintha forgatás közben jól felpofoznák. Így járjunk el a tészta felével vagy harmadával, ezek lesznek a rotik (a képen a jobboldali kenyerek).
  4. A többi bogyót szélesebb, ovális formára nyújtsuk, ezek lesznek a lachha parathák (a képen a baloldali kenyerek). Kenjük meg olajjal a tésztadarabokat, enyhén lisztezzük, és, mint egy függönyt vagy egy szoknyát, egyik hosszanti oldaltól a másikig, végig “ráncba szedjük“, vagyis vékonyan hajtogatjuk. Aztán így a csíkba hajtott tésztát a két végén megfogjuk, és meglebegtetjük, megnyújtjuk kicsit. Utána az egyik végéből kiindulva, mint egy kakaós csigát, feltekerjük. A tészta végét a csiga alá hajtjuk. Így kerül a csiga nyújtásra, legyen szép kerek!
  5. Egyből süthetjük mindkét esetben a tésztát. Eredetileg egy speciális sütőn, tawa-n sütik, de nekünk megfelel, egy jól hevített serpenyő is. Először az egyik oldalán rövid ideig sütjük, majd megfordítjuk, és ezt a sült, felső felét olajozzuk (napraforgóolajjal vagy ghee-vel is készíthetjük). Aztán még kétszer ismételünk, hogy mindkét oldal kétszer süljön, és egyszer olajozódjon, és végül szép ‘dalmata‘ pöttyök jelenjenek meg rajta.
  6. A kész lapos kenyereket tálaljuk sűrű, szaftos húsok, zöldségcurry, szószos sajtok vagy valamilyen hummusz mellé egy kis raita és basmati rizs kíséretében. Jó étvágyat hozzá!
  • elkészítettem: 12 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 13
össznézettség: 1 456
elküldve: 1
receptkönyvben: 27
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
311 recept

receptjellemzők

konyha: indiai
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

chapati, roti, safati, shabaati, phulka, roshi

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

209
finomliszt 150 g
teljes kiőrlésű liszt 150 g
1 tk
napraforgó olaj 3 ek
víz 150 ml