r
Nosalty Logó

Ropogós vajas kiflik

ZilkaZil
Ropogós vajas kiflik
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A bekenéshez

  • 20 dkg vaj (semmiképp sem teavaj!)

A tetejéhez

1051
Kalória
20.9g
Fehérje
136.8g
Szénhidrát
44.7g
Zsír
53.4g
Víz
107.5g
Koleszterin
4.6g
Élelmi rost
3.7g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A bekenéshez

A tetejéhez

Összesen 1051 kcal
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A bekenéshez

A tetejéhez

Összesen 4202 kcal
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A bekenéshez

A tetejéhez

Összesen 292 kcal
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.9 g

Zsír

  • Összesen
    44.7 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    488.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    60 mg
  • Kálcium
    133 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    201 mg
  • Nátrium
    51 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    136.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    53.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    342 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    336 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    79 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 1051 kcal
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    83.6 g

Zsír

  • Összesen
    178.7 g
  • Telített zsírsav
    106 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    50 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    430 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1955.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    239 mg
  • Kálcium
    531 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    159 mg
  • Foszfor
    804 mg
  • Nátrium
    205 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    547.2 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

Víz

  • Összesen
    213.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1368 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    188 micro
  • Kolin:
    110 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1342 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    316 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    126 micro
Összesen 4202 kcal
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.8 g

Zsír

  • Összesen
    12.5 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    136.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    56 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    38.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    14.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    95 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    94 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 292 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A vajat kockákra vágjuk, és egy tányéron hagyjukfelmelegedni szobahőmérsékleten.
  2. Egy nagy tálba szitáljuka lisztet, megsózzuk, a közepébe mélyedést készítünk, és ide öntjüka kevés vízzel elkevert kovászt, és a langyos tejet. Kívülről befelé haladva, gyors mozdulatokkal összegyúrjuka tésztát. Sűrű nokedli tésztához hasonló állaga legyen. Ha kézzel dagasztjuk, használjunk egy széles fejű fakanalat, és a megdöntött tálban kívülről befelé haladva püföljük a tésztát kb. 15 percig, mintha az ellenségünk lenne. Akkor jó, ha szépen elválik a tál falától, és nagy hólyagok keletkeztek benne.
  3. Ekkor hagyjuk3órát kelni.
  4. Lisztezett deszkára borítjuk, még egy kevés liszttel átgyúrjuk, hogy szépen ki lehessen nyújtani. (Ne legyen túl kemény!) A vajdarabokat apránként szétkenjüka tenyerünkben, majd alaposan bekenjükvele a tésztát. Feltekerjük, majd a hurkát ökölnyi darabokra vágjuk. Ezeket nagyjából háromszög alakúra formázzukkézzel, majd a hosszabbik oldaltól kezdve feltekerjük.
  5. Tepsibe tesszük, megkenjüka kevés olajjal elkevert tejjel, majd megszórjuktört hegyi sóval.
  6. Forró sütőbe tesszük, és nagy lángon sütjükkb. 10percig, majd további 20percig közepes lángon.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C

Habár imádom az igazi croissant-t, nagyon hosszadalmas az elkészítése, nem beszélve a kilónyi vajról, amit bele kell tenni... Ezért inkább kikísérleteztem egy egyszerűbb, inkább kifliszerű valamit, amit bármikor, bármivel lehet fogyasztani, és maradtam a kedvenc pékségemnél, ahol igazi francia, igazi francia vajjal készít péksütiket pont akkorra, amikorra kedvem tartja.

További receptek

Diós búrkifli házilag

Manapság már oly kevés helyen árulják az édes péksütemények koronázatlan királyát, ahol pedig mégis kapni, hát, gyakran inkább kiábrándító vagy feledhető élményt nyújt a bolti ...

Lakos Benedek

Zsebes házi pita

Egy egyszerű lepénykenyér, amit mindenféle jóval megtölthetünk, könnyű és sokszínűen felhasználható alapanyaga lehet bármelyik háztartásnak. A bolti helyett játszi könnyedséggel ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek