Nosalty Logó

Ropogós vajas kiflik

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
ZilkaZil
Ropogós vajas kiflik
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
vadkovászos
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A bekenéshez

A tetejéhez

Összesen 1051 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A bekenéshez

A tetejéhez

Összesen 4202 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A bekenéshez

A tetejéhez

Összesen 292 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.9 g

Zsír

  • Összesen
    44.7 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    488.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    60 mg
  • Kálcium
    133 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    201 mg
  • Nátrium
    51 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    136.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    342 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    336 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    79 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 1051 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    83.6 g

Zsír

  • Összesen
    178.7 g
  • Telített zsírsav
    106 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    50 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    430 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1955.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    239 mg
  • Kálcium
    531 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    159 mg
  • Foszfor
    804 mg
  • Nátrium
    205 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    547.2 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    213.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1368 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    188 micro
  • Kolin:
    110 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1342 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    316 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    126 micro
Összesen 4202 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.8 g

Zsír

  • Összesen
    12.5 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    136.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    56 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    95 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    94 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 292 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A bekenéshez

  • 20 dkg vaj (semmiképp sem teavaj!)

A tetejéhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A vajat kockákra vágjuk, és egy tányéron hagyjukfelmelegedni szobahőmérsékleten.
  2. Egy nagy tálba szitáljuka lisztet, megsózzuk, a közepébe mélyedést készítünk, és ide öntjüka kevés vízzel elkevert kovászt, és a langyos tejet. Kívülről befelé haladva, gyors mozdulatokkal összegyúrjuka tésztát. Sűrű nokedli tésztához hasonló állaga legyen. Ha kézzel dagasztjuk, használjunk egy széles fejű fakanalat, és a megdöntött tálban kívülről befelé haladva püföljük a tésztát kb. 15 percig, mintha az ellenségünk lenne. Akkor jó, ha szépen elválik a tál falától, és nagy hólyagok keletkeztek benne.
  3. Ekkor hagyjuk3órát kelni.
  4. Lisztezett deszkára borítjuk, még egy kevés liszttel átgyúrjuk, hogy szépen ki lehessen nyújtani. (Ne legyen túl kemény!) A vajdarabokat apránként szétkenjüka tenyerünkben, majd alaposan bekenjükvele a tésztát. Feltekerjük, majd a hurkát ökölnyi darabokra vágjuk. Ezeket nagyjából háromszög alakúra formázzukkézzel, majd a hosszabbik oldaltól kezdve feltekerjük.
  5. Tepsibe tesszük, megkenjüka kevés olajjal elkevert tejjel, majd megszórjuktört hegyi sóval.
  6. Forró sütőbe tesszük, és nagy lángon sütjükkb. 10percig, majd további 20percig közepes lángon.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 10727
  • Feltöltés dátuma: 2013. április 16.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

ZilkaZil 127 recept

Habár imádom az igazi croissant-t, nagyon hosszadalmas az elkészítése, nem beszélve a kilónyi vajról, amit bele kell tenni... Ezért inkább kikísérleteztem egy egyszerűbb, inkább kifliszerű valamit, amit bármikor, bármivel lehet fogyasztani, és maradtam a kedvenc pékségemnél, ahol igazi francia, igazi francia vajjal készít péksütiket pont akkorra, amikorra kedvem tartja.

Hozzászólások

Torma

Zilka, latszik, hogy gyakorlott kenyer-suto vagy; szuper-gusztak a kiflik!!! Pont vajas kiflin gondolkoztam a napokban, hogy kene mar egyszer csinalni, mert imadtam! Tetszik a recept; a napokban kiprobalom. A magas h? az 230 fok? Milyen a kovaszod? Tk, vagy rozsliszt, vagy kevert? Udv, Torma :)

ZilkaZil

Szia Torma, köszi szépen! A kovászom egy kevert fajta, amit tk. rozzsal indítottam, aztán fele-fele rozs-sima liszttel etettem. A magas h?fok nem tudom, pontosan mennyi...egy hagyományos gázsüt?ben, amilyen nekem van, ez kb. 10 perces el?melegítést jelent, és a legmagasabb lángon való sütést a kezdetben, majd közepes lángra vételt. (a tetején lév? sóról még elmondom, hogy azt én magam "bányásztam" egy hegy gyomrában :) üdv, Zilka

Torma

Halálos kis csaj vagy Zilka :))) nem is csodálkozom, hogy sót is bányászol....gombát is gy?jtesz? Medvehagymászni biztos mész, ha van alkalmad... A kenyerek tetejét olajos vízzel spricceled és magokkal kevert liszttel megszórod....nomeg a só itt, ugye ez a módszered? Miért az olajos víz? Nekem nagyon tetszenek a kenyértet?id; csupán esztétika az ok? Jöjjön több kovaszos kenyérféle recept, nagyon izgalmasakat sütsz!!! Üdv, Torma :)

ZilkaZil

Köszi Torma :))) Sajna gombászni nem szoktam, de miért is nem...?! Pedig gyerekkoromban apámmal mindig szedtünk, ha olyan id?ben túráztunk. Az olajos vízt?l ropogósabb lesz a héja a fehérebb kenyereknek, a tk. kenyereknek pedig puhább lesz a lisztes szórástól. Ez utóbbit azért vezettem be, mert kedves fiúm ki volt már akadva régebben a kemény héjú rozskenyerekt?l, és egy id? után nem volt hajlandó elfogadni a "de ennek ilyennek kell lennie" választ :) szép napot, Zilka

Chris71

Kedves Zilka! Nagyon bevált a kifli recepted! :) Készítettem már fehér lisztb?l, rozsból és tk tönkölyb?l is...töltöttem fokhagymás tejföllel, bacon-nel, és lilahagymával, sajttal. Nagyon finom lett minden variációban. Most ebb?l a tésztából készülök piros pesztós kenyércsigákat csinálni. Köszönöm a receptet! Kriszta

ZilkaZil

Kedves Kriszta! Hát, ennél szebb dicséretet nem is kaphattam volna :)) Köszi szépen, és nagyon örülök, hogy így bevált a receptem. Ja, és köszi az ötleteid is hozzá! üdv, Zilka

Hozzávalók

A tésztához

A bekenéshez

A tetejéhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek