Nosalty Logó

Rizstej

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Dacota
Ezen a képen: Rizstej
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 179 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1432 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 60 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Folsav - B9-vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.3 g

Zsír

  • Összesen
    0.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    91.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    48 mg
  • Nátrium
    11 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.6 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    256.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    116 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 179 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Folsav - B9-vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    735.1 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    60 mg
  • Kálcium
    72 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    112 mg
  • Foszfor
    380 mg
  • Nátrium
    84 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    316.6 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    2051.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    924 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 1432 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Folsav - B9-vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.1 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    30.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    3 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    16 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    85.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 60 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy nagy, legalább 5 literes lábasban a rizst annyi vízben, amennyi elllepi, feltesszük főni. 1 órán át főzzük, úgy, hogy közben időnként megkeverjük, hogy le ne ragadjon. A vizet is folyamatosan pótolni kell alatta. Az egy óra végéig mindig annyi vizet öntsünk alá, amit a rizs felvesz.
  2. Ha kész, kb 1-1,5 liter vizet keverünk hozzá, és botmikxerrel pürésítjük. Akkor jó, ha olyan az állaga, mint a nagyon híg (menzás) tejbegríznek.
  3. Hagyjuk, amíg kihűl, különben a "fejés" nehezen fog menni.
  4. Ha kihűlt, fogunk egy kb 5 literes tálat (vagy a fürdőből kölcsönzünk egy lavórt). A kulimászt egy adagonként belepakoljuk valamilyen nagyon laza szövésű kendőbe. (Nekem ilyen nem vol, így még nem használt nejlon térdzoknit áldoztam be az ügy érdekében).
  5. Most jöna móka: a kendőn át kipaszírozzuk a rizspépet a lavórba.
  6. Ebből a mennyiségből kb 4 liter joghurt sűrűségű rizstej lesz.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 48
  • Össznézettség: 93080
  • Feltöltés dátuma: 2010. április 28.

Ajánló

Hígítási aránytól függően bármihez, amihez egyébként tejet használnánk.

Receptkategóriák

Szerencsére nem vagyok laktózérzékeny, úgyhogy a rizs és egyéb gabonából készült tejekhez még soha nem kellett nyúlnom. Van viszont egy kedves ismerősöm, aki laktózérzékeny, és kénytelen többszáz forintos gabonatejeket venni, és azzal készíteni mindent. Már egy ideje kacérkodtam a gondolattal, hogy egyszer majd nekiállok, de valahogy elmaradt. A napokban viszont nagyon megkívántam az horchatát, de mikor megláttam a rizstej árát, tudtam, na most van itt az ideje, hogy magam essek neki a feladatnak. A recept után kutakodtam egy ideig, de az egyetlen, amit találtam, az Malackaraj rendkívül szórakoztató blogja volt. Egyébként meg vagyok róla győződve, hogy -bár a harisnyás passzírozás  kicsit macera - aki nem ihat valódi tejet, annak megéri a fáradtságot, ugyanis egy fél kiló legolcsóbb rizs árából jutottam ehhez az 5 literhez. Arról nem is beszélve, hogy a bolti rizstejet nagyüzemben állítják elő, és a növényi olaj mellet azt pakolnak a dobozba, amit nem szégyellnek. Ha pedig a passzírozást  kalákában csináljuk, nemcsak, az előkészület 30 percét redukáljuk kb. 10 percre, de még szórakoztató is lehet :)

Hozzászólások

P.

Elképeszt? vagy.... :-p

Dacota

Köszönöm az elismerést! :) Írtad, hogy neked az a vessz?paripád, hogy felkutasd a lehet? legeredetibb receptforrást, és azt készítsd el. Én is imádom, de az hiszem, az én dilim meg az alapvet?en nagyüzemi termékek házi el?állítása lesz! :)

Törölt felhasználó

Nagyon jó! Köszi!!

Dacota

Szívesen! Örülök, hogy tetszik! :)

P.

Zseniális ötlet! Minden kísérletedet várni fogom! Szerintem nem csak én... :-p Ezt itt már mentettem is. Puszi!

Ibóka

Hú, ez nagyon jó. Nekem a kisebbik gyerek tejérzékeny, úgyhogy én mindent azzal készitek, aminek a következménye az, hogy tényleg még a legegyszer?bb étel is (pl. burgonyapüré) viszonylag drága lesz. De az a recept... Van egy pár kérdésem: 1: A joghurt állagot szerinted vizzel fel lehet "javitani" tej állagúra? 2: Mennyire érezni az ételekben, hogy nem "rendes" tejet használsz (a bolti rizstej viszonylag elfogadható) 3: Mennyi ideig tartható el, és h?t?ben kell-e tartani? Egyébként ezer hála a receptért :)

Dacota

Kedves Ibóka! Nagyon örülök, hogy segíteni tudtam, pontosan ezzel e céllal raktam fel - felháborít, hogy ilyen olcsón el? lehet állítani, és mégis milyen drágán adják. Mintha nem lenne elég baj, hogy valaki laktózérzékeny... A joghurt állagot abszolút fel lehet higítani, rajtad múlik, hogy mennyire. Én úgy csináltam, hogy lassan öntöttem hozzá a vizet, és közben botmixerrel folyamatosan egyengettem. A másik két kérdésedet illet?en sajnos nem nagyon tudok segíteni. Én még soha nem vettem boltban növényi tejet, úgyhogy nem tudom,a bolti rizstejnek milyen az íze. Ennek teljesen semleges, a f?szerezésen múlik, hogy édeset vagy sósat csinálsz bel?le. Viszont ha abból indulok ki, hogy a bolti rizstejet sok minden más adalékkal is turbósítják, hogy íze legyen, hát, lehet, hogy a házi verziónak másmilyen, mint amit megszoktatok. Viszont szerintem, ha a valamit f?zöl vele, és nem magában isszátok, akkor nagyon nagy különbség nem lehet. Harmadik kérdésedre szintén csak tippet tudok adni, én ugyanis mint az 5 literb?l horchatat csináltam (recept hamarosan) és megittuk a kollégiumban, úgyhogy nálam csak egy éjszakát töltött. De mivel csak víz és rizs van benne, addig, ameddig a f?tt rizs eláll a h?t?ben, biztos nem lesz baja, én adnék neki 3 napot. Ha kipróbálod, és nem ízlik, minden más gabonaféléb?l (búza, zab, stb...) ugyanezzel a módszerrel és higítási aránnyal csinálhatsz növényi tejet. Jó f?z?cskézést! Üdvözlettel: Dacota

Ibóka

Kedves Dacota, Köszi a gyors választ, és ne haragudj, hogy ennyit kérdeztem egyszerre, de ha tetszik valami akkor könnyen belelkesedek és nehezen állok le :) Egyébként a rizstejet "csak" f?zésre használom, "direktbe" nem szokta a gyerk?c inni, max. kakaó gyanánt, úgyhogy azért az izéhez hozzászokott már -nembeszélve arról, hogy szegénykének nem sok összehasonlitási alapja van, alig kapott tehéntejet. Még 1x köszi.

Törölt felhasználó

Dacota, Te egy istenn? vagy! És nagyon tetszik ez az 5leted, igen üdvösnek találom, hogy az általában nagyüzemi el?állításból készült, drágán kapható étkek/italok házi kreációival kacérkodsz. HAJRÁ! Recept mentve. :-)

Dacota

Köszönöm, köszönöm, igazán nagyon aranyos vagy Zit! :) Ibóka mégegyszer nagyon szívesen, remélem hasznát tudod venni, és ha van eredmény a bolti vs. házi ízr?l, illetve az eltarthatósági id?r?l, akkor nosza, oszd meg velünk! :) Szép estétnektek Üdvözlettel: Nóra

Katyerina

Borzasztóan örülök az általad leírt rizstejnek, mert laktóz érzékenységem miatt nagyon"drága" vagyok! Nemrégen vettem 900 ft-ért rizstejport,amib?l 4 litert lehet elkészíteni, és édesít?szert?l kezdve szója, csomósodásgátló,stabilizátor, és az isten tudja még mi minden van benne. Hálásan köszönöm!

Dacota

Kedves Katyerina! Igazán örülök, hogy segíteni tudtam! Kellemes f?z?cskézést! :) Üdv: Nóra

Törölt felhasználó

Dejó! Köszi! Mindenképp kirpóbálom én is! Ennyire házi verzióról nemis tudtam még. Én tejgéppel csináltam eddig növényi tejet magunknak. A házi rizstej íze teljesen semleges, a bolti szerintem kicsit karakteresebb, édeskésebb.

Dacota

Kedves Hédi! Nagyon szívesen! Nekem még külön tetszett is, hogy semleges- én lövöm be, hogy mennyire édes (és nem utolsó sorban, hogy mivel édesítem) üdv: Nóra

Évi

Szia Bármilyen rizsb?l csinálhatom ?? Pl sima " A" rizs vagy barnából jobb ?? Mindenhol mást olvastam! Lányom szombaton lesz 1 éves és a szülinapi tortába kell :)) Laktózérzékeny.... :( Köszi :Évi

Dacota

Kedves Evi! A piacon kaphato legolcsobb rizsbol csinaltam. Mivel a "leve" a lenyeg, folosleges dragabb rizsekbe invesztalni. Sajnalom, hogy a kislanyod laktozerzekeny; de nagyon nagyon boldog szulinapot kivanok neki, neked pedig jo "rizsfejest" :) Udvozlettel: Nora

Törölt felhasználó

Kedves Dacota! Te szenzációs vagy és hihetetlen motiváló! Éppen ezért kezdtem én is bele növényi tej készítésbe, csakhogy én zabból próbálkoztam. Én még soha nem ittam ilyen italt, nem is igazán tudom, hogy milyen ízre, állagra, illatra.... stb. Szóval, amikor lefejtem a zabtejet, hihetetlenül s?r? állagú valamit nyertem, amit üvegekbe töltöttem. 2-3 nap múlva (persze a fejés után h?t?be raktam) pedig folyadék állagú lett. Szerinted akkor ez most megromlott, vagy valamit nem jól készítettem? El?re is köszönöm a választ! Üdv: Eri

Dacota

Kedves Eri! Nagyon szépen köszönöm a kedves sorokat :). Sajnos most nagyon megfogtál..én nem vagyok laktózérzékeny, úgyhogy bolti növényi tejjel még soha nem találkoztam, és a rizstejet pedig rögtön felhasználtam. Az nem baj, hogy nagyon s?r? lett, olyannak is kell lennie, felhasználás el?tt te higíthatod, attól függ?en, hogy a tejet/joghurtot/tejszínt szeretnél vele pótolni. Ha h?t?ben volt, akkor elvileg nem lehet baja, a sima f?tt rizs vagy f?tt zab sem romlik meg annyi id? alatt, én inkább arra tippelnék, hogy leülepedett az aljára a "s?r?" rész. Egyébként más ésszer? érvet nem nagyon tudok kitalálni...Ne haragudj :( Ha esetleg tudod már a választ - megkóstoltad, vagy valaki nálam okosabb és növényi tej fogyasztásban járatosabb személy kiokosított, akkor oszd meg velünk a választ! Szép napot! Üdvözlettel: Nóra

Szeva

Kipróbáltam a receptet. 10 dkg rizsb?l készítettem rizstejet a leírásnak megfelel?en. Az eredmény b? 1 liter kanalas, puding állagú "s?rítmény" lett. 1-2 ev?kanálnyiból készítettem kakaót, egy kicsit gabona háttér íze volt, de nem zavaró. Tettem egy kefires pohárban a fagyasztóba, még várja sorát. A maradék további felhasználására 4 nap múlva került sor. Készítettem almás palacsintát. Egy serpeny?ben sült egyszerre 3 darab tenyérnyi palacsinta. Igaz vastagabb volt egy kicsit a hagyományoshoz képest, de nem volt gond a fordítással. Finomra sikeredett. Rizsfelfújthoz használtam a maradékot. Kb. 3 dl s?rítményhez 2,5 dl vizet dolgoztam botmixerrel és felforraltam. Ez esetben több vaníliás cukorra és citromhéjra volt szükségem, de tökéletesen m?ködött a recept. Még az egy év alatti baba is fogyasztotta jó étvággyal. Még a fagyasztott részt kell tesztelnem, aztán indulhat a nagyüzem. Köszönöm a receptet.

Dacota

Kedves Szeva50! Ejha...örülök, hogy ennyi mindent kipróbáltál bel?le, és nagyon nagyon köszönöm, hogy megosztottad velük a sokrét? felhasználhatóságot! Ennyi mindenhez biztosan nem lett volna türelmem, de ezek szerint tényleg minden szinten kiváltja az álati tejet. Még egyszer köszönöm szépen! Szép estét Üdv: Nóra

Szeva

Kedves Nóra! Még adós vagyok a fagyasztóban lév?vel, csak legyen rá id?m. (Nagyon meglep?dnék, ha nem bírná a fagyasztást, mert a rizst és a vizet is lehet.) Örülök, hogy tudtam segíteni. Én 50 %-osra kihoztam magam a laktóz intolarenciából, de vannak még körülöttem "gyengélked?k". Üdv: Éva

Törölt felhasználó

Sziasztok! hát nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a fórumra, mert éppen utána kellett néznem a zabtejnek, meg risztejnek stb. amivel kiválthatom a tehéntejet. 2 éves kislányom 5 hete húzódó nyálkahártyaduzzanat többek szerint azért van és nem múlik, mert tejérzékenységet váltott ki az immunrendszere állapota, attól függetlenül, hogy vitaminnal tömöm és étkezése változatos stb. Ismer?sünk gyermekét a fulladásos állapotában már fül-orr-gége szakorvoshoz vitték el, és növényi eredet? tejet javasoltak, de a végén ezt a szül?k elvetették "szakmailag" és kivetették a manduláját. Hát én holnap viszem gyerekorvoshoz, majd szakorvoshoz a pindúromat, kíváncsi vagyok , hogy nekünk mit mondanak, bár mi a szájon keresztüli nehézkes légzésbevitelnél tartunk. Nagyon nagyon nagyon örülök, hogy itt Dacota által egy olcsó recepthez jutottam, mert éppen az árakat olvasva kezdtem én is nehezen venni a leveg?t.....hát biztosan nagyon sokan hálásak lehetnek a receptért. Én biztos. köszönöm szépen, Mindenkinek nagyon jó egészséget kívánok...

Dacota

Kedves LadyLevender! Hát igen...ilyenkor nehéz azt írnom, hogy szívesen, mert bárcsak soha senkinek ne kéne ezt a tejet fogyasztania, hacsak nem önszántából. Nem mintha rossz lenne, csak hát a nagy többség hasonló okok miatt örül meg neki. Remélem, hogy a kislányod hamar meggyógyul, és csak id?szakosan lesz szükség az igazi tej növényi eredet?re cserélésére. Szép estét kívánok! Üdvözlettel: Nóra

Törölt felhasználó

Sziasztok! Nagyon jó a recept, igazán hálás vagyok érte! Bár mivel tegnap egyedül csináltam, nekem nem ment a harisnyába való betöltés, úgyhogy fogtam a húsleveshez használt s?r? szövés? sz?r?met és mer?kanalanként azon át paszíroztam a rizspépet. El?ször kanállal próbálkoztam átsímogatni a masszát, de tekinve az irdatlan mennyiséget, hamar elfáradt a kezem. Ekkor kölcsönvettem a gyerk?cök teniszlabda nagyságú habszivacslabdáját és azzal körözve már elég gyorsan átment. Tudom ajánlani mindeninek, mert nagyon hatékony már ami a visszamaradt "szárazanyagot" illeti. A rizstej fogyasztása mellesleg nem csak az allergiásoknak javallott, vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy sokan nem is tudják, hogy a tejallergiájuk okozza az emésztési zavaraikat, ekcémájukat, túlsúlyukat. A gyermekeim esetében még a vérteszt sem mutatta ki a tejallergiát, mégis mindkettejük számára az hozott megoldást az évek óta fennálló pollenalergiára és ekcémára. A tej áldásos hatása amúgy is vitatott téma pláne feln?tt korban, érdemes utánaolvasni! Még egyszer köszönöm Dacota!!! :)

Dacota

Kedves Fio! Köszönöm a kedves sorokat, és az alternatív megoldásokat az elkészítésben. :D Nagyon örülök, hogy tetszett Neked! Üdvözlettel: Nóra

Törölt felhasználó

Sziasztok..... Valaki esetleg meg tudná mondani,hogy ez át megy -e a cumisüvegen?? És ,hogy mivel lehet ízesíteni 18 hónapos babámnak? Köszönöm

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek