r
Nosalty Logó

Remek jeges egresleves - hűsítő piszketurmix

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Remek jeges egresleves - hűsítő piszketurmix
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 222 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 890 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 85 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    11.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    289.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    159 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    54 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.4 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    152.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    73 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 222 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.5 g

Zsír

  • Összesen
    46.4 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    118 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1156.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    636 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    233 mg
  • Nátrium
    218 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    101.8 g
  • Cukor
    69 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    609.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    293 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    85 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    242 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    50 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 890 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.6 g

Zsír

  • Összesen
    4.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    110.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    61 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    22 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.7 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    58.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 85 Kcal

Hozzávalók

  • 30 dkg egres
  • 5 dkg cukor (kristály vagy nádcukor)
  • 2 dl tejföl (elhagyható, helyette tejet használhatunk, ekkor az alábbi tej mennyisége 5-6 dl)
  • 3 dl tej
  • 1 db vanília (kikapart belseje)
  • 2 dl ásványvíz (szénsavmentes, alacsony ásványianyag-tartalmú)

Elkészítés

  1. A piszkét tisztítjuk: ollóval levágjuk a kocsányt és a szirommaradékot, majd mossuk.
  2. Felöntjük annyi ásványvízzel, amennyi nem túl bőven ellepi, és éppen csak felforraljuk.
  3. A tűzről levéve hozzáadjuk a kikapart vaníliát, a cukrot (és a tejfölt); jól elkeverjük.
  4. Mélyhűtőben jegesre, de nem fagyottra hűtjük.
  5. A tejjel turmixoljuk.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 5202
  • Feltöltés dátuma: 2010. július 17.

Ajánló

Kánikula mellé ajánlom!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A minap a szegedi 1-es posta előtt árult egy nagyon aranyos idős néni mérővel egrest. Mondom, csókolom, készítenék egy kis piszkelevest, kérek egy mérővel. Erre ő, hogy hogyan szokta készíteni. Aztán megegyeztünk, hogy mégsem habarom be liszttel, hanem valami átmeneti formában lesz belőle valami jeges, mert iszonyatosan meleg van, és a piszke remek savanykás íze igazán frissítően hat ilyenkor. Szívem szerint tettem volna hozzá egy nagyon kicsi fodormenta levelet, de nem volt itthon sajnos. Azért így is nagyon finom! :) És pompás hűsítő!

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Mi ez az ?rület a kristálycukor = nádcukor körül? Magyarországon ha jól tudom nincs cukornád ültetvény. Nálunk cukorrépából nyerik a cukrot, a szacharózt, mert ez a kristálycukor kémiai megfelel?je. Kristálycukor = nádcukor = szacharóz = C6H22O11. Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Szachar%C3%B3z

Törölt felhasználó

Bocs elgépeltem a képletet. A helyes képlet: C12H22O11

Törölt felhasználó

Még egy utóirat javítás végett: kristálycukor = répacukor = nádcukor = szacharóz = C12H22O11 Ez mind ugyanaz a cukor!

Törölt felhasználó

Kedves, uborkafankos, a készítési eljárásban vannak ám különbségek! Lehet, hogy a vegytiszta képlete így néz ki mindnek, ám a nádcukrot, ha "nyers" állapotában hagyják, azaz nem kristályosítják, akkor megtalálhatóak benne olyan ásványi anyagok és nyomelemek, amik hasznunkra válnak, ellentétben a kristályos változattal, amikor is a hasznos anyag csupán 1%! Ezért nem tanácsos KRISTÁLYcukrot használni semmihez. Az eljárással van a baj, nem a répacukorral. Ha azt is meghagynák és csak simán préselnék a levét, akkor egészségesebb volna. Vagyis a kristályos nádcukor is haszontalan... ha már itt tartunk. :-) szép napot!

Törölt felhasználó

Maty, a levesed elnevezése nagyon jó pofa! :-)) Biztosan finom is.

Törölt felhasználó

Támogatom, tényleg nagyon ötletes a leves neve! :)

Törölt felhasználó

Kedves Bendi! Mit jelent a következ? megfogalmazásod? Idézlek: "a nádcukrot, ha "nyers" állapotában hagyják, azaz nem kristályosítják, akkor megtalálhatóak benne olyan ásványi anyagok és nyomelemek, amik hasznunkra válnak", tehát az írásod szerint ez folyékony nádcukrot, egyben folyékony répacukrot is jelent, mivel mindkét cukor (répa, és nád) kivonása ugyanazzal a technológiával történik? Te itt mire gondolsz talán a melaszra? Mert ha nem kristályosítják ki, akkor folyékonynak kell lennie, ugye? Hol árulnak nálunk melaszt megkérdezhetném? Forrásom: http://hu.wikipedia.org/wiki/Melasz

Törölt felhasználó

Kedves Bendi! Talán Te erre gondoltál: http://www.sikeresfogyas.hu/egeszsegkonyha/cikkek-cukorfajt%E1k.html Ez remekül hangzik, de igen drága és ritka lehet nálunk, nem hiszem, hogy cukor lenne az a forrás, amib?l hozzá kellene jutnunk a B vitaminokhoz, vagy az ásványi anyagokhoz. Lehet, hogy ha annyira egészségesen szeretnénk táplálkozni nem kellene CUKROT használnunk, inkább az olcsóbb, könnyen hozzáférhet? MÉZRE kellene szavaznunk, mindenféle divatos, ám de nagyon jól hangzó anyagok helyett. A MÉZ mindazon anyagokat tartalmazza, amiket Te felsoroltál, s?t azoknál sokkal többet és hasznosabbatt, minden kémiai macera nélküli természetes anyag, és kis hazánkban is remekül hozzáférhet?. Forrásom:http://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A9z Tisztelettel uborkafa

Törölt felhasználó

javítás: hasznosabbat

Törölt felhasználó

http://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A9z

Törölt felhasználó

Kedves uborkafa, Elnézést a kés?i reakcióért, hát persze, természetesen egy és ugyanazon vegyületr?l van szó minden esetben, ha asztali cukorról beszélünk, szó sincs ?rületr?l. Aki azonban kóstolt már (Neked is ajánlom, ezek szerint még nem tetted) különféle alapanyagból készült cukrokat (vagy akármi egyéb mást összehasonlítás végett), az tapasztalta mekkora ízbeli különbség adódhat köztük eredetük és a különböz? fizikokémiai kinyerési eljárásoknak köszönhet?en. Épp a cukor "szennyezettsége", kémiailag nem-tiszta volta az, ami leginkább felel?s ezekért a különbségekért, még akár egyazon gyártási technológia esetén is. Ellenpélda: gondolj csak a borászatra. Ha ugyanazt a sz?l?t áztatod regulárisan, acéltartályban 7-8 fokon vagy 5 fokon széndioxiddal dúsított környezetben kap áztatást, a különbség ég és föld. A nádcukor isteni. Szerencsére volt alkalmam folyamatosan fogyasztani egyiptomi ottlétem alkalmával és állítom, hogy egészen más, a shake-ekhez, turmixokhoz, gyümölcsös ételekhez jobban simuló íze van, mint a répacukornak; ezért tettem oda zárójelben, hogy aki esetleg rászánja azt az összeget, amennyibe nálunk kerül ez, annak egy (embert?l függ?) árnyalattal óriásibb gasztroélményben lehet része. Megjegyzés: a gyártási technológia rendkívül sokat számít, az asztali cukor közel sem tiszta kémiailag, ezért olyan olcsó. A kémiailag tiszta sucrose (szukróz=szacharóz) igen drága, kb. 10.000 Ft kilója, tisztaságtól (99.5% vagy >99.5% vagy 99.8% vagy >99.8%; grade) függ?en. Természetesen embere válogatja, hogy kinek milyen ízlelést adott a teremtés, akár észrevenni kémiailag százalékos nagyságrend? tisztaságbéli különbséget, azt gondolom, itt az oldalon néhányunkat kicsit túl jóra sikerült érzékekkel "vert meg" a genetika :) . Üdvözlettel: Maty

Törölt felhasználó

Kedves Czepanm, alias Maty! "Természetesen embere válogatja, hogy kinek milyen ízlelést adott a teremtés, akár észrevenni kémiailag százalékos nagyságrend? tisztaságbéli különbséget, azt gondolom, itt az oldalon néhányunkat kicsit túl jóra sikerült érzékekkel "vert meg" a genetika :)" Azért ez a mondatod kicsit elgondolkodtató, nem hinném, hogy az ízlelésünkkel lenne bajunk, de a pénztárcánkkal lehet, hogy annál nagyobb problémáink van. Sokunk nem kóstolta még itthon sem, pláne nem Egyiptomban a nádcukor leny?göz? ízét. Értelme nincs, hogy miért ilyen drága, mert pont az a lényege, hogy nincs megtisztítva a cukor: http://www.harmonet.hu/polcra/19379-mi-micsoda?-a-nadcukor.html , vagyis divat mivolta, az drágítja meg. Szerintem a cukor semelyik formája sem egészséges, mert ellentétben a mézzel nem természetes anyag, talán csak akkor lenne egészséges, ha a cukornádat rágcsálnánk, vagy a cukorrépát ennénk, bár ennek a magyar konyhában van hagyománya, a cukorrépából készült málék esetében. Az ásványi só, és a B vitaminokat sem hinném, hogy a cukorból kellene beszereznünk, inkább együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, húst (lásd paleolit táplálkozás), azaz táplálkozzunk minél sokrét?bben, ha bármi élelmiszerre tilalmat állítunk pont ezt az egészséges sokszín?séget tesszük tönkre. Tisztelettel uborkafa

Törölt felhasználó

Kedves uborkafa, tökéletesen egyetértek. Az valóban elgondolkodtató, hogy ha manapság kellene az asztali cukrot, mint élelmiszert engedélyeztetni, a hatóságok valószín?leg nem engednék, tekintve, hogy sok szakért? (f?leg neves patológusok) szerint egészségkárosító hatása súlyosabb, mint a dohányzásnak. A nádcukor szerintem egyszer?en azért drága, mert érthet? módon igen keveset fogyasztunk bel?le, ráadásul ugye importcikk. Nyilván term?helyén felettébb olcsó, lásd: fél Brazília autóállományát bioetanol hajtja, amit cukornádból nyernek. Plusz az els? reakciódra: hallod, nagyon negálod ezt a nádcukor témát vagy engem, kissé cinikusnak t?n? válaszod alapján. Nem fennhéjázásból írtam, hogy milyen tapasztalatom van vele, hanem szerettem volna megosztani családias hangulatban, milyen jó is az a gourmet asztalon vagy külföldön, ha azzal készítteti az ember a gyümölcsitalát. Nem venném gyarlóságomnak, hogy jólesik visszaemlékeznem minderre. Ottlétem alatt minden nap többször igyekeztem inni (30-60 Ft-ért !) ily módon készített isteni juice-t, a juicer-eknél és nagyon megszerettem. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Nagyon örültem, hogy sikerült kijutnom arra a szép vidékre, sok-sok munka árán, de sajnos már nem vagyok annyira eleresztve, hogy mégegyszer a közeljöv?ben megtegyem vagy leemeljem az áruház polcáról kilónként a nádcukrot. DE! Ha más megteheti, hogy azt tesz bele (és szerintem vannak azért ilyenek b?ven itt a NoSalty-n), akkor hajrá, mert sokkal jobb lesz t?le. Pont ez az oldal egyik f? célja (szerintem), hogy a gasztrobloggerek blogoljanak tapasztalataikról. Nem? :) Felvetésed követve azért legközelebb hódmez?vásárhelyi házi virágmézzel készítem el piszkémet. Sok üdv: Maty

Törölt felhasználó

Kedves Czepanm! Igen megfogtak kedve, bölcs és rendkívüli intelligenciát sejtet? szavaid. Sajnos nálam sokszor kerekedik felül a vehemencia, a racionalitás felett. :( Mindig vágytam erre a békés, csendes megfontoltságra, de az ember nem lépheti át a saját árnyékát.:( Ne gondold azt, hogy én egy fanatikus környezetvéd? vagyok. Pont olyan ember vagyok, mint akárki más. Nyomom itt a környezetvéd? szövegemet, de én is pont annyira mérgezem magamat, és a környezetemet, mint mindannyian, de mentségemre szóljon, hogy nem igazán tudom a megoldást mindazokra a problémákra, amelyek idáig juttattak minket a Földünkkel együtt. Sajnos bármit követünk el a Földünk ellen, visszaszáll a fejünkre:( Igyunk csak tiszta forrásból? Mégis megn? a férfiak melle a vizek n?i hormon tartalma miatt (fogamzógátlók) Legyünk vegetáriusok, rágcsáljuk cukornádat? A töménytelen növényvéd? szerek miatt mégis méreg kerül a szervezetünkbe. Együnk sok húst és tengeri halat? Az állatok húsába akkumulálódnak a mérgek. Édesítsünk mézzel? A gyümölcsfákat permetezik, a mézbe is méreg kerül. Költözzünk kietlen, távoli vidékekre, és kezdjük az életet egy új k?korszak szerint? A szennyezett leveg?, a savas es?k, a földrétegeken átszivárgó vizek mindenhová eljuttatják a szennyez?dést. Nincs kiút? Vagyis van, de a Földön él? minden embernek egyformán részt kéne vennie az élet megváltoztatásában. Ha a szerves anyagok emberekben (túl sokan élünk a Földön), Barbie babákban, különleges m?anyag tollakban, plasztik dolgokban manifesztálódnak, oroszlánok, gazellák, gepárdok helyett, akkor nem tudom, hogy mit kéne tennem? De a Föld változtatni fog (Gaia elmélet). Már megkezd?dtek a változások, meg fogja találni az élet újra az egyensúlyt "világunkban". Legfeljebb mi már nem leszünk a tanúi. Tisztelettel uborkafa

Törölt felhasználó

Igaz-keser? szavaid sajnos a tényszer? valóságot ábrázolják. No comment. Talán mégis: ahogyan bolygónk arca változik, úgy a miénk is. Én is érzem magamon belül, hogy nem jó ez így. Mint valami féreg, ami berágta magát az ember bels?jébe és nem tud vele mit kezdeni. A legrosszabb az egészben pedig az, hogy ami belülr?l marcangol, az a nemtör?döm, pillanatnyi-élt?, pénzhajhász, de országokat uraló, önimádó és önmagukat teljhatalmúnak képzel? embertársaink viselkedése, akik idáig hagyták fajulni planétánkon a szimbiózist. Nem segít semmin sem, de az ? arcuk is változni fog. Elnézést a szentimentális beütésért, az élet (nem a dolce vita) szép és nagyon bosszant a vezet?k unintelligens cs?látása. Maty

P.

Én meg csak csendben bólogatok... :-(

skyli

Én is :S De ezt egyszer szerintem meg fogom csinálni :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek