r
Nosalty Logó

Rácsos lepény párolt szilvával

Dina79
Rácsos lepény párolt szilvával
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

541
Kalória
8.7g
Fehérje
64.2g
Szénhidrát
28.2g
Zsír
107.5g
Víz
26.9g
Koleszterin
3.6g
Élelmi rost
13.3g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 541 kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 4328 kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 249 kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    8.7 g

Zsír

  • Összesen
    28.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    214.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    118 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    64.2 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    107.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    291 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    35 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    58 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    259 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    372 micro
  • β-crypt
    34 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    110 micro
Összesen 541 kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    69.9 g

Zsír

  • Összesen
    225.7 g
  • Telített zsírsav
    47 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    104 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    65 g
  • Koleszterin
    215 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1719.1 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    172 mg
  • Kálcium
    254 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    213 mg
  • Foszfor
    945 mg
  • Nátrium
    112 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    513.7 g
  • Cukor
    106 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

Víz

  • Összesen
    860.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2328 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    26 mg
  • C vitamin:
    73 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    284 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    462 micro
  • Kolin:
    256 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2070 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2972 micro
  • β-crypt
    272 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    882 micro
Összesen 4328 kcal
  • 4% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    13 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    99 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    54 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    29.6 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    49.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    134 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    119 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    171 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    51 micro
Összesen 249 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, és kisebb darabokra vágjuk. Meghintjük a cukorralés a fahéjjal, összekeverjük, és félretesszük.
  2. A tésztához kimérjük a lisztet. A margarint kisebb kockákra vágjuk, majd a liszthez adva alaposan összemorzsoljuk.
  3. Egy külön kis tálban a tejfölt elkeverjük az élesztővel, majd a margarinos liszthez öntjük. Hozzáadjuk a tészta többi hozzávalóját is, és összedolgozzuk.
  4. A gyúrt tésztát hűtőszekrényben20 percig pihentetjük.
  5. Ezalatt elkészítjük a tölteléket. Az előzőleg előkészített szilvát alacsony lángon elkezdjük melegíteni. Vigyázzunk, hogy oda ne kapjon. Majd amikor a cukor teljesen felolvadt, és a szilva levet engedett, lefedjük, és tovább pároljuk, amíg a szilva megpuhul, kicsit összeesik.
  6. A pihentetett tésztát 2 részre osztjuk, 60-40 % arányban. A nagyobbik darabot lisztezett deszkán a tepsi méretére kinyújtjuk, majd az előkészített kiolajozott, majd lisztezett tepsibe fektetjük.
  7. A tepsibe fektetett lapot megszórjuk búzadarával, majd ráöntjük a szilvát, és egyenletesen eligazgatjuk.
  8. A tészta másik felét vékonyra nyújtjuk, felcsíkozzuk késsel vagy derelyevágóval, és berácsozzuk a tészta tetejét.
  9. Előmelegített sütőben megsütjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C

Garantáltan pihe-puha omlós tészta (elárulom, másnap szinte még finomabb!) fahéjas szilvatöltelékkel... Azt hiszem, ennél nem is kell finomabb. A töltelék a mi ízlésünk szerint van cukrozva, így aki elkészíti a receptet, párolás közben mindenképp kóstolja meg a szilvát, és adjon hozzá plusz cukrot ízlés szerint, ha szükséges. A tészta receptjét jó pár éve találtam egy Rama szakácskönyvben, és már első alkalommal tökéletesen sikerült, így bekerült a kedvencek közé, és nyugodt szívvel ajánlom még a kezdőknek is!! Töltelék terén szabadon engedhetjük a fantáziánkat, és a recept alapján készíthetünk almás, almás-diós, meggyes, meggyes-mákos, meggyes-diós, túrós, túrós-meggyes, kapros-túrós lepényt is.:)

További receptek

Epres leveles pite

A leggyorsabban elkészülő gyümölcsös pitékhez megengedett a házi tészta mellőzése, így ugyanis tényleg nevetséges mennyiségű idő alatt hozzájuthatunk a zamatosan gyümölcsös ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek