Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Puha kakaós fonott kalács

Puha kakaós fonott kalács
Puha kakaós fonott kalács
65 perc / előkészület: 30 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Minden nyáron elzarándoklunk barátainkhoz, Szlovákiába. Gabi néni már előre lesüti nekünk a két tepsi, hat rúd fonott kalácsát. Mi pedig becsületesen el is fogyasztjuk pár nap alatt. Nyaralásunk elején ugyanolyan puha, mint a végén.

Remek a tésztája! Talán meglepő a tésztába kerülő tojáshab, de ennek a kalácsnak ez a titka. Öröm gyúrni, a nyers kelt tészta simogatja a tenyerünk, könnyen megadja magát, elhasal a lisztes felületen. Hatalmasra feldagad, már-már azt hiszi az ember, hogy a következő pillanatban szétdurran, legalábbis a sütőben biztosan megreped, de a titok, hogy ne sodorjuk és fonjuk túl szorosra. Hagyjunk a tésztának mozgási teret, hadd nőjjön, hadd találja meg a saját határait.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A kakaós töltelékhez

A pudingos töltelékhez

ajánlat

Hogy sokáig puha maradjon a kalács, hagyjuk a tepsiben a rudakat, takarjuk le alufóliával, konyharuhával, és annyit vágjunk csak fel, amennyit fogyasztunk, tálalunk.

Nagy adag, így aki kevesebbet szeretne, felezzen meg mindent. A 3 tojás helyett mehet 2 darab.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt belemorszoljuk kevés meglangyosított tejbe, kevés cukorral nagyjából elkeverjük, letakarjuk, és hagyjuk felfutni. (kb. 15 perc)
  2. Addig kimérjük a tészta többi hozzávalóját, összevegyítjük őket. A 3 tojásfehérjét habbá verjük. Hozzáadjuk a masszához a felfuttatott élesztőt, és legvégül a tojáshabot is beleforgatjuk. Egynemű masszává gyúrjuk. Könnyű, lágy tésztát kapunk. Letakarjuk, és huzatmentes, meleg helyen hagyjuk kétszeresére dagadni.
  3. Elkészítjük a tölteléket. Az egyszerűbb változat, ha kakaóport kristálycukorral összeforgatunk.
  4. Ha a pudingos verziót választjuk, a következőképpen járjunk el: Fél liter tejben megfőzzük a 2 cs pudingport. Még melegen hozzákeverünk egy kocka margarint (darabokra szelve adjuk hozzá, úgy hamarabb elvegyül), a porcukrot és a kakaót.
  5. Ha a tészta megkelt, 6 cipót formázunk. Amíg egy cipóval dolgozunk, hagyjuk letakarva kelni a többit, nem árt nekik. A tésztát fél cm vastagságúra nyújtjuk lisztezett deszkán, jól megszórjuk a cukros kakaóval, vagy megkenjük a pudingos töltelékkel, feltekerjük, és kettesével összefonjuk.
  6. Kivajazott tepsiben még fél órát kelesztjük. Ne tegyük szorosan egymás mellé a kalácsrudakat, mert ki fogják tölteni az üresen maradt helyeket. (Én 5 cm-t is hagytam, a végén összeértek.) Ebből a mennyiségből két nagy tepsi kalács is lesz, érdemes tehát két tespiben sütni, és inkább helyet hagyni.
  7. A megmaradt tojássárgával lekenjük a fonatokat, a kalácsok érintkezési felületét, oldalát, és előmelegített sütőbe toljuk. Lassú tűzön süssük, hogy mindenhol átsüljön, és közben nőjön a tészta. Szinte kimászik a tespiből!
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 464
elküldve: 1
receptkönyvben: 143
elkészítve: 4/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Hangya6

Mióta szakács: 2011.09.13.
9 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

kakaós kalács, kakaós kelt tészta, fonott kalács

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

t_timi
Hangya6 / t_timi Sat, 2011-12-31 09:44

Kedves Ádám!
Nos, nézzük. Nemrég én is a fele mennyiséget sütöttem meg. A megkelt tésztát négy egyenlő részre osztottam. Így kettesével összefonva, tekerve két szép kalácsot kaptam, melyeket érdemes együtt sütni egy tepsiben. Látni fogod a tészta nagyságát, hozzá tudod mérni a tepsijeidhez, hogy szemmértékre melyikbe fér bele. Számold rá, hogy még nőnek, hagyj neki helyet. Rakhatod gáztepsire, de ha szeretnéd, hogy szépen faltól falig süljön, akkor tepsibe helyezd.
Jó sütést! :)

Döme-Ádám
Döme-Ádám Sat, 2011-12-31 00:08

Szia!
Meg szeretném sütni a csokis-kakaós sütit imádó családomnak ezt a kalácsot, de első alkalmommal csak fele mennyiségben. Ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem:
- A fele mennyiség esetén hány cipót formálsz, mert a 3-at nem tudom kettesével fonni?
-Mekkora tepsiben sütöd eredetileg?
-Azt írod, hogy 2 nagy tepsi kalács készül a Te általad leírt mennyiségből. Hogyan osztod el a 3 rudat ( 6 cipó= 3 rúd kettesével fonva) egyenlően a 2 tepsiben?
Válaszodat előre is köszönöm!
BUÉK!
Ildi

t_timi
Hangya6 / t_timi Fri, 2011-12-30 13:55

Kedves Dalma,
4 evőkanál kakaó kell a pudingos töltelékhez, ha azt a verziót választod. Köszönöm, hogy szóltál, már pótoltuk is! Jó sütést! Várom, hogy milyenre sikerült. :)

boromisza dalma
boromisza dalma Fri, 2011-12-30 13:51

Üdv! a 4. pontban mennyi kakaó kerül a pudinghoz? mert a recept nem írja a pudingos tölteléknél.

1130
finomliszt 90 dkg
élesztő 9 dkg
tej 4 dl
porcukor 10 dkg
napraforgó olaj 3 ek
tojásfehérje 3 db
tojássárgája 3 db
vaj 1 ek
cukrozatlan kakaópor 6 ek
cukor 225 g
tej 0.5 l
csokoládés pudingpor 2 tasak
margarin 25 dkg
porcukor 25 dkg
cukrozatlan kakaópor 4 ek