r
Nosalty Logó

Puha kakaós fonott kalács

NS
Puha kakaós fonott kalács
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A kakaós töltelékhez

A pudingos töltelékhez

1130
Kalória
21.3g
Fehérje
182.3g
Szénhidrát
36.9g
Zsír
45g
Víz
85.1g
Koleszterin
8.7g
Élelmi rost
76.9g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A kakaós töltelékhez

A pudingos töltelékhez

Összesen 1130 kcal
  • 7% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A kakaós töltelékhez

A pudingos töltelékhez

Összesen 9032 kcal
  • 7% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A kakaós töltelékhez

A pudingos töltelékhez

Összesen 288 kcal
  • 7% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.3 g

Zsír

  • Összesen
    36.9 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    85 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    710.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    49 mg
  • Kálcium
    176 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    95 mg
  • Foszfor
    286 mg
  • Nátrium
    96 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    182.3 g
  • Cukor
    77 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    45 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    296 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    133 micro
  • Kolin:
    83 mg
  • Retinol - A vitamin:
    280 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    200 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    107 micro
Összesen 1130 kcal
  • 7% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    170.5 g

Zsír

  • Összesen
    295.5 g
  • Telített zsírsav
    73 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    125 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    77 g
  • Koleszterin
    681 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5681.9 g
  • Cink
    24 mg
  • Szelén
    390 mg
  • Kálcium
    1410 mg
  • Vas
    30 mg
  • Magnézium
    760 mg
  • Foszfor
    2288 mg
  • Nátrium
    764 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1458.8 g
  • Cukor
    615 mg
  • Élelmi rost
    69 mg

Víz

  • Összesen
    360 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2372 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    35 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    240 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    25 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1068 micro
  • Kolin:
    662 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2237 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    1600 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    856 micro
Összesen 9032 kcal
  • 7% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    9.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    181.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    46.7 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    11.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    76 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    72 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    51 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    27 micro
Összesen 288 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt belemorszoljuk kevés meglangyosított tejbe, kevés cukorral nagyjából elkeverjük, letakarjuk, és hagyjuk felfutni. (kb. 15 perc)
  2. Addig kimérjük a tészta többi hozzávalóját, összevegyítjük őket. A 3 tojásfehérjét habbá verjük. Hozzáadjuk a masszához a felfuttatott élesztőt, és legvégül a tojáshabot is beleforgatjuk. Egynemű masszává gyúrjuk. Könnyű, lágy tésztát kapunk. Letakarjuk, és huzatmentes, meleg helyen hagyjuk kétszeresére dagadni.
  3. Elkészítjük a tölteléket. Az egyszerűbb változat, ha kakaóport kristálycukorral összeforgatunk.
  4. Ha a pudingos verziót választjuk, a következőképpen járjunk el: Fél liter tejben megfőzzük a 2 cs pudingport. Még melegen hozzákeverünk egy kocka margarint (darabokra szelve adjuk hozzá, úgy hamarabb elvegyül), a porcukrot és a kakaót.
  5. Ha a tészta megkelt, 6 cipót formázunk. Amíg egy cipóval dolgozunk, hagyjuk letakarva kelni a többit, nem árt nekik. A tésztát fél cm vastagságúra nyújtjuk lisztezett deszkán, jól megszórjuk a cukros kakaóval, vagy megkenjük a pudingos töltelékkel, feltekerjük, és kettesével összefonjuk.
  6. Kivajazott tepsiben még fél órát kelesztjük. Ne tegyük szorosan egymás mellé a kalácsrudakat, mert ki fogják tölteni az üresen maradt helyeket. (Én 5 cm-t is hagytam, a végén összeértek.) Ebből a mennyiségből két nagy tepsi kalács is lesz, érdemes tehát két tespiben sütni, és inkább helyet hagyni.
  7. A megmaradt tojássárgával lekenjük a fonatokat, a kalácsok érintkezési felületét, oldalát, és előmelegített sütőbe toljuk. Lassú tűzön süssük, hogy mindenhol átsüljön, és közben nőjön a tészta. Szinte kimászik a tespiből!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 35 p
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Minden nyáron elzarándoklunk barátainkhoz, Szlovákiába. Gabi néni már előre lesüti nekünk a két tepsi, hat rúd fonott kalácsát. Mi pedig becsületesen el is fogyasztjuk pár nap alatt. Nyaralásunk elején ugyanolyan puha, mint a végén. Remek a tésztája! Talán meglepő a tésztába kerülő tojáshab, de ennek a kalácsnak ez a titka. Öröm gyúrni, a nyers kelt tészta simogatja a tenyerünk, könnyen megadja magát, elhasal a lisztes felületen. Hatalmasra feldagad, már-már azt hiszi az ember, hogy a következő pillanatban szétdurran, legalábbis a sütőben biztosan megreped, de a titok, hogy ne sodorjuk és fonjuk túl szorosra. Hagyjunk a tésztának mozgási teret, hadd nőjjön, hadd találja meg a saját határait.

Nosalty stories

További receptek

Pihe-puha kelt túrós batyu

Túrós batyuból nemcsak egyféle létezik: vannak leveles és kelt tésztás, mazsolás és anélküli változatok is. A most bemutatott recept épp olyan, amilyet a nagymama is készített volna: ...

Lakos Benedek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek