Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Posírozott tojás

Posírozott tojás
Posírozott tojás
7 perc / előkészület: 2 perc főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szeretünk vasárnapokon tojást reggelizni, ma posírozva került az asztalra. Posírozáskor különösen fontos, hogy minél frissebb tojásokat használjunk.
A mindentudó Szakácsok könyvében leírtakat követve készült.

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Részemről egy szelet kovászos kenyéren, kaviárral tálaltam.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Két nagyobb lábasban vizet forralunk, az egyikbe sót, a másikba ecetet teszünk.
  2. A tojásokat külön-külön kis tálkákba felütjük, vigyázva, nehogy a sárgájuk megsérüljön.
  3. A forró ecetes vízbe engedjük a tojásokat egymás után: mindegyik fehérjét a vízbe eresztés után óvatosan a kívánt alakúra formázzuk. (Én ezt úgy oldottam meg, hogy fém desszertes karikát tartottam a vízbe, ebbe öntöttem a tojást, és ez így nagyjából biztosította a kör alakot.)
  4. Mérsékeljük a lángot, annyira, hogy éppen gyöngyözzön a víz és 3-5 percig posírozzuk a tojásokat.
  5. Utána szűrőkanállal átemeljük őket fél percre a forró, sós vízbe.
  6. Végül konyhai papírtörlőre szedjük a kész tojásokat, hogy felitassuk róluk a vizet.
  7. Azonnal fogyasztjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 37 881
elküldve: 0
receptkönyvben: 136
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

egyéb elnevezések

buggyantott tojás

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

petra
Petra / petra Mon, 2010-06-21 12:45

köszi, Juci, a kanalas verziót és a rövidebb időt is ki fogom próbálni!

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Mon, 2010-06-21 12:41

Szia Petra! Javaslat a posírozáshoz, hogy a tojást egy jó nagy szedőkanálba üsd bele, azt merítsd el a vízben, majd amikor már kicsapódott a fehérje (tehát már megtartja a formát), akkor emeld ki alóla a kanalat. Így tuti nem lesz amőba.:))
Egyébként ahhoz, hogy lágy maradjon a sárgája, PONTOSAN másfél perc kell. 3-5 perc alatt megkeményedik, úgy már nem az igazi. nekem is megvan a Szakácsok könyve, de nem biztos, hogy mindig szentírás, amjit írnak.:) Bár magam is úgy olvasgatom nap mint nap, mintha kötelező lenne.:)))

PINKBERRY
RED BERRY / PINKBERRY Sun, 2012-06-10 22:44

Sziasztok!Szeretnek egy masik megoldast javasolni a posirozashoz!Ha halkonzervet eszunk,ne dobjuk ki a konzervdobozt,hanem a masik oldalat is nyissuk fel,igy egy gyurut kapunk,amibe a tojasokat a posirozas soran bele tudjuk csusztatni.Nem kell igy a kanalat tartanunk,es tokeletes kor alaku lesz a tojasunk.Angliaban arulnak direkt erre a celra gyartott kutyuket,de mivel ez egyszerubb megoldas es penztarca kimelo is en igy keszitem es nagyon bevalt:))Nem labosban,hanem egy nagyobb,melyebb serpenyoben keszitem,arra figyelek,hogy a karikakat kicsit ellepje a viz,igy nem tudnak kimaszni nagyon a vizbol a tojasok fozes kozben.Soha nem lobogo vizbe teszem,hanem folyamatosan gyongyozobe.

138
tojás 4 db
ecet 1 tk
1 tk
víz 1 l