Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Poharas almás-mákos sütemény

Poharas almás-mákos sütemény
Poharas almás-mákos sütemény
85 perc / előkészület: 15 perc sütés: 70 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt egy szlovák újságban olvastam és volt otthon potyogós alma (ami lepotyogott a fáról) édességre vágytunk, gondoltam, a változatosság kedvéért ezt készítettem el.

hozzávalók / 7 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet, cukrot és a mákot.
  2. Az almát megpucoljuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük.
  3. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  4. A lisztkeverékből 2 pohárral egy száraz tepsit (30x35 cm) kiszórunk.
  5. A reszelt alma felét elterítjük rajta. Erre 2 pohár lisztkeveréket szórunk, és erre rászórjuk az alma másik felét.
  6. A befejezéshez a maradék lisztkeveréket az alma tetejére szórjuk és kezünkkel egy kicsit megnyomkodjuk, elsimogatjuk.
  7. Erre kockázzuk, vagy ráreszeljük a margarint.
  8. Betesszük a sütőbe és 60-80 percet sütjük. Amikor elkészült, kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni.
  9. Amikor kihűlt akkor felszeleteljük, porcukorral megszórva tálaljuk.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x35 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 26 750
elküldve: 8
receptkönyvben: 364
elkészítve: 5/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Maria.

Mióta szakács: 2010.07.13.
190 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
diéta: tojásmentes
fogás: desszert

egyéb elnevezések

almás-mákos sütemény, almás-mákos-bögrés szelet

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Karulino
Karulino / Karulino Sat, 2013-11-02 21:35

Elkészült. Melegen egyelőre nagyon ragaszkodik a tepsihez, remélem, ha kihűlt, akkor szeletelhető lesz. Nekem kicsit édes, pedig kevesebb cukrot tettem bele igy is.

Karulino
Karulino / Karulino Sat, 2013-11-02 18:58

Mindig bajban vagyok az ilyen recepteknél: mekkora a bögre? Amúgy nagyon jól hangzik, és ha választ kapok, el is készitem.

Pucsek Anikó
Pucsek Anikó Sat, 2012-03-31 22:04

Én nádcukorral csináltam, darált mákkal, és a kiporciózott adagra lekvár is került...isteni lett, a szeletelés után nem maradt egészben a tényáron a süti, de mit számít, a világ legegyszerűbb és legfinibb almásmákosa...):)

atbano
atbano Mon, 2011-08-08 19:08

Finom lett, bár elég érdekes az állaga. Alul ropogós (a cukor is ropog a fogunk alatt). A cukor szerintem túl sok. Kevesebbet raktam bele, de így is túl édes. De azért elfogyott persze... :-)

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2010-11-14 23:44

Kedves Maria! No, akkor lehet, hogy nem egyezik a dolog...:( Nálunk van kenyérliszt - Azt hiszem BL80-as vagy valami hasonló, van finomliszt, ami a kelttésztákhoz jó, van rétesliszt, vagy nullásliszt, ami a rétesfélékhez, magasabb sikértartalmú liszt, van búzadara, ami a gríz más néven, és van mindenféle keverék liszt. Mi a réteslisztet hívtuk darás, vagy grízes lisztnek, ami nem egyenlő a búzadarával... Szóval elég nehézkes sajnos összehasonlítani... De hátha lesz majd valaki, aki jobban fogja ezt tudni! A legjobbakat: Mrs Smith

ejiku
Maria. / ejiku Sun, 2010-11-14 14:34

Szia szurosp!
Sajnos nemtudom pontosan,hogy Magyarországon pontosan mien lisztek vannak és mien néven árulják öket.Körülbelül ezért is lett a keveredés a sütibe való liszt körül.Nálunk Szlovákián 4-féle liszt létezik,ezek a lisztek amiket minden üzletben meglehet kapni és hasznájluk:
Sima liszt = extra špeciál 00 - kenyerek,kalácsok,péksütemények
Rétes liszt = polohrubá - kalácsok,rétesek,tészták,palacsinták
Darás liszt = hrubá múka - rántásokhoz,és néha sütikbe is használjuk
Dara = krupica - levesbe való gombócokba,darakásának néha sütikbe
És még egy detská krupica-ez is dara csak apróbb szemü és föleg darakásához és puding félékhez használjuk.
Ezért tévedtem el a liszt megjelölésénél.
Vannak még speciális kenyér lisztek de azoknak nemtudom a pontos megjelölését,mert azokat nevásárolom és nem is lehet mindegyik üzletben kapni.

Hanadeka
Hanadeka Sat, 2010-11-13 18:46

Semmi gond, köszi szépen, a férjem így is elpusztítja szerintem. :D

Hanadeka
Hanadeka Sat, 2010-11-13 14:24

Sziasztok! Köszönöm a receptet, tegnap megcsináltam, igaz még a darás változatot. A mák tényleg nagyon finom benne, nem kell megdarálni, de viszont egy kicsit száraz, ropogós lett, gondolom a dara felszívta a nedvességet...

ejiku
Maria. / ejiku Sat, 2010-11-13 18:01

Szia Hanadeka!
Sajnállom a félre értést a dara miatt.Reméllem ha legközelebb elkészítted akkor jobban fog ízleni.Maria

bcsaba73
Buktakukta / bcsaba73 Fri, 2010-11-12 20:39

El se tudom képzelni milyen lehet darálatlan mákkal!! Ráadásul 2 bögre! :) Ha ledarálom akkor elég egy bögre mák is,és még tuti finomabb is lesz.

ejiku
Maria. / ejiku Fri, 2010-11-12 21:32

Szia bcsaba73!
Én már több ilyen receptel találkoztam,hogy a mákot nem kell ledarálni,és ugyan olyan jó volt mint a darált.De nyúgottan próbáld ki darált mákkal,biztos nagyon finom lesz úgy is.Maria

laraed
Edit / laraed Fri, 2010-11-12 21:17

Nem biztos hogy finomabb a darált mák, sőt biztos ,hogy nem finomabb! És nem véletlenül írták oda hogy nem kell darálni:)))Üdv Edit

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2010-11-12 20:25

Szia Maria! A darát gondolom a lisztes keverékhez kell tenni, ugye? Kimaradt a leírásból.
Köszi!
Eszter

ejiku
Maria. / ejiku Fri, 2010-11-12 21:28

Szia Gargoyle!
Most olvasom a receptet,nemtudom hogy miért van ott a dara.2 pohár liszt megy bele.A dara eggyáltalán nem kell.
"" Szlovákul így van ,hogy HRUBÁ MÚKA ,magyarul nem tudom, fordításban daraliszt,lehet hogy azér írták bele a darát. ""De épp mondja a nagynéném hogy magyarországon olyat nem használnak.Rétes lisztet is lehet bele tenni.

zederta
ze(n)derta / zederta Fri, 2010-11-12 17:14

jajdeszuper! olyan mint az almás-mákos rétes. imádom!
köszi a receptet Mária!
üdv,
toma

832
porcukor 2 bögre
finomliszt 2 bögre
mák 25 dkg
alma 500 g
margarin 250 g
fahéj 1 csipet