Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pizzatészta rétesliszttel

Pizzatészta rétesliszttel
Pizzatészta rétesliszttel
30 perc / előkészület: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A pizza a kedvenc ételem. Hiába próbálkoztam többször is itthon elkészíteni, soha nem lett olyan jó (sőt, úgy egyáltalán: jó), hogy lemondjak a kényelmes, ám drága pizzarendelésről. Végül ráakadtam Jamie Oliver receptjére, és elkezdtem kísérletezni vele. Pár dolgot módosítottam rajta, és mára ott tartok, hogy ha pizzát ennék, eszembe sem jut rendelni, hiszen a szállítási idő fele alatt készen vagyok a saját verziómmal, és - ami a legfontosabb - végre finomabb is, mint a rendelt pizza. Több szempontból is nagyszerű ez a recept: könnyen nyújtható, vékony és vastag verzióban is isteni, ötvenéves gázsütőben is biztosan jól sikerül. Persze ki kell tapsztalnunk a saját sütőnk adottságait, az én sütőm például inkább a pizza alját süti, így félidőben eggyel feljebb kell raknom a tepsit. Fontos, hogy ez a tészta azonnali sütésre való, nem szabad keleszteni, és bár bírja a fagyasztást, tapasztalatom szerint sokkal finomabb és könnyebben kezelhető a frissen bekevert verzió - és minek is fagyasszuk, amikor öt perc alatt összeállítható? :)

Plusz ötlet: isteni grissini készülhet belőle, ha a tésztába zöldfűszereket keverünk (pl. oregano, bazsalikom, kakukkfű), a kinyújtott tésztát csíkokra vágjuk, a csíkokat a tenyerünkkel megsodorjuk, és megsütjük. :)

hozzávalók / 2 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Keverjük össze a kétféle lisztet és a sót egy nagyobb tálban, és a kezünkkel formáljunk krátert a keverékből.
  2. Oldjuk fel a cukrot a meleg vízben, majd szórjuk bele az élesztőt, és fél perc alatt keverjük teljesen csomómentesre. Pihentessük 5 percet.
  3. Öntsük az élesztős vizet a lisztkráter közepére, és még a tálban, egy villa segítségével kezdjük el összedolgozni. 
  4. Amikor már villával nem tudjuk keverni, szórjuk ki a munkafelületre, és kezdjük el kézzel gyúrni. Közben fokozatosan adjunk hozzá annyi lisztet, hogy a végén ruganyos, a munkafelületünktől teljesen elváló, nem ragadós tésztát kapjunk. Ha összeállt, még nagyjából 3-4 percig gyúrjuk, majd tegyük félre, ezalatt készítsük elő a feltéteket, és melegítsük elő a sütőt (elektromos sütő: 200 fok, gázsütő: 5-6. fokozat).
  5. Lisztezett felületen, nyújtófa segítségével nyújtsuk kör alakúra és tetszőleges vastagságúra, majd emeljük egy sütőpapírral bélelt, olajjal vékonyan kikent tepsire, pakoljuk meg tetszőleges feltétekkel, és vastagságtól függően kb. 10-20 perc alatt, a sütő alsó harmadában süssük meg.

 

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 13 218
elküldve: 4
receptkönyvben: 88
elkészítve: 1/5
Facebookon megjelent: -

szakács

blanchetyler

Mióta szakács: 2012.11.07.
12 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pizza
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
fogás: főétel

egyéb elnevezések

pizzaalap, házi készítésű pizzatészta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

471
finomliszt 200 g
rétesliszt 50 g
1 tk
víz 1.6 dl
cukor 1 teáskanál
instant élesztő 3.5 g