r
Nosalty Logó

Piros bogyók zabpelyhes tésztában

én kicsi konyhám
Piros bogyók zabpelyhes tésztában
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

357
Kalória
5.7g
Fehérje
41.7g
Szénhidrát
18g
Zsír
15g
Víz
79.2g
Koleszterin
1.5g
Élelmi rost
12.3g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 357 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 4287 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 287 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    18 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    79 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    158.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    74 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    41.7 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    15 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    150 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    147 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    51 micro
Összesen 357 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    67.8 g

Zsír

  • Összesen
    216.4 g
  • Telített zsírsav
    128 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    63 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    950 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1905.9 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    183 mg
  • Kálcium
    237 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    187 mg
  • Foszfor
    891 mg
  • Nátrium
    387 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    500.8 g
  • Cukor
    147 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

Víz

  • Összesen
    179.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1794 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    201 micro
  • Kolin:
    438 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1759 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    414 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    612 micro
Összesen 4287 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    14.5 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    63 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    127.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    60 mg
  • Nátrium
    26 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    33.5 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    12 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    120 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    117 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 287 kcal

Elkészítés

  1. A mirelit gyümölcsöt egy tésztaszűrőben hagyjuk kiengedni és lecsöpögni. A 30 cm átmérőjű, cakkos szélű gyümölcstorta formát kikenjük vajjal vagy margarinnal, és kiszórjuk zsemlemorzsával. A sütőt előmelegítjük 150 fokra.
  2. Először összeállítjuk a száraz keveréket: liszt, zabpehely, sütőpor, átszitált porcukor, ezeket összekeverjük. A hideg vajat vagy margarint kb. 1X1 cm-es kis kockákra vágjuk olyan módon, hogy közben mindig bele legyen forgatva a lisztes keverékbe. Majd elmorzsoljuk a lisztes keverékben. Dolgozzunk gyorsan, hogy ne melegedjen fel a vaj vagy margarin.
  3. 2 tojássárgáját villával kissé felverünk, majd hozzáadjuk a gyümölcsös joghurtot. Így adjuk a lisztes-vajas keverékhez. Kézzel szép sima tésztát dagasztunk. Néhol látszódhat benne a vaj, de itt is az a lényeg, hogy gyorsan végezzük a műveletet, nem szabad nagyon megpuhulni a zsiradéknak.
  4. A tésztát két részre osztjuk, az egyik legyen kb. 885 g, a másik 250 g. A nagyobb cipót lisztezett deszkán 36 cm-es átmérőjű, kör alakúra nyújtjuk, és a nyújtófa segítségével a formába tesszük. A forma mélyedéseibe óvatosan belenyomkodjuk. Ha nem volt szép szabályos, kör alakú a nyújtás, akkor előfordul, hogy valahol nem fog felérni a forma pereméig, ez nem baj, pótoljuk ki a másik cipóból a hiányos részeket, vagy ahol túlér a peremen, onnan szedjük le, és oda ragasszuk, ahol hiányzik
  5. Ha kibéleltük tésztával a formát, akkor meghintjük egy evőkanál zabpehellyel. Az időközben kiolvadt vegyes gyümölcsöt kissé kinyomkodjuk, majd eloszlatjuk a tésztán. Újra meghintjük zabpehellyel. A kisebb cipót is kinyújtjuk, ezt 30 cm átmérőjű körré formázzuk, és nyújtófa segítségével befedjük vele gyümölcsöt. Ha túllógna a formán a tészta, akkor azt vágjuk le, vagy egyszerűen tenyerünkkel nyomjuk a forma széléhez, és távolítsuk el a fölösleget. A forma széle elég éles ehhez a művelethez.
  6. A maradék tojásfehérjét villával kissé verjük fel, és kenjük be vele a tésztát. Villával jó sok helyen szurkáljuk meg a tésztatetőt. Az esztétika kedvéért ezt én körkörös alakban szoktam végezni.
  7. Közepes hőmérsékleten, középső bordamagasságon kb. 50 percig süssük. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor takarjuk le egy sütőpapírral. Sajnos további jó tanácsokat a sütéshez nem tudok adni, mert mindenkinek más a sütője, az a lényeg, hogy lassan süssük. A formában hagyjuk kihűlni. Na jó! Én már langyosan szoktam szeletelni, mert annyira finom, ellenállhatatlan illata van.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 50 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 30

Szeretjük a gyümölcsös pitéket. Ezt a tésztát én kísérleteztem ki, mert kevesebb lisztet akartam használni, mint egyébként az ehhez hasonló omlós tésztákhoz szoktunk. A zabpelyhet nem én töröm, hanem olyat veszek, ami nem egész szemeket tartalmaz. Ezt jelzik a csomagoláson.  Sütés közben is már mennyei az illata, szerintem a gyümölcsjoghurttól. Készülhet tavasszal friss gyümölcsből is, csak az a baj, hogy nem egyszerre érnek a piros bogyósok, eper, málna, ribizli, áfonya, meggy... stb. Fogadjátok szeretettel, jó étvágyat kívánok hozzá!

További receptek

Áfonyás pite

A házi pitéknek nincsen párja, pláne, ha vesszük a fáradságot, és a vajas tésztát is két kézzel készítjük el hozzá. Bármilyen bogyós gyümölcsből mennyei pitét készíthetünk, ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek