Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Petit four

Petit four
Petit four
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Francia származású sütemény. Különböző ízvilágban készítik. A legáltalánosabb a piskótalapok lekvárral megtöltve, marcipánnal a tetején, majd egy színezett cukormázzal, fondant-nal vonják be. Egyes recepteknél olvastam, egy réteget megtöltenek krémmel. De készítik a sós változatát is, úgy tudom.

Ez a saját receptem, több receptet elolvastam, videókat néztem meg az elkészítéséről, és így alkottam meg. Én nem vontam be a sütit teljesen a mázzal, mert úgy gondoltam, úgy már nagyon édes lesz. Több receptnél is láttam, csak a tetejét vonták be így, én is inkább ezt a rusztikus variációt választottam, és hagytam kicsit lefolyni a bevonót.

Díszes dobozban elcsomagolva, anyák napja, születésnap vagy más különleges alkalomra is egy ajándékötlet lehet. 

Most én is egy részét a lányomnak postáztam, mint Valentin-napi ajándék, és muffinpapír-kosárkában beleállítottam, majd kibéleltem a dobozt még tortacsipke-papírral.

hozzávalók / 8 adag

Tészta

Töltelék és bevonat

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A marcipánt kisebb darabokra fölvágjuk, 1-2 kanál meleg vízzel föloldjuk. Így gyorsabban föloldódik a tojás-víz keverékben.
  2. A tojást, meleg vizet, marcipándarabokat, cukrot kb. 8 percig konyhai robotgéppel jó habosra keverjük. Majd hozzákeverjük a sütőporral összekevert lisztet.
  3. Sütőpapírral kibélelt gáztepsiben 180 fokon sütjük.

Összeállítás

  1. Miután megsült és kihűlt a tésztánk, 3 egyenlő részre osztjuk és vágjuk el úgy, hogy kb. 3 egyforma lapunk legyen. Nekem kb. 10,5 cm jött ki.
  2. Minden lapot megkenünk lekvárral, és egymásra helyezzük.
  3. Porcukorral megszórt felületen kinyújtjuk a marcipánmasszánkat a tészta méretére, és a tészta tetejére helyezzük.
  4. Itt tanácsos egy sütőpapírral befedni. Majd súlyt helyezünk a tésztára, én egy nagyobb szeletelő deszkát használtam föl, és egy éjszakát rajta hagyjuk. (Azért szükséges, mert így egyenletesebb lesz a tészta teteje.)
  5. Másnap kiegyenlítjük a széleit egyenesre, és centméter segítségével kb. 4 cm nagyságú kockákat alkotunk.
  6. Majd a tetejét bevonjuk tortabevonóval úgy, hogy egy kicsit hagyjuk lefolyni a mázat. Én vaníliás-meggy ízűt használtam föl. De színezett cukormázzal is bevonhatjuk.
  7. Ízlésünknek megfelelően díszítjük. Jó étvágyat!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 1 864
elküldve: 0
receptkönyvben: 12
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva házias konyhája

Mióta szakács: 2014.02.14.
141 recept

receptjellemzők

konyha: francia
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, Anyák napja, karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

marcipános süti

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

618
tojás 4 db
víz 4 ek
cukor 130 g
marcipán 100 g
finomliszt 200 g
sütőpor 1 kávéskanál
málnalekvár 250 g
marcipán 250 g
porcukor 1 ek
tortabevonó 200 g