Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pergős rizs Konyha Tünditől

Pergős rizs Konyha Tünditől
Pergős rizs Konyha Tünditől
12 perc / előkészület: 5 perc főzés: 7 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A rizs főzését könnyű elrontani, és akaratunkon kívül rizottót gyárthatunk az "agyonfőtt" rizzsel. Ha néhány lépést betartunk, szinte biztos, hogy tökéletes állagú, pergős rizst kapunk. Egymagában, vagy rizibiziként, zöldséges rizsként, tetszés szerint variálhatjuk.

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Köretként, rizibizi alapjának, zöldséges rizsekhez, kínai tojásos rizshez.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kiválasztunk egy bögrét. Innentől kezdve ez lesz a mérőeszközünk. Két főre kb. fél bögre rizzsel számolunk. (Az adagot szükség esetén értelem szerűen növelhetjük.)
  2. A rizst átnézzük, átválogatjuk, nehogy szennyeződés maradjon közte. A sérült, csúnya szemeket kiválogatjuk.
  3. Háromszor átmossuk. Nem ásztatjuk!
  4. A fél bögre rizshez 1 ek olajat adunk, és hevítünk vastag falú edényben. Fontos, hogy vastag legyen az edény alja, hogy jól tartsa a hőt! Az olajon közepes hőmérsékleten megpirítjuk a rizst. Először kicsit le fog tapadni, de ne ijedjünk meg, keverjük fel!
  5. Ha már kezd zsemle színű lenni, öntsük fel forró vízzel, a rizs mennyiségének duplájával. (Fél bögre rizshez 1 bögre forró víz). Sózzuk, borsozzuk, vagy dobunk bele 1 leveskockát, és elkeverjük. Megvárjuk, hogy felforrjon.
  6. Ha forr, lecsökkentjük a hőfokot a lehető legkisebb fokozatra, és fedő alatt kevergetés nélkül(!) 7 percig főzzük.
  7. Ha letelt a 7 perc, elzárjuk alatta a gázt, és további 10 percig békén hagyjuk. Nem vesszük le a fedőt, és a tűzhelyről sem vesszük le. Ez alatt az idő alatt szívja magába a megmaradt vizet.
  8. 10 perc után kész a pergős rizs. Annak érdekében, hogy ne legyen csomós, villával kavarjuk fel! Ha curry porral ízesítjük, akkor az ennél a lépésnél kerül hozzáadásra.
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 781
elküldve: 0
receptkönyvben: 26
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Konyha Tündi

Mióta szakács: 2014.06.13.
17 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: köretek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
adag: 2 főre
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

rizs, főt rizs, rizs köretnek

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nensy
Nensy Sat, 2014-10-18 10:18

Mindenféle flancos dolgot megcsináltam én már a konyhában, kitanultam a főzés tudományát, de szégyenszemre zacskós rizst használtam, mert soha nem mertem rizst készíteni "normálisan". EDDIG!!! Ez naggyyon jó. Nagyon büszke voltam magamra. Na így kell rizst főzni. Köszönöm, köszönöm.

Konyha Tündi
Konyha Tündi / Konyha Tündi Sun, 2014-10-26 22:14

Kedves Nensy!

Örülök, hogy sikerült és örömödet lelted benne! :) Köszönöm a visszajelzést! További szép napokat, üdv, Tündi

sziszi01
sziszi01 Wed, 2014-07-09 22:02

Szia Tündi!
az lenne a kérdésem, hogy milyen rizst használsz ehhez az "eljáráshoz" vagy nem lényeges a rizs fajtája?
Köszi
Sziszi

Konyha Tündi
Konyha Tündi / Konyha Tündi Thu, 2014-07-10 19:36

Szia Sziszi!

Mindig "A" minőségű rizsből szoktam készíteni, általában a sárga zacsis Riceland-ből. Készítettem már más "A" minőségűből is, azzal is működött. Szerintem a márka nem olyan fontos, inkább a minőség a lényeg.

Bízom benne, hogy tudtam segíteni, és örömöt lelsz majd a receptben :)

Sok üdv, Konyha Tündi

viola01
Hagymafaló / viola01 Sun, 2014-07-06 09:15

én más technikát alakítottam ki: nem mosom át, és ha férfi is van a dologban, akkor két főre egy bögre rizst számolok. az olajon üvegesre pirítom, és még mielőtt megbarnulna, felöntöm annyi vízzel, hogy ne csak ellepje, hanem egy 5-6 centivel fölötte legyen a vízszint. ekkor sózom, borsozom (esetleg kurkumát is adok hozzá, hogy szép aranyszínű legyen), vagy hozzáadom a leveskockát. egy rövid ideig kevergetem, aztán hagyom felforrni. amint elérte a forráspontot, lekapcsolom minimumra, és hagyom addig főni (kevergetés nélkül persze), amíg meg nem puhul, de még al dente az állaga. ekkor elzárom alatta a lángot/lekapcsolom a lapot, és fedővel vagy szűrőn keresztül leöntöm róla a vizet, mert ha megszívja magát, akkor nyálkás lesz, és azt nem szeretnénk. :) általában teszek hozzá fehérbort is (4 adag esetén fél pohárral, ami olyan másfél dl), ezt még a forralás előtt teszem - ilyenkor addig kell lobogni hagyni a vizet, amíg el nem forr az alkohol, és csak utána kapcsolom minimumra.
csak gondoltam megosztom az én módszeremet is :)

Konyha Tündi
Konyha Tündi / Konyha Tündi Sun, 2014-07-06 13:04

Kedves Viola!

Köszönöm/köszönjük, hogy megosztottad a módszeredet, ki fogom próbálni legközelebb! :) A fehérboros ötlet is nagyon tetszik! :)

Sok üdv, Konyha Tündi

231
rizs 0.5 bögre
napraforgó olaj 1 ek
víz 2.5 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
leveskocka 1 db
curry por 0 ízlés szerint