r
Nosalty Logó

Palets bretons - breton vajas keksz

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Dacota
Palets bretons - breton vajas keksz
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 823 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 3289 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 470 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.5 g

Zsír

  • Összesen
    41.4 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    192.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    107 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    104.3 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    342 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    336 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    79 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    16 micro
Összesen 823 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    37.9 g

Zsír

  • Összesen
    165.7 g
  • Telített zsírsav
    102 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    47 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    430 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    770.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    122 mg
  • Kálcium
    102 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    81 mg
  • Foszfor
    426 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    417.2 g
  • Cukor
    151 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    74.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1368 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    97 micro
  • Kolin:
    74 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1342 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    316 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 3289 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    23.7 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    110.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    61 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    59.6 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    10.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    195 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    192 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    45 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 470 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A puha vajat nem, nem margarint) habosra keverjük a cukorral.
  2. Apránként hozzászitáljuk a lisztet, jó eldolgozzuk vele.
  3. Lisztezett munkafelületre öntjük a tésztát (ami inkább massza) és óvatosan két darab, kb baguette vastagságú rudat formázunk belőlük.
  4. Alufóliába csomagoljuk őket, és 30 percre a fagyasztóba tesszük. Ha csak később akarunk velül dolgozni, elég neki a hűtő is, lényeg, hogy jó kemények legyenek.
  5. Kivesszük a hűtőből/mélyhűtőből, és másfél ujjnyi szeleteket vágunk belőlük. 200fokon kb10-12 percig sütjük. A maradék tésztát visszatesszük a hűtőbe felhasználásig, mert azonnal olvadni kezd.
  6. Akkor van kész, mikor még kicsit nyersnek tűnik - a hűlési idő alatt keményedig meg.
  7. Ha jót akarunk magunknak, akkor a sütési idő alatt készítünk hozzá egy adag sós karamellát, és a még meleg sütiket abba mártogatjuk.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 18
  • Össznézettség: 31182
  • Feltöltés dátuma: 2013. október 17.

Ajánló

A sós vajat kihagyatjuk, otthon általában csak a nagyobb külföldi márkák sózott vajai kaphatóak aranyáron. A sima házi vaj is megteszi, csak adjunk hozzá egy csipet sót a tésztához. Margarin tilos, akármennyire is sósabb, mint a sima vaj.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Minden nemzetnek megvan a maga kedvenc keksze, a franciáknak (há' mivel ők a franciák) több is. Az mord északi bretonoknak például ez. Első olvasásra egy sima vajas keksznek tűnik, de még langyosan, langyos sós karamellába mártogatva, hű...hát hogy is mondjam...nem tudom, meg kell próbálni, na, mert az íze leírhatatlan. A titok nyilván a részletekben rejlik, eszembe nem jutna egy alapvetően édes kekszet sós vajjal készíteni, de mivel nem egy sima franciához, hanem egy bretonhoz mentem hozzá, hozzá kellett szokjak, hogy arrafelé a sózatlan vaj egy felhúzott szemöldököt eredményez, és a hűtőben mindig kell lenni legalább negyed kiló sózott vajnak. A keksz amúgy az ő kedvéért készült, Charlotte barátnőmmel koprodukcióban (mert olasz kaját olasztól, franciát pedig franciától tanuljunk) és bár nincs mindig a szekrényben egy adag, azért gyakran teszek a nasidobozba. :)

Hozzászólások

ZilkaZil

Hu, volt szerencsem az mord eszaki bretonokhoz nekem is, es ezt a kekszet azota is kuldik nekem minden szulinapra extra buborekos foliaba csomagolva :) Mert igazi ilyet csak az ottani leirhatatlanul finom vajbol lehet kesziteni, azt hiszem. De azert szoktam probalkozni az itthoni vajakkal is, persze azokkal is nagyon finom! Udv, Zilka

zsuzsa.sulyok

Bocs., a "nagyszem?" sóval ízesített breton vaj, nekünk, friss bagettel és a pici hosszúkás piros retekkel is nagyon ízlett...nyam (sajnos ez a fajta retek itthon már alig kapható) A "bolti keksz" is finom volt, de okvetlenül kipróbálom a fenti receptedet. Jut eszembe, "koign amman"-t sütöttél már? (remélem jól írtam) -Kérlek, ne haragudj, hogy "letámadtalak" itt, össze-vissza. Mentségemre, nagyon szeretjük Franciaországot, Bretagne meg külön kedvenc.

Dacota

Kedves Zsuzsa, Nyugodtan. :) Örülök, hogy tetszik a recept. :) Igen, a kouign amann is megvolt már, fel is töltöttem. :) Kicsit várni kell, de pár héten belül aktív lesz, majd szólok. :) Én is nagyon szeretem a francia konyhát, és igyekszem a breton speicalitásokat is kipróbálni, egyrészt, mert a férjem oda valósi, másrészt pedig, mert nálunk valamiért kevésbé ismerik a francia konyhának ezt a rusztikus, de döbbenetesen finom régióját. :) Szép napot! üdvözlettel, Nóra

zsuzsa.sulyok

Kedves Nóra! Képzeld, miközben a receptjeid között olvasgattam, "belémvillant", hogy mintha nem pontosan írtam volna a süti nevét (és tényleg, bocs.) Nagyon kedves vagy, nagyon szépen köszönöm, hogy fel is töltötted! (Egy kis "izé" Bretagne-ról: - "ezerféle", "ótentikus" cidre-t árulnak, de, mi sokat kuncogtunk azon, hogy a több mint egy hónapos Bretagne csavargás alatt, jó, ha 5 db almafát láttunk ...bocs.) Én is nagyon szeretem az írásaidat és receptjeidet, -- (gratulálok, jó sokan vagyunk, úgy látom) Még egyszer köszönöm: Zsuzsa, -(aki, szerencsére férjest?l, "visszajáró" Franciaország "imádó") ...-aki, viszont, ott, folyton azon irigykedik, hogy, ---"hogy a francba' lehetnek ezek ennyire vékonyak, amikor imádnak enni, és igencsak szeretik, a "lájtos": kacsa-, libazsírt, -húst, a "rilette" féléket, a "rendes" vajat, stb.-t is

Dacota

Köszönöm :) Ami pedig a "hogy a fenébe nem híznak el-t" illeti, ajánlom elolvasásra :) http://www.libri.hu/konyv/a-francia-nok-nem-hiznak.html (a módszer m?ködik. 5 éve csinálom én is, nem a könyv miatt, magamtól, jó egy év alatt fejlesztettem ki a módszert, és mikor olvastam a könyvet, akkor láttam, hogy ezt valaki már megírta, és akkor ezek szerint ?k így csinálják. :) Szép napot!

zsuzsa.sulyok

Nagyon köszönöm az ötletet, meg fogom venni ezt a könyvet! Üdv.: Zsuzsa

Dacota

Szia Zsuzsa, Megérkezett...:) http://www.nosalty.hu/recept/kouign-amann Szép napot!

memilia

Szia Nóra, ma ez volt az uzsonnánk. Van egy kedvenc sütim, amit rendszeresen veszek, ha jó áron találok. Egy bajom van vele, hosszú sorokon keresztül sorolják, mennyi "finomság" kell ennek el?állításához. Következ? célom, hogy ezen kész és félkész ételeket is kiiktassam az étkezésünkb?l. Ez a keksz legalább olyan finom, mint az általam említett, de nem mindegy, hogy mennyi "természetes" hozzávalóból, és milyen áron készül. Nálunk a jöv?ben rendszeresen készül majd ez a keksz. A siker amúgy elég zajos volt, mindenkinek nagyon ízlett. Nem raktam külön formába, de így is megtartotta a formáját. Köszi a receptet! :) Üdv Emi

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legnépszerűbb magyar sütik

Zserbó, flódni, krémes - ki ne szeretné a három közül legalább az egyiket? A Konyhafőnök mai adásában a csapatoknak közülük kellett választani!